Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 09/04/2012 02:04

9/4/2012, Ενημέρωση για τα έργα στο Δήμο Χανίων: Στο πλαίσιο συνάντησης του Μ. Σκουλάκη με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων

Για τον προγραμματισμό των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής το περασμένο έτος, ενημέρωσε σήμερα, Μ. Δευτέρα 9/4/2012, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, τους εκπροσώπους των Νομαρχιακών Επιτροπών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στο Ν. Χανίων, κατά τη διάρκεια συνάντησης που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Χανίων.

p

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Γαβριήλ Κουρής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Χριστίνα Φραγκογιάννη, Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο κ. Σκουλάκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων και έργων του Δήμου Χανίων, η επίλυση πολλών εκ των οποίων, όπως τόνισε, έχει δρομολογηθεί, ενώ συζήτησε και για τα προβλήματα που κλήθηκε η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει – τον τελευταίο ενάμιση χρόνο - από την πρώτη εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» αλλά και από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που έχει ως συνέπεια τη μείωση των τακτικών επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

«Πριν προκηρυχθούν οι εκλογές θεωρήσαμε ότι είναι ωφέλιμο και για τα κόμματα και για τον Δήμο μας να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους εκπροσώπους των εν τη Βουλή Κομμάτων, προκειμένου και αυτοί από την πλευρά τους  να ενημερώσουν τους υποψηφίους τους για τα σημαντικά θέματα του Δήμου μας», τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι  «καθ’ όλο το διάστημα της προεκλογικής περιόδου εγώ και οι συνεργάτες μου θα βρισκόμαστε στη διάθεση των υποψηφίων Βουλευτών, προκειμένου να τους παράσχουμε υπεύθυνη και τεκμηριωμένη ενημέρωση για όλα τα έργα, τις δράσεις και τις πολιτικές που υλοποιεί ο Δήμος μας».

Τέλος, ο Δήμαρχος Χανίων έδωσε στους εκπροσώπους των κομμάτων από ένα cd  με τον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2011 καθώς και ένα συνοδευτικό ενημερωτικό σημείωμα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια των ενημερωτικών συναντήσεων που είχαν υπάρξει – με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής – και κατά το προηγούμενο έτος.

Επισυνάπτεται το ενημερωτικό σημείωμα, που παρέδωσε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, στους εκπροσώπους των κομμάτων.

Αξιότιμοι εκπρόσωποι των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων,

Πριν από 15 μήνες περίπου, τον Ιανουάριο του 2011, οι συνεργάτες μου κι εγώ αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα Δημοτική Αρχή, μετά τη λαϊκή εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες των Χανίων για να διαμορφώσουμε ένα Δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανθρώπινο.

 

Άμεσα, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης στο Δήμο Χανίων, το οποίο στηρίζεται σε αρχές, κανόνες και διαφάνεια. Διαμορφώσαμε μια νέα δημοτική πολιτική, που στο επίκεντρο της βρίσκεται ο άνθρωπος και η οποία τοποθετεί πρώτα και πάνω απ’ όλα το συμφέρον του τόπου μας και των κατοίκων του, μακριά από μικρο-παραταξιακές σκοπιμότητες και κομματικά στεγανά ενώ ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα μας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των λειτουργιών του Δήμου μας.

Παρά τις δυσλειτουργίες του παρελθόντος, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που έχει ως συνέπεια τη μείωση των τακτικών επιχορηγήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τις τεράστιες δυσκολίες όπως αυτές προέκυψαν όλο αυτό το διάστημα πρώτης εφαρμογής του «Καλλικράτη» και παρά τα σοβαρά, χρονίζοντα προβλήματα τα οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως Δημοτική Αρχή το 2011, καταφέραμε μέσα σε 1,5 χρόνο, αρκετά πράγματα, μικρά και μεγάλα.

Το σημαντικότερο όμως κατά την άποψη μας είναι ότι – παρά τη δυσμενή οικονομική και κοινωνική συγκυρία –με καθημερινή προσπάθεια και ατέλειωτες ώρες δουλειάς - κατορθώσαμε:

-     να πετύχουμε την έγκαιρη προσαρμογή του νέου Δήμου στο πλαίσιο λειτουργίας του «Καλλικράτη» παρά την ελλιπή προετοιμασία και την ανεπάρκεια συντονισμού και επιχειρησιακών κατευθύνσεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο,

-     να οργανώσουμε αποτελεσματικά τις λειτουργίες του νέου Δήμου μας και ιδιαίτερα τις νέες αρμοδιότητες όπως αυτές μας μεταβιβάστηκαν από το Κράτος αλλά και την πρώην Νομαρχία (Πολεοδομία, Πρόνοια, Κατασκηνώσεις, ΤΥΔΚ, κ.α.),

-     να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου μας, προχωρώντας σε εξορθολογισμό των δαπανών και επιτυγχάνοντας αύξηση των εσόδων του Δήμου μας,

-     να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (όπως π.χ. το πρόγραμμα “Jessica”)

-     να προετοιμάσουμε έργα και δράσεις που μπορούν να αλλάξουν, τα επόμενα χρόνια, τη φυσιογνωμία της πόλης και του δήμου μας, συνεχίζοντας και χρηματοδοτώντας παράλληλα όλα εκείνα τα έργα που είχαν σχεδιαστεί από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές.

Για την πλήρη ενημέρωση σας θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων του Δήμου μας, τα οποία προωθήσαμε αποτελεσματικά το 2011.

Μεταξύ αυτών:

1.      προχωρήσαμε στην κατεδάφιση του πρ. Λιμενικού Περιπτέρου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και στην ανάδειξη ενός νέου ελεύθερου χώρου για όλους τους πολίτες, για τον οποίο ήδη εκπονείται μελέτη ανάδειξης σε συνεργασία με το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠ.ΠΟ.Τ.

