Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 10/09/2012 12:09

10/9/12 Διήμερη αναστολή της λειτουργίας του Δήμου Χανίων: Tην Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου

Με αφορμή την απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για διήμερη αναστολή της λειτουργίας όλων των Δήμων της χώρας την Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30%, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης αναφέρεται, με σχετική δήλωση του, στα προβλήματα που θα υπάρξουν στη λειτουργία των Δήμων από τις περικοπές αυτές ζητώντας παράλληλα την κατανόηση και τη συμπαράσταση όλων των πολιτών για την κινητοποίηση αυτή.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημάρχου Χανίων, Μ. Σκουλάκη έχει ως εξής:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% - που είναι ήδη μειωμένοι κατά 60% την τριετία 2009-2012 – οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια όλους τους Δήμους της χώρας σε αναστολή βασικών λειτουργιών τους και σε ακύρωση του σημαντικού κοινωνικού ρόλου που διαδραματίζουν, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα και τους πολίτες. Οι περικοπές αυτές θα έχουν ως συνέπεια:

-         την υποβάθμιση μιας σειράς βασικών δημοτικών υπηρεσιών όπως των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης (παιδικοί – βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, Βοήθεια στο Σπίτι, Κοινωνικά Παντοπωλεία, κ.α.), των υπηρεσιών πρασίνου, περιβάλλοντος και καθαριότητας, των δράσεων πολιτισμού και αθλητισμού, κ.α.

-         την αδυναμία πληρωμής μισθών υπαλλήλων και υποχρεώσεων των Δήμων προς τρίτους.

Πέραν των παραπάνω είναι ξεκάθαρο ότι, αν οι μειώσεις και οι περικοπές που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της Κεντρικής Κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.

Για τους λόγους αυτούς, το πρόσφατο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, έλαβε, μεταξύ άλλων, την απόφαση για διήμερη αναστολή της λειτουργίας όλων των Δήμων - οι οποίοι αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα των πολιτών σε αυτήν κρίση που βιώνει η χώρα μας – τις ημέρες Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου.

 

Αγαπητοί μας συμπολίτες,

Ζητούμε την κατανόησή σας για τα προβλήματα που γνωρίζουμε ότι θα προκαλέσει η κινητοποίηση αυτή στην καθημερινή σας ζωή.

Θεωρούμε ωστόσο υποχρέωση όλων εμάς που υπηρετούμε την Αυτοδιοίκηση, απέναντι στους πολίτες και στη χώρα, να υπερασπιστούμε τη διασφάλιση της βιώσιμης και ποιοτικής λειτουργίας των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών και τη διατήρηση βασικών προνοιακών και κοινωνικών παροχών οι οποίες, αν μη τι άλλο, συμβάλλουν τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής του τόπου μας».