Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Σούδας εμπλουτίζουν και διατηρούν την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής, φροντίζοντας παράλληλα για την ανάπτυξη ποικίλων δράσεων που στηρίζουν τους κατοίκους του Δήμου μας. Η θεματική ενότητα που ακολουθεί στοχεύει στην σύντομη παρουσίαση των Συλλόγων του τόπου μας.






Φιλανθρωπικός Σύλλογος Κυρίων & Δεσποινίδων Άγιος Νικόλαος Σούδας

Ο Φιλανθρωπικός σύλλογος Αγ. Νικολάου Σούδας ιδρύθηκε το έτος 1939 με έδρα τη Σούδα και με σκοπό την υλική και ηθική στήριξη όσων είχαν ανάγκη. Πρωτεργάτες αυτής της ανθρωπιστικής κίνησης ήταν οι μακαριστές κυρίες Άννα Κουρή, Σταμπεδάκη Χρυσή, Γιαλιγιουράκη Σωτηρία, Τζαγκαράκη Ιωάννα, Βενιανάκη Δέσποινα και άλλες που είναι ακόμα ενεργά μέλη του συλλόγου και βοηθούν το έργο του.

 

Σκοπός του Συλλόγου ήταν και είναι η ηθική και υλική ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ανάγκη όχι μόνο στην περιφέρεια της Σούδας αλλά όπου και όποτε αυτή παρουσιαστεί.

 

Περισσότερα...





Πολιτιστικός - Επιμορφωτικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος 'ΤΑ ΑΠΤΕΡΑ'

Ο Σύλλογος "ΤΑ ΑΠΤΕΡΑ" ιδρύθηκε το 1992, από τη δραστήρια κ. Σοφία Παν. Κελαιδή. Έχει έδρα την πρώην κοινότητα Καλαμίου - Μεγάλων Χωραφιών δίπλα στην αρχαία πόλη της Απτέρας. Στο διάστημα της λειτουργίας του, ο σύλλογος έχει δημιουργήσει το μνημείο πεσόντων, αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Μεγάλων Χωραφίων και έχει τοποθετήσει καλλωπιστικά φυτά σε διάφορα σημεία του χωριού. Συνεργάζεται στενά με το Δήμο Σούδας και συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται κατά καιρούς, όπως παραστάσεις, συναυλίες, παραδοσιακά πανηγύρια (Καθαρή Δευτέρα, γιορτή Κλήδονα) κ.α.

 

Περισσότερα...





Πολιτιστικός Σύλλογος «Τσικαλαριά»

Ο Πολιτιστικός σύλλογος Τσικαλαριά ιδρύθηκε το 1999 με έδρα το τοπικό διαμέρισμα των Τσικαλαριών και με σκοπό τη διατήρηση και τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την αρμονική ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μελών και άλλων μορφωτικών και πολιτιστικών συλλόγων.

 

Δραστηριότητες - Πόροι του Συλλόγου

Συνεργασία με επιστημονικούς, πνευματικούς οργανισμούς. Δημιουργία στενών σχέσεων φιλίας, συνεργασίας και διάδοσης του πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του. Διαφωτισμός της κοινής γνώμης και ζύμωση των μελών του για τα προβλήματα του τόπου.

Περισσότερα...

 





Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας δημιουργήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1983 βάση της θπ. αρίθμ 436/20-6-1983 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων με στόχο τη διαρκή προσπάθεια της βελτίωσης του μορφωτικού επιπέδου της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Σούδας, τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και λαϊκής παράδοσης του τόπου μας και την συσπείρωση για την προώθηση και την επίλυση τοπικών προβλημάτων και τον εξωραϊσμό του Δήμου Σούδας.

Δραστηριότητες

  • Οργάνωση διαλέξεων, μορφωτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, προβολή ταινιών, εκθέσεων, θεατρικών παραστάσεων και τη δημιουργία μουσικού συγκροτήματος.
  • Συνεργασία με άλλους συλλόγους ή φορείς που έχουν ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.

 

Περισσότερα...