main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων

Η ταυτότητα του Δημοτικού Γηροκομείου:

Η αγορά του χώρου του Γηροκομείου ανάγεται στην εποχή του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Από την διαχείριση του επισιτισμού Κρήτης (1917-1920) είχαν περισέψει χρήματα  και ύστερα από επιμονή του γενικού διοικητή Κρήτης Σωτηρίου Κροκιδά και του αναπληρωτή του Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, εγκρίθηκε από την Κυβέρνηση Βενιζέλου να δαπανηθούν για κοινωφελή έργα στα Χανιά. Από αυτά τα χρήματα αγοράστηκε το κτίσμα του Γηροκομείου με τη γύρω έκταση.

Το οίκημα του Γηροκομείου με τη γύρω περιοχή και το συνεχόμενο αμπέλι, συνολικής έκτασης 12,5 στρεμμάτων στη συνοικία Φακωθιανά, στη Χαλέπα, αποτελούσαν ιδιοκτησία του Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου Νικηφόρου Ζαχαριάδη (1887-1912), που είχε ορίσει κληρονόμους του τους ανιψιούς του. Ο Μοναστηριακός Οργανισμός Χανίων έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί το κτίσμα ως θερινή κατοικία του εκάστοτε Επισκόπου Κυδωνίας και Αποκορώνου. Με παρέμβαση του Πολυχρόνη Δ. Πολυχρονίδη, το ακίνητο αγοράστηκε από τη Γενική Διοίκηση Κρήτης με τα περισσεύματα της διαχείρισης του επισιτισμού με σκοπό τη δημιουργία Φιλανθρωπικού Ιδρύματος.

Η αγορά έγινε με το υπ''αριθμ. 4395/10-7-1919 συμβόλαιο που φυλάσσεται στο Υποθηκοφυλακείο Χανίων, αντί 40.000 χρυσών δραχμών και υπογράφεται από το Σωτήριο Κροκιδά και τους κληρονόμους του Επισκόπου Νικηφόρου Ζαχαριάδη. Η Γενική Διοίκηση Κρήτης παραχώρησε το ακίνητο στο Δήμο Χανίων και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την υπ''αριθμ. 15/7-7-1919 απόφασή του αποδέχτηκε τη δωρεά. Το υπ''αριθμ. 8246/31-7-1919 δωρητήριο συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Χανίων Δημητρίου Φραντζεσκάκη, υπογράφει από πλευράς Δήμου Χανίων ο τότε Δήμαρχος Χανίων Εμμ. Μουντάκης. Το 1930, επί Δημαρχίας Ιωάννου Μουντάκη, αποφασίστηκε η ίδρυση και λειτουργία Δημοτικού Γηροκομείου στο κτίριο αυτό.

Στα Πρακτικά συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (268/10-8-1930) αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Σκοπόν του Ιδρύματος ορίζει την εν αυτώ συντήρησιν των εκ του Δήμου Χανίων γερόντων, των εστερημένων περιθάλψεως, θέλει δε τούτο εκπροσωπείται υπό του Δημάρχου Χανίων ως Πρόεδρος Πενταμελούς Αδελφάτου, του οποίου τα λοιπά μέλη θα εκλέγονται υπό του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.

Πόροι του ιδρύματος ορίστηκαν η υποχρεωτική ετήσια συνδρομή του Δήμου Χανίων (100.000 - 300.000 δρχ.) και οι δωρεές και τα κληροδοτήματα από ιδιώτες.»

Με κυβερνητικό διάταγμα (ΦΕΚ 377/25-11-1930) εγκρίνεται και επικυρώνεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και αρχίζουν οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου και επισκευή του κτιρίου με δαπάνες του Κράτους και του Δήμου καθώς και δωρεά της Έλενας Βενιζέλου.

Τα εγκαίνια του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων πραγματοποιήθηκαν στις 25 Αυγούστου 1931.

Το 1957 δημοπρατήθηκε η δεύτερη (ανατολική) πλευρά του Δημοτικού Γηροκομείου, η οποία ετέθη σε λειτουργία το 1961, ενώ το 1964 με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του Γηροκομείου εκπονήθηκε μελέτη για νέο κτίριο συνολικής δυναμικότητας 290 κλινών, με πρόβλεψη για χώρους αναψυχής, εργοθεραπείας, κινησιοθεραπείας κ.λ.π.

Με πρωτοβουλία του Εφημέριου του ναού της Ευαγγελίστριας Αναστάσιου Σπινθουράκη ιδρύθηκε ο Όμιλος Εκσυγχρονισμού Γηροκομείου Χανίων με σκοπό την ευαισθητοποίηση Πολιτείας και Δημοτών στο θέμα του Γηροκομείου και την ανεύρεση πόρων για την ανέγερση του νέου κτιρίου. Στις 7 Ιουλίου 1976, επί Δημαρχίας Αντώνη Μαρή θεμελιώθηκε η τρίτη πτέρυγα του Γηροκομείου, της οποίας τα εγκαίνια έγιναν από τον τότε Δήμαρχο Γιάννη Κλωνιζάκη την 1η Δεκεμβρίου 1980. Η πτέρυγα αυτή κόστισε 10.000.000 δρχ. - το Κράτος διέθεσε 1.000.000, ο Δήμος Χανίων 5.000.000 και το υπόλοιπο ποσό συγκεντρώθηκε από δωρεές.

