Βιοτεχνικό Πάρκο και Καλλιτεχνικό Χωριό

Δίπλα στον Εθνικό δρόμο, στην περιοχή Τσικαλαριά βρίσκεται το Βιοτεχνικό Πάρκο και το Καλλιτεχνικό Χωριό. Το Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων ( ΒΙΟ. ΠΑ. Χ.) κατασκευάστηκε το 1993, επτά χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Χανίων, στο δημοτικό διαμέρισμα Τσικαλαριών του Δήμου Σούδας. Αποτελείται από 87 κτίρια, όπου στεγάζονται μικρές και μεσαίες βιοτεχνικές επιχειρήσεις σε μία περιοχή 112.000 τετραγωνικών μέτρων.

 

Το καλλιτεχνικό χωριό βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο των Χανίων. Στο σημείο αυτό, λειτουργούσαν παλιότερα εργαστήρια παραγωγής τσικαλιών, δίδοντας την ανάλογη ονομασία στο χωριό. Αντικείμενα που μαρτυρούν την παράδοση του χωριού στην κατασκευή κεραμικών και άλλων έργων, αποτελούν δύο παλιά καμίνια στα οποία οι αγγειοπλάστες έψηναν με ξύλα τα κεραμικά τους.

 

Σήμερα, στο ίδιο μέρος λειτουργούν εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής αργυροχρυσοχοϊας, υαλουργίας, κατασκευής δερμάτινων ειδών και υφαντών καθώς και εργαστήρια επεξεργασίας ημιπολύτιμων λίθων. Όλα τα είδη είναι χειροποίητα και κατασκευάζονται στο καλλιτεχνικό χωριό από τους ίδιους τους τεχνίτες δίδοντας συνέχεια στη μεγάλη παράδοση της περιοχής στη χειροβιοτεχνία.

 

Στο χωριό δόθηκε το όνομα "Βερέκυνθος'' καθώς έτσι ονομαζόταν το βουνό όπου ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοι του Δία και προστάτες των τεχνών. Ήρθαν εδώ και δίδαξαν τις πανάρχαιες τέχνες στους ανθρώπους ( μεταλλουργία, κεραμική, υαλουργία, υφαντική).

 

Το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για τα Χανιά. Όχι μόνο δίδει νέες ευκαιρίες σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες του κλάδου, αλλά δίδει λύση σε ευαίσθητους τομείς όπως η στέγαση, η οργάνωση και η προβολή δραστηριοτήτων.

 

Η συνύπαρξη διαφόρων χειροβιοτεχνιών στο χώρο του Καλλιτεχνικού Χωριού, συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην προστασία και την προώθηση των πολιτιστικών αξιών, τη διατήρηση και συνέχιση της καλλιτεχνικής παράδοσης, καθώς και στη βελτίωση της παραγωγικότητας.

 

Περισσότερα στοιχεία για το Βιοτεχνικό Πάρκο μπορείτε να λάβετε από το δικτυακό του τόπο www.viopach.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων
Τ.Κ.: 73200 Σούδα - Χανιά - Κρήτης
Τηλέφωνο: 28210-89864 και 28210-80224