Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 04/10/2012 11:10

4/10/2012, Παρουσία πλήθος κόσμου: Εγκαινιάστηκε ο «Αγροτικός Αύγουστος 2012» στην Αθήνα

Με κεντρικό μήνυμα «επιστροφή στις ρίζες μας, να καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε, να επανέλθουν τα ποιοτικά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια» εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Οκτωβρίου 2012 στην Πλατεία Κλαυθμόνος στην Αθήνα, η παγκρήτια έκθεση «Αγροτικός Αύγουστος 2012».

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας έχουν τη δυνατότητα, μέχρι και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2012, να έλθουν σε επαφή με τα μοναδικής ποιότητας κρητικά προϊόντα, να τα γευτούν, να ενημερωθούν για την κρητική διατροφή και παράλληλα, να γνωρίσουν τα μοναδικά είδη λαϊκής τέχνης.

 Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστα Ασκούνη, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανασίου Τσαυτάρη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, Βουλευτών του Νομού Χανίων αλλά και άλλων Νομών  της Κρήτης, του Αντιδημάρχου Χανίων, αρμόδιου για τον πρωτογενή τομέα, Ελευθέριου Αμπαδιωτάκη, εκπροσώπων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων και πλήθος κόσμου.

 «Ως Δήμαρχος του «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που η καρδιά της Κρήτης χτυπά στην αγκαλιά της Αθήνας. Ευχαριστώ γι’ αυτό πολύ τον Δήμο Αθηναίων και ιδιαίτερα τον Δήμαρχό του Γιώργο Καμίνη, που μας έδωσαν αυτή την ευκαιρία», ανέφερε στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης.

 «Το μήνυμά μας από εδώ από την Πλατεία Κλαυθμώνος είναι: Η αυτοδιοίκηση στηρίζει τον Πρωτογενή τομέα. Ο Δήμος μας, η Αντιπεριφέρεια και το ΕΒΕΧ δίνουν ένα χέρι βοηθείας σε αυτήν την δραματική οικονομική κρίση στις επιχειρήσεις της Κρήτης Παράλληλα όμως επιβάλλεται τώρα όσο ποτέ:  Να επιστρέψουμε στη γη μας, στις ρίζες μας, να επαναφέρουμε τα αγνά προϊόντα μας στα ελληνικά ράφια, που δυστυχώς εκτοπίζονται από εισαγόμενα και όχι καλύτερης ποιότητας προϊόντα, να καταναλώνουμε κατά προτεραιότητα αυτά που παράγουμε, να μετατρέψουμε σε θετικό το εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της χώρας μας έναντι των εισαγωγών, τόνισε ο κ. Δήμαρχος, προσθέτοντας:

 «Πριν μερικά χρόνια το λάδι μας θεωρούνταν για τους έλληνες παραγωγούς – τους έλληνες αγρότες  χρυσή λίρα,  δυστυχώς αυτή η λίρα έχασε την αξία της λόγω  της μη τυποποίησης  του  και τις αθρόας εμπορίας και εξαγωγής του ως χύμα,  που είχε ως  αποτέλεσμα τη νόθευσή με άλλα χαμηλότερης αξίας και ποιότητας ελαιόλαδα  Το στοίχημα είναι να μπει το ελαιόλαδο στις ελληνικές επιχειρήσεις και  να τυποποιηθεί προκειμένου να λάβει θέση στα ράφια της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς.  Η ποιότητα του το αξίζει ας το προσπαθήσουμε».

Αναφερόμενος στην φετινή διοργάνωση του «Αγροτικού Αυγούστου», ο κ. Σκουλάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του Νομού Χανίων και της Κρήτης, με απόηχο σε όλη την Ελλάδα μετά τις επιτυχημένες περσινές εκδηλώσεις τόσο εδώ, στην Αθήνα όσο και την Θεσσαλονίκη.

Περικλείει και αναδεικνύει παράλληλα, το τρίπτυχο πολιτισμός, τουρισμός και υγιεινή κρητική διατροφή, που προωθεί σε κάθε ευκαιρία,  ο Δήμος Χανίων, που από την ανάληψη των καθηκόντων μας ήταν από τους βασικούς μας στόχους, τόνισε με έμφαση ο Δήμαρχος Χανίων, και συμπλήρωσε:

«Είναι μια γιορτή της Κρητικής γης, ένα φεστιβάλ γεύσεων, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια μπορεί, έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο.

Ο φετινός Αγροτικός Αύγουστος έχει  αναφορά σε όλα τα προϊόντα μας αλλά επικεντρώνεται στην προβολή των προϊόντων της ορεινής ενδοχώρας.

Προγραμματίσαμε να  αναδείξουμε προϊόντα με μεγάλη βιολογική αξία, προϊόντα που έμεναν αναξιοποίητα, προϊόντα που μπορούν να στηρίξουν  τις τοπικές επιχειρήσεις και κατ'' επέκταση την τοπική οικονομία, όπως το πηχτόγαλο, η γραβιέρα Κρήτης και το κάστανο».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Χανίων ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον Δήμο Αθηναίων και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο, Γιώργο Καμίνη, και την Παγκρήτια Ένωση Κρητών, που με προθυμία στήριξαν την διοργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση, θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 -14.00 και 18.00 – 22.00, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012, μεταφέρεται στην Θεσσαλονίκη, στην Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου στις  18.00 θα την εγκαινιάσει ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

P1

P2

P3

P4