Είσοδος      |     
Ο Δήμος
Δημοτικές Ενότητες

Δημοτικές Ενότητες


Ο Δήμος Χανίων - μετά την εφαρμογή του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης "Καλλικράτης" - αποτελείται από επτά δημοτικές ενότητες (πρώην δήμοι):


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ

map
14.111
κάτοικοι
  112,755 τ.χλμ.
έκταση

Η Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Ακρωτηρίου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού και αποτελεί το ανατολικότερο μεγάλο ακρωτήριο του νομού Χανίων. Εκτείνεται στα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων και συνιστά κατεξοχήν παραθαλάσσια περιοχή.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

map
13.018
κάτοικοι
18,859 τ.χλμ.
έκταση

Η Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Χανίων και αποτελεί γεωγραφικά κεντροβαρική περιοχή μέσα στα όρια του Δήμου Χανίων καταλαμβάνοντας μία έκταση 18.859 τ.χλμ..

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΕΡΙΣΟΥ

map
8.914
κάτοικοι
  74,235 τ.χλμ.
έκταση

Η Δημοτική Ενότητα Θερίσου βρίσκεται στα βόρεια του νομού Χανίων και νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων. Συνορεύει με τις Δ.Ε. Ελ. Βενιζέλου, Σούδας και Κεραμιών καθώς επίσης και με το Δήμο Πλατανιά (Δ.Ε. Μουσούρων). Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 διαμένουν 8.596 μόνιμοι κάτοικοι και έχει έκταση 74,235 τ.χλμ..

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΑΜΙΩΝ

map
738
κάτοικοι
  89,910 τ.χλμ.

Η Δημοτική Ενότητα Κεραμιών -με συνολική έκταση 89,910 τ.χλμ.- βρίσκεται στα βόρεια και ανατολικά του νομού Χανίων, στους βόρειους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Συνιστά κατεξοχήν ορεινή περιοχή σε μεγάλα τμήματα της οποίας επικρατούν οι χαρακτηριστικοί γεωμορφολογικοί ασβεστολιθικοί.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

map
11.597
κάτοικοι
  21,602 τ.χλμ.
έκταση

Η Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Νέας Κυδωνίας βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Νομού Χανίων και εκτείνεται από το δυτικό άκρο της πόλης των Χανίων έως και το Δήμο του Πλατανιά με τον και οποίο συνορεύει.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΔΑΣ

map
8.438
κάτοικοι
  21,075 τ.χλμ.
έκταση

Η Σούδα είναι μια παραλιακή δημοτική ενότητα, που χωροθετείται βόρεια του Νομού Χανίων και έχει συνολική έκταση 21,075 τ.χλμ., καταλαμβάνοντας ολόκληρο το νοτιοδυτικό τμήμα του όρμου της Σούδας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

map
54.559
κάτοικοι
  12,525 τ.χλμ.
έκταση

Η Δημοτική Ενότητα Χανίων είναι μία παραθαλάσσια χωρική ενότητα στα βόρεια του νομού Χανίων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχει συνολικά 53.910 κατοίκους και έκταση 12,525 τ.χλμ..

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Γενικές Πληροφορίες

Ο Δήμος Χανίων συνορεύει στα δυτικά με τον Δήμο Πλατανιά, στα νότια με τον Δήμο Σφακίων και στα ανατολικά με την περιοχή του Δήμου Αποκορώνου ενώ ολόκληρη η βόρεια και δυτική πλευρά του βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος. Η συνολική έκταση του νέου Δήμου ανέρχεται σε 356,12 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο μόνιμος πληθυσμός του Δήμου Χανίων ανέρχεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόσφατης απογραφής (2021) της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε 111.375 κατοίκους. (ΕΛΣΤΑΤ - Απογραφή πληθυσμού - κατοικιών 2021)

Η πόλη των Χανίων αποτελεί την έδρα του Δήμου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε μέγεθος πόλη της Κρήτης, κτισμένη στη θέση του μινωικού οικισμού "Κυδωνία". Καταλαμβάνει έκταση 11 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει μόνιμο πληθυσμό 54.559 κατοίκων (στοιχεία απογραφής 2021). Διαθέτει δύο βασικές πύλες εισόδου: το αεροδρόμιο στο Ακρωτήρι, και το λιμάνι της Σούδας (το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Μεσογείου). Η πόλη των Χανίων, αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ηπείρων, με μακραίωνη ιστορία, φυσικές ομορφιές, μοναδική αρχιτεκτονική και πλούσια παράδοση. Σήμα κατατεθέν της πόλης των Χανίων είναι το ενετικό Λιμάνι – στην παλιά Πόλη - με τον Αιγυπτιακό Φάρο που στέκει αγέρωχα στο πέρασμα των αιώνων να τραβάει τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών.

Περισσότερες πληροφορίες για τους πρώην Δήμους που συνενώθηκαν στον νέο Δήμο Χανίων μπορείτε να αντλήσετε από τους παλιές ιστοσελίδες (οι Δήμοι Θερίσου και Κεραμιών δεν διέθεταν δικτυακούς τόπους).


Θεσμικό Πλαίσιο (Προγρ. Καλλικράτης)

Ο νέος Δήμος Χανίων μετά την εφαρμογή του N. 3852/2010 - Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης , με (ΦΕΚ 87 Α΄/7-6-2010) περιλαμβάνει τους πρώην Δήμους οι οποίοι αποτελούν τις αντίστοιχες Δημοτικές Ενότητες (Δ.Ε) του νέου Δήμου.

Δ. E. ΧΑΝΙΩΝ Δ. E. ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ Δ. E. ΚΕΡΑΜΙΩΝ Δ. E. ΘΕΡΙΣΟΥ Δ. E. ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ Δ. E. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ Δ. E. ΣΟΥΔΑΣ

Ο νέος Δήμος Χανίων εκτός από τις επτά (7) Δημοτικές Ενότητες Ακρωτηρίου, Ελ. Βενιζέλου, Θερίσου, Κεραμιών, Νέας Κυδωνίας, Σούδας και Χανίων, με τη νέα του διοικητική δομή αποτελείται από έντεκα (11) Δημοτικές Κοινότητες και δεκαπέντε (15) Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες είναι:

Δείτε τους Πρώην Δήμους Νομού Χανίων, πριν από την εφαρμογή του N. 3852/2010.