Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Με συμβολική τελετή στον Φιρκά αδελφοποιήθηκαν οι Δήμοι Χανίων & Τάρπον Σπρινγκς, Φλόριντα

21.09.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 11:11

Με μια σεμνή αλλά εξαιρετικά συμβολική τελετή στο Φρούριο Φιρκά στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αδελφοποίησης του Δήμου Χανίων με τον Δήμο του Τάρπον Σπρινγκς, της Φλόριντα των Η.Π.Α., το απόγευμα της Δευτέρας 20 Σεπτεμβρίου 2021. Με φόντο τον Φάρο και το Λιμάνι των Χανίων, στο σημείο που έγινε η επίσημη τελετή ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα το 1913, οι Δήμαρχοι Χανίων και Τάρπον Σπρινγκς, Παναγιώτης Σημανδηράκης και Χρυσόστομος Αλαχούζος αντίστοιχα, υπέγραψαν το πρωτόκολλο αδελφοποίησης των δύο πόλεων, με την παρουσία πλήθους κόσμου.

Η αδελφοποίηση των δύο Δήμων επιστεγάζει την κοινή πρόθεση τους για την ανάπτυξη επαφών και σχέσεων μεταξύ φορέων τους, με πεδία συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της παιδείας, της προστασίας και της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του τουρισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και του επιχειρηματικού και εμπορικού τομέα.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης αναγνώστηκε μήνυμα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οποίο εξέφρασε μεταξύ άλλων την ικανοποίησή του, καθώς η πόλη καταγωγής του αδελφοποιήθηκε με την πόλη της Φλόριντα, την οποία και ο ίδιος έχει επισκεφθεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, τονίζοντας τη σημασία της αδελφοποίησης των δύο περιοχών.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τον Δήμο Χανίων, μια ξεχωριστή ημέρα με ιδιαίτερη βαρύτητα. Ο Δήμος Χανίων, έπειτα από πολλά χρόνια επανεκκινεί τις διεθνείς συνεργασίες και την εξωστρέφεια και προχωρά στην αδελφοποίηση με την πόλη του Τάρπον Σπρινγκς, της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Δήμαρχος Χανίων, παρατηρώντας ότι ο συγκεκριμένος Δήμος αποτελεί μεγάλη παροικία Ελλήνων - Αμερικανών και Κρητικών, προσπαθώντας ενεργά να κρατήσει την ελληνική παράδοση ζωντανή.

«Το Tarpon Springs αποτέλεσε και έναν από τους προορισμούς του Ελευθερίου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού του στις Η.Π.Α., το 1922, τον οποίο οι πολίτες του υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό. Ο Δήμος Χανίων, επιδιώκοντας να αποτελέσει τόπο οικειότητας και σύνδεσης με τον απόδημο ελληνισμό, πρότεινε τη συνεργασία με τον Δήμο Tarpon Springs», επεσήμανε στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ο κ. Σημανδηράκης.

Στην αντιφώνησή του ο Δήμαρχος του Tarpon Springs, Χρυσόστομος Αλαχούζος, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και τη ζεστή υποδοχή των μελών της αποστολής του Δήμου του, καλώντας παράλληλα αντιπροσωπεία από τα Χανιά να επισκεφθεί το Tarpon Springs τον Ιανουάριο του 2022 για την ολοκλήρωση της β’ φάσης και την επισημοποίηση της αδελφοποίησης. Μάλιστα, ο κ. Αλαχούζος γνωστοποίησε ότι πολλοί από τους συμπολίτες του είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ εκ των πρώτων κατοίκων του Δήμου του ήταν ο Γιάννης Κοκολάκης, με καταγωγή από τα Χανιά.

Την υπ΄ αριθμ. 151 ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ανέγνωσε ο Πρόεδρος του σώματος, Ευτύχης Διαμανάκης, ενώ με την ολοκλήρωση της υπογραφής του Πρωτοκόλλου έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων. Ο Δήμαρχος Χανίων προσέφερε στον Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγς γκραβούρα – ξυλογραφία του Ενετικού Λιμένα Χανίων του 1897, ενώ ο κ. Αλαχούζος προσέφερε άγαλμα σφουγγαρά, λόγω της ιστορίας της περιοχής του και ένα αναμνηστικό πιάτο.

Στην τελετή αδελφοποίησης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης, Γ. Κουράκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης, Κ. Γύπαρης, ο Διευθ/νων Σύμβουλος του Ο.Α.Κ. , επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Παπαδογιάννης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ε. Διαμαντόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.α. 

Την εκδήλωση συνόδευσε μουσικά η Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, παρουσιάζοντας μελωδίες στη μνήμη του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Ακολούθησε επίσημο δείπνο προς τιμή των προσκεκλημένων, όπου ο Δήμαρχος Χανίων χάρισε στους παρευρισκόμενους αναμνηστικά εμβλήματα του Δήμου.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Τάρπον Σπρίνγκς της Φλόριντα, θα ακολουθήσει ένα γεμάτο πρόγραμμα περιήγησης στον Δήμο Χανίων, με ξεναγήσεις εντός και εκτός της πόλης καθώς και συναντήσεις με θεσμικούς φορείς.

Αρχεία

  1. adelfopoiisi_firkas_3