Είσοδος      |     
Ο Δήμος
Tarpon Springs των Η.Π.Α.

Tarpon Springs των Η.Π.Α.


Αδελφοποίηση Δήμου Χανίων με την πόλη του Τάρπον Σπρίνγκς

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης έπειτα από πολύμηνες επαφές με τον ελληνικής καταγωγής Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα των ΗΠΑ, κ. Κρις Αλαχούζο, συζήτησαν την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Αρχικός στόχος αποτέλεσε η ανάπτυξη μόνιμων σχέσεων με γνώμονα τη διατήρηση και σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των Χανίων και του ελληνισμού της ομογένειας αλλά και την εδραίωση της συνέχειας μιας σχέσης, μέσα από την καλύτερη κατανόηση του ελληνισμού της διασποράς και του μητροπολιτικού ελληνισμού.

Η πόλη του Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα των Η.Π.Α, από την ίδρυση της αποτέλεσε κοιτίδα ελληνισμού, δεχόμενη από το 1876 και έπειτα, κύματα μεταναστών από την Ελλάδα. Με πληθυσμό περίπου 24.000 κατοίκων, αποτελεί μια μεγάλη παροικία Ελλήνων-Αμερικανών και ειδικά νησιωτών, μεταξύ των οποίων έντονη και χαρακτηριστική είναι η παρουσία των Κρητικών.

Το Τάρπον Σπρινγκς μάλιστα, αποτέλεσε και έναν από τους προορισμούς του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά την διάρκεια του ταξιδιού του στις Η.Π.Α., το 1922, τον οποίο οι πολίτες του Τάρπον Σπρινγκς υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό.

Έπειτα από παραπάνω από έναν αιώνα, η πόλη του Τάρπον Σπρινγκς συνεχίζει να αποτελεί πόλο έλξης, όχι μόνο για την ομογένεια της Αμερικής και τον μητροπολιτικό ελληνισμό, αλλά και για πολιτικές φυσιογνωμίες από τον τόπο μας, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε την πόλη κατά τον εορτασμό των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου 2020.

Ο εορτασμός των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς, κατά τον οποίο τελείται ο αγιασμός των υδάτων και των καϊκιών, αποτελεί τη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών στις Η.Π.Α.

Ο Δήμος Χανίων επιδιώκοντας να αποτελέσει τόπο οικειότητας και σύνδεσης με τον απόδημο ελληνισμό πρότεινε τη συνεργασία με τον Δήμο Τάρπον Σπρινγκς, με δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος, του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα, της κοινωνίας της γνώσης και των νέων τεχνολογιών, με την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε τομείς διοίκησης πόλεως και δημοτικής διαχείρισης: στις δημοτικές υπηρεσίες, στη δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια.

Η πρώτη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Χανίων με τον Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς πραγματοποιήθηκε με μια εξαιρετικά συμβολική τελετή στο Φρούριο Φιρκά στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, στις 20 Σεπτεμβρίου 2021.

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ  1ης Φάσης αδελφοποίησης

Δελτίου Τύπου:
https://www.chania.gr/enimerosi/arxeioDT-2021/aderfopoihsh21092021.html

Βίντεο:

Η δεύτερη φάση της αδελφοποίησης  πραγματοποιήθηκε στην Φλόριντα των Η.Π.Α. στις  07 Ιανουαρίου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου του Τάρπον Σπρινγκς. Εις ανάμνηση της αδελφοποίησης του Τάρπον Σπρινγκς με τον Δήμο Χανίων, η 7η Ιανουαρίου ανακηρύχθηκε για το Τάρπον Σπρινγκς ως  «Ημέρα Χανίων».

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ 2ης Φάσης αδελφοποίησης

Δελτίο Τύπου:
https://www.chania.gr/enimerosi/arxeioDT-2022/adelfopoiisi812022.html

Βίντεο:

 

 

Αρχεία

  1. Αδελφοποίηση Δήμου Χανίων με την πόλη του Τάρπον Σπρίνγκς
  2. Πρωτόκολλο Αδελφοποιήσης Δήμου Χανίων και Δήμου Tarpon Springs
  3. Πρωτόκολλο Αδελφοποιήσης Δήμου Tarpon Springs και Δήμου Χανίων