Αντικατάσταση άδειας καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφεροντος

Συγκεκριμένα δεν απαιτείται νέα άδεια ίδρυσης και λειτουργίας αφού δεν
έχει γίνει μεταφορά του καταστήματος, ή ουσιώδης τροποποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας του, ή αλλαγή της οικοδομικής άδειας.

Στην περίπτωση λοιπόν μεταβίβασης της επιχείρησης, η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας αντικαθίστανται υποχρεωτικά με νέα, η οποία εκδίδεται στο όνομα του προσώπου στο οποίο αυτή μεταβιβάστηκε, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται για τη χορήγηση νέας άδειας, δηλ. δεν απαιτείται ούτε νέα απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής , ούτε άλλα δικαιολογητικά εκτός από αυτά που αναφέρονται παρακάτω.

Επίσης διατάξεις που ρυθμίζουν διαφορετικά τη διαδικασία αντικατάστασης της άδειας στις περιπτώσεις της συνταξιοδότησης και του θανάτου παύουν να ισχύουν μετά τη δημοσίευση του Ν. 3463/06 διότι όλες οι περιπτώσεις μεταβίβασης εμπίπτουν στις διατάξεις της § 5 του άρθρ. 80 του παραπάνω Νόμου, με την προϋπόθεση ότι για αυτές δεν συντρέχει λόγος έκδοσης νέας άδειας .

Σαν μεταβίβαση της επιχείρησης νοείται η αλλαγή του προσώπου του ιδιοκτήτη της που μπορεί να προέρχεται από οποιαδήποτε νόμιμη αιτία (π.χ. πώληση, δωρεά, εκμίσθωση, κληρονομική διαδοχή, χρησιδάνειο κ.λ.π.).

Για την αντικατάσταση της άδειας ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στο Δήμο :

α) αίτηση και παράβολο χαρτόσημου 3 € ,

β) Τίτλο μεταβίβασης της επιχείρησης

γ) φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ή άδειας διαμονής, αν πρόκειται για αλλοδαπό, ή έγγραφο νομιμοποίησης του φερόμενου ως εκπροσώπου της εταιρείας αν πρόκειται για εταιρεία

δ) Τοπογραφικά «κάτοψη» του χώρου του καταστήματος (3 αντίγραφα) θεωρημένα απο την Πολεοδομία ότι είναι χώρος κυρίας χρήσης κατάστημα
και δεν έχει γίνει μετατροπή του χώρου

Προκειμένου να είναι δυνατή η χορήγηση στον ενδιαφερόμενο έναρξης επαγγέλματος ή επιτηδεύματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. , αλλά και για να αποφεύγονται παρερμηνείες κατά τον έλεγχο που διενεργούν τα αστυνομικά όργανα στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την αντικατάσταση της άδειας :

δίδεται στον ενδιαφερόμενο ταυτόχρονα με την κατάθεση της αιτήσεώς του, φωτοτυπία της αίτησης σε 2 αντίγραφα, με τη σημείωση ότι :

«βεβαιώνεται ότι το κατάστημαγια το οποίο έχει εκδοθεί η με αριθ. ... ............ άδεια, λειτουργεί νόμιμα μέχρι την αντικατάσταση της με νέα»

Η σημείωση αυτή υπογράφεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας.

ε) Γνωμοδότηση της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας

Μετά την παραλαβή της Υγειονομικής Υπηρεσίας, ο Δήμος τον ενδιαφερόμενο, για να υποβάλλει την έναρξη επαγγέλματος και το ανάλογο παράβολο.

Μέχρι την αντικατάσταση της άδειας το κατάστημα λειτουργεί νόμιμα.

Ο νέος κύριος της επιχείρησης ευθύνεται από κοινού με τον παλαιό για την τήρηση των διατάξεων που ισχύουν για τη λειτουργία του από το χρόνο που πραγματοποιείται η μεταβίβαση μέχρι την αντικατάσταση της άδειας.

Σε περίπτωση κατά την οποία η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ενός καταστήματος δεν μπορεί να αντικατασταθεί για οποιονδήποτε λόγο, στο νέο πρόσωπο που μεταβιβάστηκε η επιχείρηση, τότε το κατάστημα αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει νομίμως. Στη περίπτωση αυτή η αρχική άδεια ανακαλείται. Η απόφαση ανάκλησης κοινοποιείται στον αιτούντα την αντικατάσταση, στον αρχικό κάτοχο της άδειας και στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα (δημοτική αστυνομία, ΕΛΑΣ κ.λ.π.)