Το Δημοτικό Γηροκομείο Σήμερα:

Σήμερα το Γηροκομείο με τη βοήθεια του Δήμου, ανακαινισμένο, θέτει νέους στόχους και προοπτικές.

Προσφέρει τις Υπηρεσίες του όχι μόνο στους Δημότες των Χανίων αλλά και σε κατοίκους πολλών περιοχών του Νομού μας, της Κρήτης αλλά και σε Έλληνες και ομογενείς από το εξωτερικό.
Σαν προτεραιότητες θέτει μεταξύ άλλων:

  • Την αντιμετώπιση αναγκών συντήρησης του ιδρύματος του οποίου πολλές κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν υπερβεί την 50ετία με την εκπόνηση μελέτης και την εκτέλεση έργου εκτεταμένων ανακατασκευών εσωτερικών-εξωτερικών χώρων και αντικατάσταση και συμπλήρωση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού
  • Την συνεχή ανανέωση και συμπλήρωση του εξοπλισμού του.
  • Την ανάγκη προμήθειας ειδικού λεωφορείου για την μετακίνηση των ηλικιωμένων.
  • Την κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης των συμπολιτών μας για κλίνες νοσηλείας. Ήδη βαίνει προς ολοκλήρωση η μελέτης της επόμενης πτέρυγας Β4 δυναμικότητας 70 κλινών.
  • Την συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου των υπηρεσιών του ώστε να εξακολουθεί να διατηρεί επάξια τον ρόλο του καλύτερου ιδρύματος στον χώρο του τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αυτό έργο στηρίζεται εκτός από την Δημοτική επιχορήγηση και στην συνδρομή των συμπολιτών μας, φορέων του τόπου μας αλλά και στην προσφορά επιχειρηματικών και οικονομικών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Στην προσπάθειά για την κάλυψη των αναγκών αυτών καθοριστική είναι η συνδρομή καθενός η οποία αποτελεί ένα ακόμη βήμα για την επίτευξη του μέγιστου κοινωνικού έργου που επιτελεί το ίδρυμα.

Η  βοήθεια δεν είναι μόνο οικονομική.

Με δεδομένο ότι η ζωή είναι ένας διαρκής διαρκής αγώνας πολλές φορές μειώνεται το ενδιαφέρον μας για την Τρίτη ηλικία .

Το ενδιαφέρον για μία κουβέντα , ένα χάδι , ένα φιλί.

Καλούμε λοιπόν κάθε συμπολίτη μας ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες για τον τόπο μας ώρες να αφιερώσει λίγο από το υστέρημα της ανθρωπιάς του στην διάθεση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που φιλοξενούνται στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων και αποτελούν κομμάτι της ανθρωπιάς και της ιστορίας του τόπου μας .

 Πίνακας Οικονομικής κατάστασης για το έτος 2012

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων 2014-2016 (αποφ. Δ.Σ. 894/2014)  έχουν ως εξής:

Θέση

Ονοματεπώνυμο

Ιδιότητα

Πρόεδρος Δ.Σ.

Κουκλάκης Γεώργιος

Δημοτικός Σύμβουλος

Αντιπρόεδρος Δ.Σ.

Φοβάκης Μανούσος

Δημοτικός Σύμβουλος

Μέλος

Κουρούσης Χαράλαμπος

Δημοτικός Σύμβουλος

Μέλος

Σγουρός Γεώργιος

Σύμβ.Δημοτ.

Κοινοτ.Χανίων

Μέλος

Αλεξανδρίδου Βασιλική

Ιδιώτης

Μέλος

Γεωργακάκης Γεώργιος

Ιδιώτης

Μέλος

Μαυρολέων Γεώργιος

Ιδιώτης

Μέλος

Μπαλαδάκη Αφροδίτη

Ιδιώτης

Μέλος

Μπαλαδάκη Καλλιόπη

Ιδιώτης

Μέλος

Παπαντωνάκης Νικόλαος

Ιδιώτης

Μέλος

Λιακάκου Θεοδώρα

Εκπρ.Εργαζομένων

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση: Μελιδονίου 27, Χαλέπα, Χανιά
Τ.Κ.:73100
Τηλέφωνο: 2821-023360
Fax: 2821-023361  
e-mail: ghrokom@otenet.gr

#Χανιά ,#ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ

logo imageσυμβαίνει

"Πνεύμονες και Περιβάλλον": Ομιλία στο ενοριακό κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, στις 11/12/2019
Παρουσιάζεται ο νέος τόμος “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2019”: Στις 11/12/2019 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”
Εορτασμός Μνήμης Όσιου Παταπίου στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων
“Συζητώντας για την πρόληψη των εξαρτήσεων: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου”: Στις 11/12/2019 στο Πολύκεντρο Σούδας
Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων του Δήμου Χανίων την Κυριακή 08/12/2019
ΔΕΣ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στις 02/12/2019
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»