Είσοδος      |     
Εξυπηρέτηση
Επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) | Κωδικός υπηρεσίας: 187

Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους


Περιγραφή

Ο ΟΠΕΚΑ αναλαμβάνει σταδιακά εννέα παροχές και προγράμματα που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία, μεταξύ των οποίων είναι και η οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

 

Ποιοι το δικαιούνται;

 1. Οι χανσενικοί ασθενείς που περιθάλπονται ως εσωτερικοί στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Αττικής (ΘΧΠΑ).

 2. Οι χανσενικοί ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον και απέχουν, λόγω της νόσου, από την εργασία τους.

 3. Οι αποθεραπευμένοι από τη νόσο του Χάνσεν, που εξήλθαν ή που εξέρχονται με εξιτήριο από το ΘΧΠΑ ή το πρώην Δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αθηνών (ΔΝΛΝΑ) ή το πρώην Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών (ΚΚΑΧ), ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής τους σε αυτά, ή παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

 4. Τα εξαρτημένα μέλη της οικογένειας του χανσενικού ασθενούς (σύζυγος, γονείς, άγαμες αδελφές, ανήλικα αδέλφια ή εκείνα που δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας αναπηρίας ή νόσου και συντηρούνται οικονομικά από αυτόν) και για όσο διάστημα αυτός νοσηλεύεται στο ΘΧΠΑ.

 5. Τα ανήλικα παιδιά του χανσενικού ασθενούς.

 

Προϋπόθεση χορήγησης

 1. Να μην απουσιάζουν στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών.

 

 Τρόπος κατάθεσης

Η αίτηση πραγματοποιείται αυτοπροσώπως στο Κέντρa Κοινότητας, μέσω της πλατφόρμας των Κέντρων Κοινότητας με υπάλληλο του Δήμου.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Κέντρο Κοινότητας Χανίων 28213-41689

Κέντρο Κοινότητας Σούδας 28213-41688

Το Κέντρο Κοινότητας πραγματοποιεί μόνο τις αιτήσεις των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων. Οι εγκρίσεις και οι πληρωμές γίνονται απο τον ΟΠΕΚΑ, ανάλογα πάντα με το αποτέλεσμα των ΚΕΠΑ.

 

info iconΧρειάζεται να γνωρίζω

Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται έχουν ως εξής:

 1. Χανσενικοί ασθενείς που περιθάλπονται ως εσωτερικοί στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αττικής (ΘΧΠΑ), 362 ευρώ μηνιαίως.

 2. Χανσενικοί ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον και απέχουν λόγω της νόσου από την εργασία τους, 697 ευρώ μηνιαίως.

 3. Αποθεραπευμένοι από τη νόσο του Χάνσεν, που εξήλθαν ή που εξέρχονται: με εξιτήριο από το ΘΧΠΑ ή από το πρώην δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αθηνών (ΔΝΛΝΑ) ή το πρώην Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών (ΚΚΑΧ) ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους σ' αυτά, ή παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, 697 ευρώ μηνιαίως.

 4. Εξαρτημένα μέλη της οικογένειας του χανσενικού ασθενή (σύζυγος, γονείς, άγαμες αδελφές, ανήλικα αδέλφια ή εκείνα που δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας αναπηρίας ή νόσου και συντηρούνται οικονομικά από αυτόν) και για όσο διάστημα αυτός νοσηλεύεται στο ΘΧΠΑ, 362 ευρώ μηνιαίως.

 5. Ανήλικα παιδιά του χανσενικού ασθενή, 362 ευρώ μηνιαίως.

 

Για περισσότερες πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΑ ακολουθήστε το σύνδεσμο: https://opeka.gr/atoma-me-anapiria/plirofories/