main contentΜεταβείτε στο κύριο περιεχόμενο
top of page
\"random

26/05/03,Ομιλία του Δημάρχου Χανίων στην δεξίωση Επισήμων και Βετεράνων για τη Μάχη της Κρήτης

Ομιλία του Δημάρχου Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη στην δεξίωση Επισήμων και Βετεράνων για τη Μάχη της Κρήτης την Κυριακή 25 Μαίου 2003 Στην ιστορική πορεία των Λαών συμβαίνουν γεγονότα και πράξεις που συναρπάζουν με το μεγαλείο τους, αλλάζουν τη ροή της ιστορίας, σφραγίζουν τους αιώνες,φωτίζουν και καθοδηγούν το μέλλον. Ένα τέτοιο γεγονός, σύμβολο και ορόσημο, το συναρπαστικότερο του Δεύτερου Παγκόσμιου πολέμου υπήρξε η Μάχη της Κρήτης. Τη στιγμή που οι δυνατοί της Ευρώπης υπέκυπταν στη ναζιστική δύναμη και υπεροπλία , ο Κρητικός λαός τοποθέτησε πάνω από το αγαθό της Ζωής, τα πανάρχαια και αδιαπραγμάτευτα Ιδανικά και τις Αξίες της Φυλής μας. Λευτεριά, Θάρρος και Καθήκον, Αξιοπρέπεια και Εθνική Ανεξαρτησία. Σχεδόν άοπλοι οι Σταυραετοί του Ψηλορείτη επαληθεύουν την προσταγή του Διγενή ¨απού ΄χει τ’ άρματα ας βαστά κι απού δεν έχει ας βρίσκει¨ και ρίχνονται με αυταπάρνηση σε μια πρωτότυπη, παράδοξη και παράτολμη μάχη, που την άλλη μέρα έδωσε τη θέση της σε μια καθολική και περήφανη Αντίσταση. Δίπλα στους Κρητικούς και στους άλλους Έλληνες συμπολέμησαν γενναία για τα ίδια ιδανικά, παλικάρια από την Άκρη της Γης -Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βρετανία-, και εκατοντάδες απ’ αυτούς έθρεψαν με τα νιάτα τους το δέντρο της Λευτεριάς. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μας ήλθαν από τις μακρινές πατρίδες τους και βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας, βετεράνοι αυτής της μάχης για να προσευχηθούν μαζί μας, να τιμήσουν τους νεκρούς τους, τους νεκρούς μας, την ιστορική επέτειο και να συναντήσουν τους φίλους τους. Τους τιμούμε κι εμείς με τη σειρά μας και τους καλωσορίζουμε με αγάπη σ'' αυτόν τον φιλόξενο τόπο, που και οι ίδιοι τότε υπερασπίστηκαν γενναία. Με τους πρώην αντιπάλους μας, ενταγμένοι στην ίδια Κοινότητα,με κοινό όραμα τη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη, έχουμε δώσει τα χέρια χωρίς να σβήνουμε την ιστορική μνήμη. Γιατί στους δύσκολους καιρούς που ζούμε ,η ιστορική μνήμη είναι μια παρακαταθήκη που μας στηρίζει ν’ αντιστεκόμαστε στις μάστιγες της εποχής και στο χρέος να δίνουμε καθημερινές μάχες για Ελευθερία, Δημοκρατία και Πρόοδο. 62 χρόνια από τότε , και μέρες του Μάη σαν κι αυτές, οι μνήμες ξυπνούν πιο ζωηρές. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη Μνήμη των Αθάνατων μαρτύρων, ντόπιων και συμμάχων. Τιμούμε και ευγνωμονούμε τους επιζώντες ήρωες αυτής της επετείου. Καλωσορίζουμε κι ευχαριστούμε όλους εσάς, Κυρίες και Κύριοι, για την αθρόα συμμετοχή σας σ αυτές τις εκδηλώσεις μνήμης και σεβασμού. Ευχαριστώ.

#Χανιά ,#Δελτία Τύπου ,#ΔΗΜΑΡΧΟΣ

logo imageσυμβαίνει

"Πνεύμονες και Περιβάλλον": Ομιλία στο ενοριακό κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, στις 11/12/2019
Παρουσιάζεται ο νέος τόμος “ΕΝ ΧΑΝΙΟΙΣ 2019”: Στις 11/12/2019 στο Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”
Εορτασμός Μνήμης Όσιου Παταπίου στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων
“Συζητώντας για την πρόληψη των εξαρτήσεων: Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου”: Στις 11/12/2019 στο Πολύκεντρο Σούδας
Συνεχίζεται το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων του Δήμου Χανίων την Κυριακή 08/12/2019
ΔΕΣ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Δημόσια συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στις 02/12/2019
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ στη «Δομή Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ»
Πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος: Από τον Συμβουλευτικό Σταθμό του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. Δήμου Χανίων
Προγράμματα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων για γονείς & παιδιά σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Χανίων (ΤΟΜΥ)
Έναρξη ομαδικών προγραμμάτων άθλησης & λειτουργία γυμναστηρίων: Από τον Δήμο Χανίων
Πλούσιες οι δράσεις για τα ΚΑΠΗ & τα Κέντρα Παιδικής Δημιουργίας: Από τον Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δράσεις αγωγής υγείας και ευαισθητοποίησης από την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του Συμβουλευτικού Σταθμού του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων: Νέα προγράμματα για γονείς & παιδιά
«Στη βιβλιοθήκη κάθε μήνα… έχουμε θέμα»