Είσοδος      |     
Ο Δήμος
Δ.Ε Ακρωτηρίου

Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου


Η Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Ακρωτηρίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού και αποτελεί το ανατολικότερο μεγάλο ακρωτήριο του νομού Χανίων. Εκτείνεται στα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων και συνιστά κατεξοχήν παραθαλάσσια περιοχή - σχεδόν ολόκληρη η οριογραμμή του βρέχεται από το Κρητικό Πέλαγος – ενώ γειτνιάζει στα νοτιοδυτικά με την Δημοτική Ενότητα Σούδας

map
14.111
κάτοικοι
112,755 τ.χλμ.
έκταση

Η Δ.Ε. Ακρωτηρίου αποτελείται από τις κάτωθι Κοινότητες:

  • Αρωνίου, (Πληθ. 3278 κατ., απογραφή 2021)
  • Κουνουπιδιανών, (Πληθ. 9220 κατ., απογραφή 2021)
  • Μουζουρά, (Πληθ. 305 κατ., απογραφή 2021)
  • Στερνών (Πληθ. 1061 κατ., απογραφή 2021)
  • Χορδακίου. (Πληθ. 247 κατ., απογραφή 2021)

Γενικές Πληροφορίες

Στην έκταση τής Δ.Ε. Ακρωτηρίου, στην οποία διαμένουν μόνιμα 14.111 κάτοικοι (απογραφή 2021), αναπτύσσεται τόσο περιοχή με έντονο ανάγλυφο όσο και πεδινή ζώνη. Η περιοχή με το έντονο ανάγλυφο χαρακτηρίζεται από μια εκτεταμένη ζώνη με λόφους, διεύθυνσης ΒΔ-ΝΑ, καταλαμβάνοντας το βορειοανατολικό τμήμα του Ακρωτηρίου. Αποτελείται εξ ολοκλήρου από ανθρακικά πετρώματα και παρουσιάζεται με πολυάριθμες κορυφές υψομέτρων συνήθως 350 - 420 μέτρα. Υψηλότερη κορυφή είναι τη «Σκλόκα», που με υψόμετρο 529 μέτρα δεσπόζει στο ανατολικό τμήμα.

Η παραθαλάσσια ζώνη του Ακρωτηρίου διαθέτει παράλια ζώνη μήκους 59,55 χιλιομέτρων. Αναπτύσσεται περιμετρικά και παρουσιάζει εξαιρετικές ποικιλομορφίες. Στο βόρειο - βορειοανατολικό τμήμα η λοφώδης περιοχή βυθίζεται κυριολεκτικά στη θάλασσα του Κρητικού πελάγους, διαμορφώνοντας έτσι ισχυρών κλίσεων απότομες βραχώδεις ακτές. Στο βορειοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα δημιουργούνται μικροί κόλποι και παραλίες κατάλληλες για αναψυχή και τουρισμό όπως είναι οι περιοχές του Σταυρού, του Καλαθά, του Τερσανά, το Μαράθι, το Λουτράκι, ο Άγιος Ονούφριος κ.α.

Στη λοφώδη περιοχή στα βόρεια της Δ.Ε. διασώζεται αναλλοίωτο το φυσικό περιβάλλον, καθώς παραμένει σε μεγάλο βαθμό αδιατάρακτο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις υπόλοιπες περιοχές του Ακρωτηρίου. Η λοφώδης αυτή περιοχή είναι πλούσια σε χλωρίδα, πολλά είδη της οποίας είναι ενδημικά, ενώ υπάρχουν πολλά χερσαία και θαλάσσια σπήλαια με ενδημικά είδη ασπόνδυλων.


Τοπικά Συμβούλια 2024-2028

Δημοτική Κοινότητα Αρωνίου Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών Δημοτική Κοινότητα Στερνών
Δημοτική Κοινότητα Μουζούρα
Δημοτική Κοινότητα Χορδακίου

ΣΤΑΜΠΟΛΑΚΗΣ 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

(πρόεδρος)

ΓΑΪΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

(πρόεδρος)

ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

(πρόεδρος)

ΨΥΛΛΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

(πρόεδρος)

ΦΑΚΩΤΑΚΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

(πρόεδρος)

ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

ΜΑΤΘΑΙΟΣ

ΜΑΛΑΞΙΑΝΑΚΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΚΑΛΟΡΜΑΚΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΚΟΖΩΝΑΚΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ 

ΜΠΕΡΕΔΑΚΗΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

ΔΡΟΓΚΙΔΗ

ΛΑΜΠΡΙΝΗ

ΛΙΟΝΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΟΖΩΝΑΚΗΣ

ΜΙΧΑΗΛ

ΛΙΟΝΑΚΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΜΠΟΥΜΠΟΝΑΡΗ

ΦΑΝΗ
ΣΤΑΜΠΟΛΑΚΗ

ΕΙΡΗΝΗ

ΚΕΛΑΚΗ

ΜΑΡΙΑ
Υποδομές

Στα όρια της Δ.Ε. Ακρωτηρίου υπάρχουν εγκαταστάσεις και υποδομές, σημαντικές για το σύνολο του του νομού Χανίων και της Κρήτης, όπως το αεροδρόμιο Χανίων "Ιωάννης Δασκαλογιάννης" και το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στην περιοχή βρίσκονται οικισμοί με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με πλήθος μνημείων και κτίσματα με χαρακτηριστικά της νεότερης αρχιτεκτονικής, όπως ο Παζινός, τα Κουνουπιδιανά, οι Κορακιές, ο Μουζουράς, το Αρώνι, οι Στέρνες, όπου διασώζεται ο πυρήνας του παλαιού οικισμού.

Πολιτισμός

Αξιοσημείωτη είναι και η πολιτιστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή, με εκδηλώσεις που διοργανώνονται είτε με πρωτοβουλία του Δήμου είτε των πολιτιστικών συλλόγων της Ενότητας (π.χ. εκδήλωση αναπαράστασης της παραδοσιακής γιορτής του Κλήδονα). Σημαντικές είναι και εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, όπως είναι η γιορτή μνήμης Καγιαλέ – Επανάστασης 1897 κάθε Φλεβάρη, οι εκδηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια εορτασμού της Μάχη της Κρήτης κ.α.

Σημαντικά ακόμη αξιοθέατα της Δ.Ε. Ακρωτηρίου αποτελούν τα Μοναστήρια: Γουβερνέτου, Αγίας Τριάδας, Αγίου Ιωάννου Ελεήμονος, καθώς επίσης και τα Σπήλαια: Λέρα στα Κουνουπιδιανά, «Αρκούδα» ή «Αρκουδιώτισσα», στην περιοχή Μονής Γουβερνέτου, «Μετόχι Παναγίας Περβολίτσας» στο Μουζουρά κ.α.

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δ.Ε. Ακρωτηρίου μπορείτε να αντλήσετε από τον δικτυακό τόπο του πρώην Δήμου Ακρωτηρίου.

 

Επικοινωνία

Τηλέφωνο: 28213-43700, 28213-43711, 28213-43714
Βοήθεια στο Σπίτι: 28213-437125
Email: de-akrotiri@chania.gr

Φωτογραφικό υλικό