Είσοδος      |     
Επισκέπτες
Γιορτές & Εκδηλώσεις

Γιορτές & Εκδηλώσεις


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

 Με σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση της τοπικής και πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου μας, διοργανώνονται από το Δήμο Χανίων πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων, τοπικών εορτών και παγκόσμιων ημερών, οι οποίες έχουν καθιερωθεί και εορτάζονται κάθε χρόνο. Οι κυριότερες από αυτές παρουσιάζονται παρακάτω ανά κατηγορία:

1. Εκθέσεις

Αγροτικός Αύγουστος

Η έκθεση του Αγροτικού Αυγούστου έχει καταστεί πλέον θεσμός στο Δήμο Χανίων. Πραγματοποιείται τον μήνα Αύγουστο και αποτελεί μία έκθεση κρητικών πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων με στόχο την προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, την ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης, την προβολή της τοπικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, καθώς και την προσέλκυση ενδιαφερόμενων επενδυτών για τη δημιουργία συνεργασιών και τη διενέργεια εξαγωγών.  Στην έκθεση συμμετέχουν και φορείς που ασχολούνται με την τουριστική και παραγωγική ανάπτυξη της Κρήτης, προβάλλοντας όχι μόνο τα τοπικά προϊόντα αλλά και τις ιδιαίτερες δυνατότητες φιλοξενίας που προσφέρει ο τόπος μας.

Από το 2011 η έκθεση του Αγροτικού Αυγούστου «ταξιδεύει» με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά με πλήθος πολιτών να την επισκέπτονται.

2. Φεστιβάλ

Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Χανίων

Με πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων και σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ διοργανώνεται κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, από το μήνα Ιούλιο έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Χανίων το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις κ.α.

3. Θεματικές εορτές παράδοσης

 • Γιορτή Τσικουδιάς

Κάθε χρόνο το δεύτερο 15-μερο του Σεπτεμβρίου διοργανώνονται από το Δήμο Χανίων γιορτές τσικουδιάς σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους με σκοπό την αναβίωση των εθίμων του τόπου μας και των παραδοσιακών προϊόντων της Κρήτης, ένα από τα οποία είναι και η τσικουδιά.

 • Γιορτή σαρδέλας

Κάθε χρόνο, ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους διοργανώνει τη γιορτή της σαρδέλας στις Δημοτικές Ενότητες Χανίων και Σούδας, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μουσικοχορευτικά δρώμενα και παραδοσιακό κέρασμα στους Δημότες.  

 • Γιορτή Κλείδωνα

Με πρωτοβουλία του Δήμου κάθε χρόνο, στις 24 Ιουνίου, διοργανώνονται γιορτές Κλείδωνα σε διάφορες Δημοτικές Ενότητες που περιλαμβάνουν μουσικές και χορευτικές παραστάσεις με θέμα την αναβίωση του εν λόγω  εθίμου.

4. Εθνικές και Τοπικές Επέτειοι - Ημέρες Μνήμης

 Εορτασμός εθνικών επετείων 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου:

Στα πλαίσια των εορτασμών των δύο ιστορικών επετείων διοργανώνονται παρελάσεις στη Δημοτική Ενότητα Χανίων (και σε επιλεγμένες Δημοτικές Ενότητες), επιμνημόσυνες δεήσεις και καταθέσεις στεφάνων.

 • Μάχη της Κρήτης

Εκδηλώσεις τιμής για τη Μάχη της Κρήτης πραγματοποιούνται περί το δεύτερο 15-μερο του Μαΐου. Κατά τις εκδηλώσεις αυτές  τιμάται η ιστορική μάχης της Κρήτης, που κατά πολλούς έκρινε σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης αποτελούν κάθε χρόνο σημείο αναφοράς με υψηλές παρουσίες.

 • Επέτειος του Βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου

Κατά την εκδήλωση αυτή  τιμάται η Επέτειος του Βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου με κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στο άγαλμα του Καγιαλέ που βρίσκεται στην Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου.   

 • Εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του Θερίσου

Με αφορμή την επέτειο της επανάστασης του Θερίσου, κάθε Μάρτιο διοργανώνονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών « Ελευθέριος Βενιζέλος» και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν επιμνημόσυνες δεήσεις και επισκέψεις στο Μουσείο Θερίσου.

 • Εκδηλώσεις για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Με αφορμή την επέτειο της ένωσης της νήσου Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 1913 διοργανώνονται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν φωτογραφικές εκθέσεις, ομιλίες και διαλέξεις.

