Είσοδος      |     
Ο Δήμος
Δ.Ε Ελευθερίου Βενιζέλου

Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Βενιζέλου


Η Δημοτική Ενότητα (Δ.Ε.) Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Νομού Χανίων και αποτελεί γεωγραφικά κεντροβαρική περιοχή μέσα στα όρια του Δήμου Χανίων καταλαμβάνοντας μία έκταση 18.859 τ.χλμ.. Συνορεύει στο βόρειο τμήμα της με τη Δ.Ε. Χανίων στο ύψος περίπου της Χρυσοπηγής, ενώ νότια εκτείνεται έως τους ορεινούς όγκους της Δ.Ε. Κεραμιών, στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Από δυτικά συνορεύει με τη Δ.Ε. Θερίσου και ανατολικά με τη Δ.Ε. Σούδας. Το 45% τις έκτασης της είναι πεδινό, ενώ η συνολική περιοχή που καταλαμβάνει η Δ.Ε. χαρακτηρίζεται ως ημιορεινή. Το 56% της επικράτειας είναι καλλιεργούμενες εκτάσεις και το 33% βοσκότοποι.

map
13.018
κάτοικοι
18.859 τ.χλμ.
έκταση

Η Δ.Ε. Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελείται από τις Κοινότητες :

  • Μουρνιών (Πληθ. 7.425 κατ., απογραφή 2021)
  • Νεροκούρου (Πληθ. 5.593 κατ., απογραφή 2021)

Γενικές Πληροφορίες

Η περιοχή – στην οποία διαμένουν 13.018 μόνιμοι κάτοικοι (απογραφή 2021) - χαρακτηρίζεται από έντονες μορφολογικές αντιθέσεις και παρουσιάζει τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους καθώς πολλά από αυτά προσφέρουν μια πανοραμική θέα προς το Ακρωτήρι, τους κόλπους Χανίων και Σούδας αλλά και την πόλη των Χανίων. Το γεγονός ότι η Δ.Ε. Ελευθερίου Βενιζέλου απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο των Χανίων έχει καταστήσει τη περιοχή πόλο αστικοποίησης αλλά και έλξης πολυάριθμων ντόπιων και ξένων περιηγητών που έρχονται να επισκεφθούν τα αξιοθέατα και τα μνημεία της περιοχής.

Για εκείνους που αγαπούν τις φυσιολατρικές διαδρομές αξίζει μία επίσκεψη στο φαράγγι των Μουρνιών που εκτείνεται από την περιοχή της Παναγίας της Δ.Ε. Κεραμειών και καταλήγει στη Δ.Κ. Μουρνιών. Εξίσου σημαντικές διαδρομές είναι στα φαράγγια του Αγίου Γεωργίου που βρίσκονται στις Μουρνιές και στα Νεροκούρου αντίστοιχα.


Τοπικά Συμβούλια 2024-2028

Δημοτική Κοινότητα Μουρνιών Δημοτική Κοινότητα Νεροκούρου

ΣΤΑΥΡΙΔΗ - ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΙΣΜΗΝΗ

(πρόεδρος)

ΚΑΛΟΜΟΙΡΑΚΗΣ ΚΟΣΜΑΣ

(πρόεδρος)

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΑΡΑΚΗ - ΑΘΟΥΣΑΚΗ ΟΛΓΑ
ΖΥΜΒΡΑΓΟΥΔΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (ΚΙΚΗ)
ΛΙΓΟΨΥΧΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΛΗΣ ΦΩΤΙΟΣ
ΧΑΡΙΤΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ

Πολιτισμός

"Στη Δ.Ε. Ελευθερίου Βενιζέλου μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τον παλιό οικισμό των Μουρνιών και να θαυμάσει το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου που έχει κηρυχθεί, όπως και το τούρκικο χαμάμ της περιοχής, διατηρητέο. Πέραν όμως αυτών και ο οικισμός Νεροκούρου έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενος λόγω του αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Την προσοχή του επισκέπτη αξίζουν επίσης οι ναοί του Αγίου Γεωργίου στα Νεροκούρου, του Αγίου Ελευθερίου και της Μονής Μεγίστης Λαύρας, αλλά και του Αγίου Ιωάννη στα Βαλλενιανά. Σημαντικά ακόμη αρχαιολογικά κατάλοιπα είναι η Μινωική Έπαυλη στα Νεροκούρου, μία οικία Ελληνιστικών χρόνων που βρίσκεται στο Βαθύριακο αλλά και το ιερό των Νυμφαίων της Ρωμαϊκής περιόδου, που είναι χτισμένο στην Αγία Βαρβάρα.

Στα διοικητικά όρια της Δ.Ε. και πιο συγκεκριμένα στη Δ.Κ. Νεροκούρου εδρεύει επίσης το Μουσείο Σχολικής Ζωής το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Νεροκούρου. Βασικός σκοπός του Μουσείου Σχολικής Ζωής είναι η αναζήτηση του εκπαιδευτικού και σχολικού παρελθόντος σε όλες τις περιόδους της τοπικής και γενικότερα της Κρητικής Ιστορίας, η επιστημονική ανάλυση, καταγραφή και διαφύλαξή του, η σύνδεσή του με τη σημερινή εκπαιδευτική πραγματικότητα και τις ανάγκες της, καθώς και η προβολή του ως μια σημαντική παράμετρο επιρροής στο αύριο της εκπαίδευσης.
"

Περισσότερες πληροφορίες για τη Δ.Ε. Ελ.Βενιζέλου μπορείτε να αντλήσετε από τον δικτυακό τόπο του πρώην Δήμου Ελ.Βενιζέλου.

Οικονομία

"Όσον αφορά στην οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, αυτή ακολουθεί τα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Χανίων, στην οποία κυριαρχεί ο τριτογενής τομέας και ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο δευτερογενής, ενώ τελευταίος με ποσοστά κάτω του 10% είναι ο πρωτογενής τομέας. Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2001, οι κυρίαρχοι κλάδοι του πρωτογενούς τομέα είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα δενδροκομικής κυρίως κατεύθυνσης. Σε εκτάσεις οι οποίες ενοικιάζονται (Μοναστηριακά κτήματα) καλλιεργούνται κυρίως ετήσια υπαίθρια κηπευτικά. Στο δευτερογενή τομέα κυριαρχούν οι κατασκευές και ακολουθεί η μεταποίηση (υπάρχει σημαντικός αριθμός ελαιουργείων και επιχειρήσεων μεταποίησης και τυποποίησης τροφίμων). Στο τριτογενή τομέα κυριαρχεί ο κλάδος των υπηρεσιών του δημοσίου και ακολουθούν οι κλάδοι των μεταφορών, των επικοινωνιών και του εμπορίου.


Φωτογραφικό υλικό