Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 06/08/2012 02:08

6/8/12 Δήλωση Δημάρχου Χανίων Μ. Σκουλάκη για περικοπές πόρων Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τον κίνδυνο να υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομική λειτουργία των Δήμων – ακόμα και σε μεγάλους Δήμους όπως αυτός των Χανίων – υποβάθμιση του έργου των δημοτικών υπηρεσιών, αδυναμία παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών προγραμμάτων, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, επισημαίνει με γραπτή του δήλωση ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης με αφορμή την έκδοση της υπ. αρ. 30410/2-8-12 απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών με θέμα «Απόδοση εσόδων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους σε όλους τους Δήμους της Χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών και λοιπών γενικών δαπανών τους, για το μήνα Ιούλιο 2012» σύμφωνα με την οποία το ποσό που αποδίδεται στο Δήμο Χανίων είναι περικομμένο κατά 28,6% σε σχέση με το μήνα Ιούνιο (Πίνακας 1).

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Απόδοση εσόδων από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους προς Δήμο Χανίων, για μήνα Ιούλιο 2012

ΚΑΠ

ΠΟΣΟ (€)

Μεταβολή %

ΜΑΙΟΥ

1.147.313,73

 

ΙΟΥΝΙΟΥ

1.144.136,24

-28,6

ΙΟΥΛΙΟΥ

816.875,88

 

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Χανίων επισημάνει ότι «με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, οδηγούμαστε εκ των ων ουκ άνευ στην «κατάρρευση» της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους» προσθέτοντας ότι «με τα ποσά που δίνονται από το κεντρικό Κράτος πλέον δεν διασφαλίζεται ούτε το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων».

 

«Πλέον – και εφόσον παραμείνουν τα δυσάρεστα αυτά δεδομένα - δεν νομίζω ότι θα μπορούμε να μιλάμε για Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση αλλά για Χρεοκράτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μ. Σκουλάκης.

 

«Η Κυβέρνηση - σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία - οφείλει να στηρίξει στην πράξη την Αυτοδιοίκηση, η οποία βρίσκεται στο πλευρό όλων των πολιτών, καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες τους συμβάλλοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και όχι να τη στοχοποιεί με μέτρα άδικα και εκφυλιστικά προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης» σημειώνει ο Μ. Σκουλάκης ο οποίος καταλήγει: «η Κυβέρνηση υποχρεούται  να σκύψει στα προβλήματα και στις ανάγκες των Δήμων, αλλά και όλων των πολιτών, διασφαλίζοντας ότι τα βάρη κατανέμονται με δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν φτάσει στα όρια τους το ίδιο και η Αυτοδιοίκηση…»

p1