Είσοδος      |     
Χανιά μου
Κοινωνικό Παντοπωλείο

Κοινωνικό Παντοπωλείο


Το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί και υπάγεται ως Δομή του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Προστασίας ΑμΕΑ και Ισότητας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, και ιδρύθηκε με την υπ' αριθμό Απόφαση 826/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων .

Ο Δήμος Χανίων έχει ενταχθεί και υλοποιεί  από τον Απρίλιο 2017 το πρόγραμμα:

ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ:  «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ» το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014-2020»

Η Δομή στεγάζεται στο Κέντρο της Πόλεως Χανίων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην οδό Περίδου, στο ισόγειο , μετά τη σχετική δωρεάν παραχώρηση του χώρου από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρία των Αγγέλων Γουβερνέτου, αριθμός Απόφασης Μονής 7/2011 και υπ' αριθμό 59/11-10-11 Απόφαση του Οργανισμού Διοικήσεως Μοναστηριακής Περιουσίας. 

α. Σκοπός:

 • Η δημιουργία της Δομής «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι μια δράση που απευθύνεται στην τοπική κοινωνία και φέρει κοινωνικά και αλληλέγγυα χαρακτηριστικά.
 • Ο πρωταρχικός σκοπός ίδρυσης του κοινωνικού παντοπωλείου είναι η δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των ευπαθών κατοίκων του δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή η επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό με αξιοπρεπείς όρους.
 • Η δράση δε στοχεύει απλά και μόνο στην ανακούφιση νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα, αλλά στη δημιουργία μιας δέσμης ενεργειών ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης.
 • Επιδιώκει να συμβάλει στη μερική άρση των συνεπειών της φτώχειας, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης ατόμων και οικογενειών.
 • Κινητοποιεί και ευαισθητοποιεί τον πληθυσμό της πόλης μας, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις για να συνδράμουν στην προσπάθεια στήριξης και αλληλεγγύης προς οικονομικά αδύναμες και ευπαθείς κατηγορίες του κοινωνικού ιστού της πόλης μας.

 

β. Στόχοι :

 • Η στοιχειώδης κάλυψη των πρωταρχικών βιολογικών αναγκών των ατόμων που πλήττονται από τη φτώχεια.
 • Η ενδυνάμωση και κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ατόμων και ειδικότερα των ατόμων που αδυνατούν οικονομικά να ανταποκριθούν στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών και απειλούνται από τον κοινωνικό αποκλεισμό.
 • Η ψυχοκοινωνική υποστήριξη και πληροφόρηση των ωφελουμένων.
 • Η ευαισθητοποίηση, κινητοποίηση και ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας (φυσικών προσώπων, οργανισμών), προκειμένου να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της Φτώχειας.

 

 Για την αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος συστήνεται επταμελής Διοικούσα Επιτροπή του Κοινωνικού Παντοπωλείου , η νομιμότητα της οποίας επικυρώθηκε με την υπ’ αρ. 2070 / 30 – 11- 2016 Απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης  αποτελούμενης από:

 • τον Δήμαρχο Χανίων ή τον οριζόμενο/ την οριζόμενη απ’ αυτόν Αντιδήμαρχο, ως Πρόεδρο
 • Τέσσερις (4) Εκπροσώπους Δημοτικούς Συμβούλους από τη Δημοτική Αρχή
 • Έναν / μία (1) Εκπρόσωπο Δημοτικό Σύμβουλο από την 1η παράταξη της Αντιπολίτευσης
 • Έναν / μία (1) Εκπρόσωπο Δημοτικό Σύμβουλο από την 2η παράταξη της Αντιπολίτευσης

 

To Γραφείο  εξυπηρέτησης κοινού  για το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί στο  Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων στο Ισόγειο του Δημαρχιακού Μεγάρου (εντός του αύλειου χώρου ) με υπεύθηνη υπάλληλο την κοινωνική λειτουργό      

κα Ειρήνη Καντεράκη  

Τηλ.:     28213 – 41695

Fax :    28213 – 41750  

E-mail : koin-pantopoleio@chania.gr 

Τηλέφωνο Κοινωνικου Παντοπωλείου:   2821306325