main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

22/7/2011, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, ΜΑΝΩΛΗ ΣΚΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΜ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Στεκόμαστε σήμερα με σεβασμό και συγκίνηση μπροστά στη προτομή του ήρωα Διοικητή της 173  Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού, Αντιστράτηγου  Εμμανουήλ  Χατζηδάκη.

 

Για τον Εμμανουήλ  Χατζηδάκη – φίλες και φίλοι - οι λέξεις είναι πενιχρές για να σκιαγραφήσουν τη προσωπικότητά του, την εργατικότητα, την τιμιότητα, την φιλοτιμία και την γενναιότητά του.

 

Γέννημα θρέμμα της ηρωικής γης της Κρήτης το 1927, έμελλε να βάψει με το αίμα του την άλλη ηρωική γη της Κύπρου, 47 χρόνια μετά.

 

Ο Μανώλης Χατζηδάκης γεννήθηκε στο Καλάμι το 1927 και ανδρώθηκε μέσα στις κακουχίες εκείνης της εποχής. Τελείωσε αριστούχος από το Γυμνάσιο Βάμου.

 

Με την αποφοίτησή του από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, ο Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Χατζηδάκης, έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις του Γράμμου, όπου ανέδειξε από νωρίς το ήθος, τον ηρωισμό και την ανδρεία του, καθοδηγώντας και εμψυχώνοντας τους στρατιώτες του στο πεδίο της μάχης σαν ένας άξιος ηγήτορας.

 

Yπηρέτησε σε πολλές Μονάδες του Ελληνικού Στρατού και το 1973 μετατέθηκε στη Κύπρο αναλαμβάνοντας την Διοίκηση της 173 Μοίρας Αντιαρματικού Πυροβολικού η οποία είχε την έδρα της στο στρατόπεδο «Ανδρέα Δημητρίου» στη περιοχή Καραόλου της Αμμοχώστου.

 

Κατά τη πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής από την 20η  έως την 22α  Ιουλίου 1974,  η Μοίρα υπό τη δική του Διοίκηση και καθοδήγηση, κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην άμυνα του Τουρκοκυπριακού θύλακος  Αμμοχώστου. Η εκκαθάριση του θύλακος ήταν θέμα ωρών. Μετά από τις απειλές των Τούρκων, ότι θα ισοπέδωναν την Αμμόχωστο εάν συνεχίζονταν οι βολές των πυροβόλων της Μονάδας, η δράση της Μοίρας ανεστάλη.

 

Ο Εμμανουήλ Χατζηδάκης κατηύθυνε τα πυρά της Μοίρας από το Σταθμό Διοικήσεώς του, ο οποίος είχε στηθεί στο υπόγειο μιας ατέλειωτης οικοδομής στην αρχή του δρόμου που οδηγούσε στο στρατόπεδο του Καραόλου.

 

Και ενώ την 22α Ιουλίου 1974, είχε συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός για τις τέσσερις το απόγευμα, την ίδια περίπου ώρα, ένα Τούρκικο αεροπλάνο, πέταξε πάνω από το στρατόπεδο Καραόλου, με συγκεκριμένο στόχο το Αρχηγείο Χατζηδάκη.

 

Το Τούρκικο αεροπλάνο αφού πλησίασε σε απόσταση βολής από το Αρχηγείο, έριξε μία ρουκέτα στο υπόγειο της ατέλειωτης οικοδομής, τραυματίζοντας θανάσιμα τον Διοικητή Εμμανουήλ  Χατζηδάκη, τον Έλληνα Ανθυπασπιστή Ευάγγελο Κατσάνο και τον Ελληνοκύπριο Δόκιμο Έφεδρο Αξιωματικό Σώτο Χατζηπροκοπίου.  

 

Κυρίες και Κύριοι, 

 

Σήμερα, υποκλινόμαστε στη μνήμη του ήρωα Εμμανουήλ Χατζηδάκη, θαυμάζομε την ανδρεία του και τον ηρωισμό του.Ο Εμμανουήλ Χατζηδάκης θα συνεχίσει να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τη νεότερη γενιά και φωτεινό παράδειγμα για κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται για το κοινό καλό και τις ανώτερες αξίες.

logo imageσυμβαίνει

«Πορείες Λαβυρίνθου»: Εγκατάσταση στον Προμαχώνα Σαν Σαλβαδόρ για την τέχνη, την παιδεία & τη βιώσιμη κινητικότητα, από 21 έως 24/9
Προβολή της ταινίας «THE FATHER» («Ο Πατέρας»): Στις 21/9 -Παγκόσμια ημέρα νόσου Alzheimer- στον Δημοτικό Κινηματογράφο «ΚΗΠΟΣ»
Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων για την Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας 2021: Σήμερα «Πάμε Σούδα» και την Κυριακή πεζοπορία στο φαράγγι του Κυκλάμινου
«Κόσμος Σε Κίνηση»: Συμμετοχή Δήμου Χανίων στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου
Εκδήλωση μνήμης και παρουσίαση βιβλίου για το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον»: Στις 20/09/2021
Επετειακές Εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Αγιος Πολύκαρπος», για τα 99 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή: Στις 19/9/2021
Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων και τον Σύλλογο «Ορίζοντα»
Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου η αδελφοποίηση του Δήμου Χανίων με τον Δήμο του Ταρπον Σπρινγκς των Η.Π.Α.
Πολιτιστικό Καλοκαίρι “Χανιά 2021”: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στον Δήμο Χανίων από τις 13 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου 2021
Μια ανάσα πριν το 5ο φεστιβάλ Chaniartoon
Η «11χρονη αρχαία Αθηναία» Μύρτιδα στα Χανιά - Έκθεση: «ΜΥΡΤΙΣ - Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», στον χώρο του Γιαλί Τζαμί