main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

21/9/2012, ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”: Επισημάνσεις Στυλιανίδη σε συνάντηση με Γ.Γ. Δήμων – Παρών από την Κρήτη ο Γ. Κουρής

Την «αλλαγή μιας σειράς ρυθμίσεων του “Καλλικράτη” έως το τέλος του έτους, με στόχο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ» έκανε γνωστή ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του στο Υπουργείο, με τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης". Στη συνάντηση συμμετείχε μεταξύ άλλων και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων και Β'' Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Γαβριήλ Κουρής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα των Δήμων ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι όλης της χώρας μετά τις πρόσφατες περικοπές από τη Κυβέρνηση, με τους Γενικούς Γραμματείς να τονίζουν ότι οι περισσότεροι Δήμοι βρίσκονται σε «οριακή οικονομική κατάσταση» και πως «η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί μεγάλες θυσίες και περικοπές που θέτουν σε κίνδυνο το προνοιακό και κοινωνικό έργο των Δήμων». Ο αρμόδιος Υπουργός, αν και συμφώνησε με την εν λόγω θέση ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα οικονομικά ζητήματα σχετίζονται - όχι με τον ίδιο και το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά - με το Υπουργείο Οικονομικών και την «Τρόικα», μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες, περαιτέρω περικοπές στους Δήμους το επόμενο διάστημα.

 

Αναφορικά με τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προτάθηκε από πλευράς των Γενικών Γραμματέων όπως αξιοποιηθούν μέλη της Ένωσης, αμισθί, με βάση την ειδικότητα τους σε επιτροπές και σε ομάδες διοίκησης έργου του Υπουργείου, πρόταση την οποία και έκανε αποδεκτή ο Υπουργός Εσωτερικών.

Γ. Κουρής: Προτάσεις στον Υπουργό Εσωτερικών για εξοικονόμηση πόρων & καταπολέμηση γραφειοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών, το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων και Β'' Αντιπρόεδρος της Ένωσης, Γαβριήλ Κουρής, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την βελτίωση και αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των Δήμων ενώ προχώρησε και σε προτάσεις για την εξοικονόμηση πόρων και τη καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κουρής ζήτησε όπως προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην κωδικοποίηση των υφιστάμενων διατάξεων περί απλούστευσης διαδικασιών και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «αυτές βρίσκονται έως σήμερα διάσπαρτες σε διάφορα νομοθετικά κείμενα και υπουργικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα ούτε ο πολίτης να τις γνωρίζει αλλά ούτε και οι υπηρεσίες να μπορούν πάντα να τις εφαρμόσουν» ενώ επισήμανε την ανάγκη για «μείωση του αριθμού των οργάνων και των επιπέδων λήψης αποφάσεων σε δημοτικό επίπεδο ούτως ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση αποφάσεων και έργων».

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων στάθηκε και στην ανάγκη αλλαγής του θεσμικού πλαισίου για τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις προσωπικού τόσο μεταξύ ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού αλλά και μεταξύ ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων (π.χ. ΔΕΥΑ) προκειμένου να διεκπεραιώνονται ταχύτερα οι μετακινήσεις προσωπικού ανά την επικράτεια και να καλυφθούν με τον τρόπο αυτό τα κενά που καταγράφονται σε προσωπικό σε πολλούς Δήμους.

Παράλληλα έθιξε το θέμα της μεταβίβασης ολοένα και περισσότερων νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους - είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι από 1/1/2013 μεταβιβάζονται στους Δήμους 100 περίπου νέες αρμοδιότητες - δίχως ωστόσο αυτές να συνοδεύονται από μεταφορά πόρων και προσωπικού γεγονός που όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων θα «οδηγήσει τους δήμους σε αδυναμία άσκησης τους».

Τέλος, ο κ. Κουρής εστίασε στο ζήτημα της τοπικής ανάπτυξης, ζητώντας από τον κ. Στυλιανίδη όπως «βάλει πλάτη» για να «ξεμπλοκάρουν» κοινοτικοί πόροι από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, που διαχειρίζονται τα διάφορα Υπουργεία σε μια περίοδο όπου οι Δήμοι και η ελληνική περιφέρεια τους έχει απόλυτα ανάγκη για να λάβει την απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό ότι «προτίθεται να το πράξει, παρεμβαίνοντας ο ίδιος στα υπουργεία που εντοπίζεται τέτοιο θέμα».

p1

#ΔΗΜΟΣ,#Δελτία Τύπου

logo imageσυμβαίνει

Τακτική συνεδρίαση Συμβουλίου Κοινότητας Χανίων, δια περιφοράς: Στις 17/6/2021
Έναρξη λειτουργίας Προμαχώνα San Salvatore την Ημέρα της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής (21/6) – Μοναδική δωρεάν συναυλία με τον Γιώργο Περρή & τη Genevieve Leclerc
Με τρεις εκθέσεις ξεκινάει τις πολιτιστικές δράσεις για το καλοκαίρι 2021 ο Δήμος Χανίων και η Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. - Κ.Α.Μ.
Μεγάλη ποδηλατοβόλτα στις 26 Ιουνίου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Λειτουργία λαϊκής αγοράς Δήμου Χανίων για την τρέχουσα εβδομάδα (14 - 19/6)
“Η τέχνη της επικοινωνίας στην οικογένεια”: Βιωματική συνάντηση για γονείς, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών - Δηλώσεις συμμετοχής
Πρόγραμμα προβολών Δημοτικού Κινηματογράφου Χανίων έως τις 18/7
“Μια ματιά στο ΄21 μέσα από την τέχνη της γαστρονομίας”: Από τις 16 έως τις 27/6 στο Κ.Α.Μ.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Χανίων
Δημόσια πρόσκληση για συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων ΣΒΑΚ
Παρατείνονται μέχρι την Τρίτη 22/06/2021 οι αιτήσεις για την χορήγηση άδειας παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου
Έκθεση “Ο κόσμος του Εμμανουήλ Βουρέκα” στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου: Από 16/6 έως 12/7
18ες Φωτογραφικές Συναντήσεις στα Χανιά: Από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2021
Υποβολή εργασιών για το “Εν Χανίοις” έως 31/7/2021