2.      επιτύχαμε – ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας – όπως αυτό της μεταβίβαση της κυριότητας των ακινήτων των Αγίων Αποστόλων, της πισίνας του πρώην Ξενία και των Τάφων των Βενιζέλων στο Δήμο Χανίων – να γίνει πραγματικότητα, μετά από συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις και παρά τις αντιξοότητες και τις παρεμβάσεις τρίτων, που επεδίωκαν τα εν λόγω ακίνητα να μεταβιβαστούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου,

3.      «ξεμπλοκάραμε» το ζήτημα του ποδηλατοδρομίου Ακρωτηρίου, το οποίο «καρκινοβατούσε» και για το οποίο υπογράφηκε - το προηγούμενο διάστημα -σύμβαση με το νέο ανάδοχο, δρομολογώντας έτσι την ολοκλήρωση του μέχρι το τέλος του 2012, έχοντας πάντα υπόψη ότι ο Δήμος – μετά από αίτημα του - έλαβε το ποσό των 400.000 € ως χορηγία, από την ΟΠΑΠ Α.Ε. για να ολοκληρώσει την κατασκευή του.

4.      βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης το ζήτημα της κατεδάφισης του παλιού νοσοκομείου και την ανέγερση στον εκεί χώρο αστικού κέντρου υγείας μέσω ΕΣΠΑ, ξεπερνώντας όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις δημοσιονομικές αγκυλώσεις και επιτυγχάνοντας να λάβουμε τις αναγκαίες άδειες σκοπιμότητας και σύστασης του ΚΥ. Η δε σύνταξη των σχετικών φακέλων και μελετών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ενώ η υποβολή χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουνίου.

5.      εκπονούμε σε συνεργασία με το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. έντεκα (11) μελέτες σε διάφορες ζώνες των Οχυρώσεων της Παλιάς Πόλης, η υλοποίηση των οποίων θα αλλάξει την εικόνα της Παλιάς Πόλης τα επόμενα χρόνια, 

6.      προωθήσαμε την επαναλειτουργία των Δημοτικών Σφαγείων, τα οποία παραλάβαμε “κλειστά” και τα οποία μετά από τεράστιο αγώνα και προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, με νέο φορέα, νέα άδεια και χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού της υποδομής τους.

7.      κατασκευάζουμε το νέο θέατρο στο χώρο της Ανατολικής Τάφρου, το οποίο θα αντικαταστήσει την «απαράδεκτη» σιδηροκατασκευή, που υπήρχε στο χώρο αυτό.

8.      εκπονήσαμε μια πρότυπη μελέτη βιοκλιματικής αναβάθμισης του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, αυτού του ζωντανού πνεύμονα στο κέντρο της πόλης μας, την οποία και έχουμε υποβάλλει για χρηματοδότηση (1,6 εκατ. €) στο ΕΣΠΑ και η οποία πρόταση βρίσκεται υπό αξιολόγηση.

9.      υλοποιούμε μια σειρά από έργα στην Παλιά Πόλη των Χανίων, όπως π.χ. η αποκατάσταση του Παλιού Τελωνείου και η ανάδειξη του σε πολιτιστικό πολύκεντρο, η ανάπλαση του κεντρικού και δυτικού τμήματος της Παλιάς Πόλης, σειρά πεζοδρομήσεων (π.χ. οδών Ποτιέ, Τσουδερών, Μουσούρων, κ.α.), ο εκσυγχρονισμός του Δημοτικού Φωτισμού στην παλιά Πόλη κ.α.

10.  πετύχαμε την παραχώρηση του κτιρίου του πρ. ΙΚΑ, από τη Διοίκηση του Ιδρύματος, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Μουσικό Σχολείο Χανίων.

11.  αναπτύξαμε στοχευμένες πολιτικές για την ενίσχυση του τουρισμού κρουαζιέρας και την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.

12.  διοργανώσαμε - για πρώτη φορά - στην Αθήνα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία  τον «Αγροτικό Αύγουστο», την έκθεση αγροτικών προϊόντων και ειδών λαϊκής τέχνης του τόπου μας.

13.  λειτουργήσαμε νέες δημοτικές κοινωνικές δομές, όπως τα δύο νέα ΚΑΠΗ – στο Βαμβακόπουλο και στο Δαράτσο – και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, υποστηρίζοντας στην πράξη όλους όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.

14.  τοποθετήσαμε νέους φωτεινούς σηματοδότες τόσο στη διασταύρωση – καρμανιόλα της Αγίας Μαρίνας στις Μουρνιές όσο και σε πέντε κόμβους στην παλιά Ε.Ο. Χανίων-Κισάμου στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Ν. Κυδωνίας.

15.  εκπονούμε μια σειρά μελετών για τη χρηματοδότηση έργων στις περιοχές του Θερίσου και των Κεραμιών συνολικού προϋπολογισμού 2,3, εκατ. € μέσω ΕΣΠΑ.

16.  πετύχαμε την αναχρηματοδότηση του δανείου της ΔΕΥΑΧ, ποσού 5,2 εκατ. € διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της.

Κλείνοντας, θέλω να ζητήσω τη συνεργασία και τη βοήθεια σας για να μπορέσουν να γίνουν πράξη όλα εκείνα τα έργα και οι παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει και που έχει ανάγκη ο Δήμος και οι δημότες μας, διαβεβαιώνοντας σας ότι από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε καθημερινά κάθε ανθρωπινός δυνατή προσπάθεια για να πετύχουμε την αναζωογόνηση όλων των περιοχών του Δήμου μας και τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας.

 

Ο Δήμαρχος Χανίων

Μ. Σκουλάκης

 

 p1

p2