 • Ημέρα Εθνικής Μνήμης των Πεσόντων και των Αγνοούμενων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (24 Ιουλίου)

Κατά την εκδήλωση αυτή τιμάται η μνήμη των Πεσόντων και των Αγνοούμενων που θυσιάστηκαν μαχόμενοι  κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με απόδοση τιμών στο Μνημείο  που βρίσκεται στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

 • Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρά Ασίας από το Τουρκικό Κράτος (14  Σεπτεμβρίου)

Κατά την εκδήλωση αυτή  τιμάται η μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που εκδιώχθηκαν από το Τουρκικό Κράτος με επιμνημόσυνη δέηση,  κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στο Μνημείο  που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Κισσάμου και Μάρκου Μπότσαρη.  

 • Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την Επέτειο της Έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων και την επέτειο Απαγχονισμού των Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το μήνα Μάιο διοργανώνεται επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών .

 • Εορτασμός της Ημέρας Ηνωμένων Εθνών (24 Οκτωβρίου)

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Ημέρα Ηνωμένων Εθνών διοργανώνεται επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στο Ηρώο Πεσόντων (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας).

 • Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο εκτελεσθέντων (29 Αυγούστου 1944) στην Αγιά.

Στις 13 Αυγούστου 1944 οι Γερμανοί κατακτητές έκαψαν χωριά στα Εννιά Χωριά, στη Λίμνη και στο Κούνενι ( Βάθη). Στις 29 του ίδιου μήνα εκτέλεσαν στον Γολγοθά 25 πατριώτες και γι’ αυτό το λόγο στήθηκε μνημείο στην Αγιά προς τιμή των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας. Με πρωτοβουλία του Δήμου κάθε χρόνο γίνεται επιμνημόσυνη δέηση στο εν λόγω μνημείο.   

  Εορτασμός της εθνικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ομιλίες) με θέμα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 1973.

 • Ημέρα Μνήμης για τον Αντιστράτηγο Εμμ. Χατζηδάκη (22 Ιουλίου)

Κατά την εκδήλωση αυτή τιμάται η μνήμη του Διοικητή της 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού Εμμ. Χατζηδάκη με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών στο Καλάμι.  

 • Ηλιάκεια

Κάθε χρόνο, το Μάιο, διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον ήρωα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη σε συνεργασία με το τον Δήμο Καρπάθου.

5. Εκδηλώσεις

 • Ναυτική Εβδομάδα

Κάθε δύο χρόνια σε συνεργασία με το Ναύσταθμο Κρήτης, διοργανώνεται η Ναυτική Εβδομάδα που περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων. Η Ναυτική Εβδομάδα, διοργανώνεται παράλληλα και σε άλλα λιμάνια της χώρας με σκοπό να αναδειχθεί η συμβολή του Πολεμικού, του Λιμενικού Σώματος και του Εμπορικού Ναυτικού στην εθνική άμυνα, στην οικονομική πρόοδο της χώρας και στις καθημερινές κοινωνικές ανάγκες. Πολλές από τις εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας, πραγματοποιούνται σε μνημεία του Δήμου (π.χ. Φρούριο Ιτζεδίν, Παλαίκαστρο, Νησίδα Σούδας).

 • Εκδήλωση του Φάρου Πολιτισμού

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις Πολιτισμού, που περιλαμβάνουν εκθέσεις και δρώμενα εκφράζοντας την ειρήνη, την συνεργασία και την συναδέλφωση των λαών της Μεσογείου.

 • Εκδηλώσεις εορτασμού ανάρτησης γαλάζιων σημαιών

Κάθε χρόνο  πραγματοποιούνται τελετές ανάρτησης των Γαλάζιων Σημαιών στις παραλίες του Δήμου, που πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής γαλάζιων σημαιών.      

 • Εορτασμός της πανσέληνου του Αυγούστου

Με αφορμή το ολόγιομο φεγγάρι του Αυγούστου πραγματοποιούνται υπαίθριες μουσικές εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία και χώρους πολιτισμού του Δήμου Χανίων. 

 • Εκδήλωση Φιλοτελισμού

Κατά την εκδήλωση αυτή που συνήθως συμπίπτει με την Ημέρα των Ταχυδρομείων (9 Οκτωβρίου) διοργανώνονται διάφορες εκθέσεις σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία.

 • Εκδηλώσεις Αποκριάς-Καθαρά Δευτέρας

Κατά το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, διοργανώνονται διάφορες αποκριάτικες εκδηλώσεις, παρέλαση ομάδων μεταμφιεσμένων και εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας (στις Δημοτικές Ενότητες Νέας Κυδωνίας και Ακρωτηρίου).

