Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 21/05/2012 03:05

21/5/2012, “Υψηλές επιδόσεις” και ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ από τη Δημοτική Αρχή των Χανίων: το πρώτο τετράμηνο του 2012

Το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η Δημοτική Αρχή των Χανίων στον τομέα της αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων και της ένταξης νέων έργων στο ΕΣΠΑ, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο Ιανουάριο-Απρίλιο 2012, αποτέλεσε το θέμα συνέντευξης τύπου που παρεχώρησαν σήμερα στο Δημαρχείο Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και ο Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της Επιτροπής Προγραμματισμού και Παρακολούθησης Έργων ΕΣΠΑ του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής.

 Για ένα πολύ θετικό απολογισμό έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης ο οποίος ανέφερε: «ως Δημοτική Αρχή των Χανίων, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, ξεκινήσαμε ένα τεράστιο αγώνα ούτως ώστε να προετοιμάσουμε προτάσεις, να ωριμάσουμε μελέτες και να «ξεμπλοκάρουμε» έργα που είχαν «λιμνάσει», αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- προς όφελος όλων των δημοτών - ευρωπαϊκά προγράμματα και πόρους. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μιλάμε για ένα πολύ θετικό απολογισμό όσον αφορά τις εντάξεις νέων έργων και δράσεων στο ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας πρωτίστως το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο του Δήμου μας, το οποίο και θέλω να ευχαριστήσω».

 Παράλληλά σημείωσε πως «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η Δημοτική Αρχή κατάφερε να εντάξει στο ΕΣΠΑ 18 έργα και δράσεις, με το επιλέξιμο ποσό της χρηματοδότησης αυτών να ανέρχεται σε σχεδόν 17 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται σημαντικά έργα όπως η αποκατάσταση του Παλιού Τελωνείου, η σύμβαση του οποίου υπογράφεται με τον ανάδοχο του έργου στις 30 του μήνα, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη και το οποίο – όπως ξέρετε – έχει χαρακτηριστεί ως «έργο σημαία» για τη χώρα μας» σημείωσε ο Δήμαρχος Χανίων.

 Από την πλευρά του ο κ. Κουρής αναφέρθηκε στην ένταξη της χρηματοδότησης δώδεκα (12) νέων έργων στο ΕΣΠΑ που πέτυχε η Δημοτική Αρχή των Χανίων κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2012 (Ιανουάριος - Απρίλιος 2012), γεγονός που όπως ανάφερε «επιβεβαιώνει τη συστηματική και τεκμηριωμένη δουλειά που υλοποιείται στον τομέα της αξιοποίησης ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων».

 Όπως τόνισε μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου «ο συνολικός προϋπολογισμός των εν λόγω έργων ξεπερνά τα 5,2 εκατομμύρια €, ενώ αξίζει να επισημανθεί πως οι μελέτες των έργων/δράσεων προετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το προσωπικό του Δήμου Χανίων».

 Παράλληλα ο κ. Κουρής υπογράμμισε πως «σύμφωνα με το σχεδιασμό της παρούσας Δημοτικής Αρχής –ο οποίος κινείται σε βάθος οκταετίας – και τους ρυθμούς προετοιμασίας μελετών από τις Υπηρεσίες του Δήμου, τα επόμενα χρόνια υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η εκτέλεση - σε όλες τις δημοτικές ενότητες του Δήμου Χανίων- πάνω από 30 έργων, προϋπολογισμού άνω των 25 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, γεγονός που αν μη τι άλλο, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά τόσο στην ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου Χανίων όσο και στην ενίσχυση της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω της δημιουργίας αρκετών νέων θέσεων εργασίας».

 «Πέραν των παραπάνω, ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, είναι το γεγονός ότι από την παρούσα Δημοτική Αρχή αξιοποιούνται πόροι και χρηματοδοτικά προγράμματα, όχι μονάχα από το ΠΕΠ Κρήτης (στο οποίο «εξαντλούνταν» κατά το παρελθόν οι διεκδικήσεις χρηματοδότησης) αλλά και από τα τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 12 έργα που εντάχθηκαν συνολικά  - κατά το πρώτο τετράμηνο του 2012 – και θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ, τα 6 από αυτά θα υλοποιηθούν από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα» ανέφερε ο κ. Κουρής.

 Κλείνοντας ο κ. Κουρής δεν παρέλειψε να «καυτηριάσει» «τη γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους και την αδυναμία αυτού να «επιταχύνει» τις διαχειριστικές διαδικασίες όσον αφορά τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στην έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων και καθυστερήσεις στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, σε μια περίοδο που τα έχει απόλυτα ανάγκη η χώρα και ειδικά η ελληνική Περιφέρεια» αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του έργου της Βιοκλιματικής Αναβάθμισης του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας το οποίο υποβλήθηκε – τέλη του Νοέμβρη - από το Δήμο Χανίων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπ. Περιβάλλοντος, δίχως ωστόσο όλο αυτό το διάστημα των έξι μηνών να έχει υπάρξει από το αρμόδιο Υπουργείο, ούτε καν αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων, με συνέπεια κοινοτικοί πόροι να «λιμνάζουν» περιμένοντας πότε θα αποφασιστούν οι εντάξεις των έργων.

P1