Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων

Η "ασυλοποιήση", ο "ιδρυματισμός" και πολλές φορές η "κατάθλιψη", έκαναν επιτακτική την ανάγκη προστασίας και παραμονής των ηλικιωμένων στον φυσικό τους χώρο μακριά από τον απρόσωπο χαρακτήρα των Ιδρυμάτων κλειστής περίθαλψης και άλλης μορφής ασύλων.

 

Το 1979 η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κάλεσε τον Όμιλο Εθελοντών και ζήτησε την συνεργασία του στην δημιουργία ενός Πειραματικού Κέντρου Ανοιχτής Εξωιδρυματικής προστασίας Ηλικιωμένων. Το κέντρο αυτό ήταν στελεχωμένο από μια διεπιστημονική ομάδα προσωπικού. Ο Όμιλος Εθελοντών συμφώνησε να κλείσει το Πρόγραμμα που λειτουργούσε ως τότε με τίτλο "Η γωνιά του παππού και της γιαγιάς" με παροχή συσσιτίου, και να λειτουργήσει το πρώτο ΚΑΠΗ.

 

Ο θεσμός των ΚΑΠΗ υιοθετήθηκε το 1984 με νομοθετική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Ο Θεσμός εξελίχθηκε σταδιακά μέσω των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, αναπτύχθηκε και διευρύνθηκε σε όλη τη χώρα και μέχρι σήμερα λειτουργούν περισσότερα από 300 κέντρα. Βασική φιλοσοφία του θεσμού είναι η προάσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ηλικιωμένων. Οι υπηρεσίες του κέντρου απευθύνονται σε άντρες και γυναίκες άνω των 57 ετών που κατοικούν στην περιοχή λειτουργίας του, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση. Στο δήμο μας το Κ.Α.Π.Η. ιδρύθηκε το 1995.

 

Στόχος της λειτουργίας των Κ.Α.Π.Η.

Η παραμονή του ηλικιωμένου στο σπίτι και τη γειτονιά του, ως ενεργό μέλος, ισότιμο και αυτόνομο, η ενθάρρυνση για ανθρώπινες σχέσεις μέσα στη Κοινότητα και έξω από τα ιδρύματα βγάζοντας τον από την απομόνωση και κάνοντας τον δημιουργικό.

Σκοπός

Α)Κοινωνικές Ιατρικές παροχές. ( Νοσηλεία, φυσιοθεραπεία, κοινωνική εργασία ).
Β) Πρόληψη και αντιμετώπιση ιατρικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων
Γ) Ενημέρωση - κινητοποίηση της κοινωνίας για τις ανάγκες και τα προβλήματα των ηλικιωμένων.
Δ) Έρευνες σε θέματα που αφορούν τους ηλικιωμένους.


Το προσωπικό των ΚΑΠΗ είναι:

  1. Ιατρός
  2. Koινωνική Λειτουργός
  3. Φυσιοθεραπεύτρια.
  4. Νοσηλεύτρια
  5. Οικογενειακός Βοηθός

 

Παροχές

Κοινωνική Υπηρεσία: Υπεύθυνη για την Οργάνωση και το συντονισμό όλων των υπηρεσιών και των προγραμμάτων του ΚΑΠΗ.
Συναισθηματική στήριξη, βοήθεια στην αντιμετώπιση προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων. Ένταξη σε προγράμματα του ΚΑΠΗ ή παραπομπή σε άλλες υπηρεσίες.
Ο Γιατρός, Παθολόγος, εξυπηρετεί καθημερινά τα μέλη του ΚΑΠΗ εκτός από Τρίτη . Επίσης δυο φορές τον μήνα επισκέπτεται το δημοτικό κατάστημα Τσικαλαριών και παρακολουθεί τους ασθενείς στο κοινοτικό κατάστημα.

 

Εξετάζει και συνταγογραφεί όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Η Νοσηλεύτρια, κάνει προληπτικές εξετάσεις μετά από εντολή ιατρού, συμβουλευτική σε θέματα διατροφής, ατομικής υγιεινής και φροντίδας. Τις υπηρεσίες αυτές τις προσφέρει και κατ' οίκον όπου χρειάζεται.

 

Η φυσιοθεραπεύτρια

Με παραπεμπτικό από τον ιατρό τους δικαιούνται δωρεάν φυσιοθεραπεία. Γίνεται και κατ' οίκον όταν το συνιστά ο γιατρός.
Αν βρίσκεστε στην τρίτη ηλικία και χρειάζεστε την οποιαδήποτε βοήθεια απευθυνθείτε στο Κ.Α.Π.Η. (τηλ. 2821341225 έως 2821341227) και μάθετε λεπτομέρειες για τις παροχές που μπορεί να έχετε.