 • Εκδηλώσεις για την ημέρα της Πρωτομαγιάς

Την ημέρα της Πρωτομαγιάς πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του Δήμου σε διάφορα σημεία των δημοτικών ενοτήτων με στόχο τον εορτασμό της άνοιξης και την ημέρα – ορόσημο των εργατικών αγώνων (στην Λίμνη της Αγιάς, στην περιοχή του Σταυρού στο Ακρωτήρι και την Αγία Βαρβάρα στις Μουρνίες).

 • Χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες Εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικών και Πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων οργανώνονται διάφορα πολιτιστικά δρώμενα, όπως: αναβίωση εθίμων, κατασκευές χριστουγεννιάτικων ειδών, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

 • Εβδομάδα των Παθών

Την εβδομάδα πριν από το Πάσχα (γνωστή και ως Μεγαλοβδόμαδα) πραγματοποιούνται μουσικές εκδηλώσεις σε πολλά σημεία του Δήμου σε συνεργασία με την φιλαρμονική ορχήστρα.

 • Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας (Ε.Ε.Τ.Δ.) αποτελεί μία ετήσια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης με ταυτόχρονες εθνικές και τοπικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από τις συμμετέχουσες τοπικές αρχές σε όλα τα κράτη μέλη, προκείμενου να ενισχυθεί η γνώση της τοπικής δημοκρατίας και να προωθηθεί η ιδέα της δημοκρατικής συμμετοχής σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χανίων συμμετέχει από το 2010 ως «Πόλη 12 Αστέρων» - «12 Star City», διοργανώνοντας, στις αρχές κάθε Νοέμβρη μια σειρά από δράσεις που σχετίζονται με το προτεινόμενο θέμα της ΕΕΤΔ.

 • ·   Πανόραμα Κινηματογράφου

Με στόχο την συνεργασία εκπαιδευτικών, κινηματογραφικών και τοπικών φορέων και αρχών σχεδιάστηκε για τα μέσα κάθε Οκτώβρη από το 2013 το Πανόραμα Κινηματογράφου με τον γενικό τίτλο Cineμαθήματα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.  Οι προβολές στα πλαίσια της δράσης  περιλαμβάνουν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, παλιές και νέες, ντοκιμαντέρ, animation,ψηφιακές δημιουργίες διαφόρων τεχνικών και φυσικά πολλές παράλληλες εκδηλώσεις,,, Εργαστήρια ,παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, συναντήσεις, εκθέσεις, κ.α.  

 •    Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Τον Αύγουστο του 2011 πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, με τη συν-διοργάνωση του Δήμου Χανίων, Βενιζελείου Ωδείου Χανίων και του Συλλόγου σύγχρονου εκφραστικού χορού «Συν-Κίνηση», το «4ημερο Σύγχρονου Χορού, Χανιά 2011».Τον επόμενο χρόνο τον Αύγουστο του 2012 πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά με πολύ μεγάλη επιτυχία η συγκεκριμένη διοργάνωση και τέθηκε πλέον το ζήτημα από την προσέλευση του κοινού να γίνει το συγκεκριμένο φεστιβάλ, θεσμός για την πόλη μας. Η επιτυχημένη πορεία της διοργάνωσης τα επόμενα δύο χρόνια το πέτυχε αυτό και φτάνουμε σήμερα το 2015 να μιλάμε για ένα ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού που πραγματοποιείται ετησίως στα Χανιά τον Ιούλιο.  

6. Παγκόσμιες και Πανευρωπαϊκές Ημέρες

 • Εορτασμός της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου) διακόπτεται συμβολικά η κυκλοφορία στους δρόμους με ταυτόχρονη διοργάνωση διαφόρων καλλιτεχνικών δρώμενων με σκοπό την ανάδειξη της βιώσιμης κινητικότητας και της εναλλακτικής μετακίνησης.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας κατά του AIDS, κάθε χρόνο στις 1 Δεκεμβρίου, πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Δήμου διαλέξεις και ομιλίες με θέμα την καταπολέμηση αυτής της ασθένειας.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιούνται, με πρωτοβουλία του Δήμου, ομιλίες και διαλέξεις με θέμα την μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής μας.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας ποίησης και της ημέρας κατά του ρατσισμού

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας ποίησης και της ημέρας κατά του ρατσισμού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, με πρωτοβουλία του Δήμου, διαλέξεις και ποιητικές βραδιές.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της γης

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ομιλίες) με θέμα το περιβάλλον.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της μουσικής

Κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις και υπαίθρια φεστιβάλ στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας μουσικής.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Δήμου πραγματοποιούνται θεατρικά, μουσικά δρώμενα και ομιλίες με θέμα τον ρόλο της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία.

 • Εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας των ζώων:

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας των ζώων κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του Δήμου πραγματοποιούνται ομιλίες, διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφίας κ.λ.π. με θέμα τα ζώα.