Είσοδος      |     
Εξυπηρέτηση
Αιτήματα | Κωδικός υπηρεσίας: 162

Αίτηση υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς


Περιγραφή

Το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Διεύθυνσης Οικονομικής Τοπικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων είναι αρμόδιο για τη σύνταξη, εκπόνηση και παρακολούθηση ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης  αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, όπως αυτό προβλέπεται από το Ν.4830/2021 και το οποίο περιλαμβάνει:

 1.    την περισυλλογή,         
 2.    την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης,
 3.    την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο ΕΜΖΣ( Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς)
 4.    τη στείρωση,
 5.    την εύρεση αναδόχου και
 6.     την υιοθεσία τους.

 

Διαχείριση αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Χανίων διαθέτει εξειδικευμένο συνεργείο περισυλλογής αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο περισυλλέγει αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία κινούνται  σε δημόσιους χώρους,  και τα οδηγεί τμηματικά σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία. Εκεί, αν δεν έχουν  σήμανση θεωρούνται αυτόματα αδέσποτα και:

 • υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται, εμβολιάζονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση και καταγράφονται στο ΕΜΖΣ ως αδέσποτα
 • Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση, ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.
 • Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση, ότι είναι επικίνδυνα ζώα συντροφιάς ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στη ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία, ύστερα από γνώμη της επιτροπής της παρ. 8 και με τη διαδικασία της παρ. 9  του άρθρου 10 “ Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των Δήμων” του Ν.4830/2021

Τα κτηνιατρεία αυτά διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους.

 • Μετά την παροχή της αναγκαίας κτηνιατρικής φροντίδας και περίθαλψης, τα περισυλλεγέντα ζώα συντροφιάς, αν δεν βρεθεί ανάδοχος ή ιδιοκτήτης  και δεδομένου του ότι  ο Δήμος Χανίων δεν διαθέτει -προς το παρόν- δημοτικό καταφύγιο επιστρέφονται στο οικείο περιβάλλον του και στις περιοχές που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 45 του παρόντος Νόμου με την προϋπόθεση ότι τα ζώα είναι στειρωμένα.
 • Αν έχουν σήμανση από την οποία προκύπτει ότι είναι δεσποζόμενα, τότε ελέγχεται αν το ζώο έχει δηλωθεί ως απολεσθέν. Σε καταφατική περίπτωση, ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης για να το παραλάβει.
 • Ο Δήμος Χανίων έχει μεριμνήσει για την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων και έχει δημιουργήσει  σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα εντός των διοικητικών ορίων του. Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς επιτρέπεται φυσικά και από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.                                

Πολίτες που εντοπίζουν αδέσποτα ζώα συντροφιάς σε περιοχές εντός του Δήμου Χανίων, μπορούν να μας ενημερώνουν  μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων t-agro@chania.gr και d-oikanap@chania.gr ή στα τηλέφωνα 2821 3 41645 και 2821 3 41649 για να δηλώσουν το είδος του ζώου ή των ζώων καθώς και την περιοχή που τα έχουν εντοπίσει.

 

Υιοθεσία  αδέσποτων ζώων συντροφιάς

Ο Δήμος Χανίων, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την εικόνα της εγκατάλειψης αλλά και της κακοποίησης αδέσποτων ζώων, που διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του, έχει ξεκινήσει μια σημαντική δράση  για την αναστροφή αυτής της κατάστασης, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

  Σκυλάκια και γατάκια που ζουν στους δρόμους της πόλης και αναζητούν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας ανάδοχης οικογένειας, διατίθενται για υιοθεσία από τον Δήμο Χανίων, μέσω της ένταξης τους σε πρόγραμμα κτηνιατρικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

 Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς είναι γρήγορη και απλή. Στείλτε μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση t-agro@chania.gr ή επισκεφθείτε το γραφείο του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων στην οδό Κριάρη 40, Μέγαρο Πάνθεον (1ος όροφος ), τηλέφωνα επικοινωνίας: 28213-41645, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες ή κάντε click στη σελίδα του Δήμου Χανίων “Αδέσποτα Δήμου Χανίωνhttps://www.facebook.com/adespotadx/ ή στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων “ Δήμος Χανίων - Υιοθετήστε ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς”https://www.facebook.com/d.xanion.adespota και ένα υπέροχο ζώο θα βρεθεί πολύ σύντομα στην αγκαλιά σας.

 • Εάν επιθυμείτε πάλι να γίνετε ΑΝΑΔΟΧΟΣ ενός αδέσποτου σκύλου ή γάτας και να το φιλοξενήσετε προσωρινά και για όσο διάστημα επιθυμείτε, με όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από τον παρόντα Νόμο, μέχρι να αποθεραπευτεί ή να υιοθετηθεί στείλτε μας e-mail με τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο t-agro@chania.gr δηλώνοντας μας το ενδιαφέρον σας και θα επικοινωνήσουμε πολύ σύντομα μαζί σας!!!!!                                 

 

Επικοινωνία

Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης

 Κριάρη 40, Μέγαρο Πάνθεον (1ος όροφος)

 Email: t-agro@chania.gr 

 Τηλ. Επικοινωνίας: 28213-41645

Αρχεία

 1. Δήλωση εθελοντή
 2. Αίτηση υιοθεσίας αδέσποτου ζώου συντροφιάς
 3. Πεπραγμένα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς