Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 22/03/2012 01:03

22/3/2012, Δωρεάν Τεστ – Παπ στον Γυναικείο Πληθυσμό του Δήμου Χανίων: Συνάντηση Δημάρχου Χανίων, Μ. Σκουλάκη - Διοικητή Γ.Ν. Χανίων, Χ. Δουλγεράκη

Η άμεση υλοποίηση του προγράμματος, που προβλέπει τη διενέργεια δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στον γυναικείο πληθυσμό του «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων και με δαπάνες του Δήμου, έπειτα από την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, εξετάστηκε σήμερα, Πέμπτη 22/3/2012, το πρωί, στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη και του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπου Δουλγεράκη, στο Γραφείο του Διοικητή του Γ. Νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν οι κεντρικοί άξονες για την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ όπως γνωστοποιήθηκε την ερχόμενη εβδομάδα ο Δήμος Χανίων θα δώσει στη δημοσιότητα, μέσω των Κοινωνικών του Υπηρεσιών, ανακοίνωση – πρόσκληση προς τον γυναικείο πληθυσμό του Δήμου, η οποία θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία για τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα.

Την ικανοποίηση του για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης με τη Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, με στόχο τη δωρεάν διενέργεια όλων των απαραίτητων προληπτικών εξετάσεων για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης. Όπως υπογράμμισε ο κ. Σκουλάκης η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε έπειτα από την παρέμβαση του να συμπεριληφθεί ο «Καλλικρατικός» Δήμος Χανίων, με πληθυσμό εκατόν οκτώ χιλιάδων (108.000) κατοίκων, στα προγράμματα, που ήδη έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υγείας. Ανάλογη παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από πλευράς Δημάρχου Χανίων και στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση σε πρώτη φάση πίστωσης ύψους, 20.000€, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

 

«Ο μηχανισμός του Δήμου τίθεται άμεσα σε λειτουργία, προκειμένου να παροτρυνθούν και να διευκολυνθούν οι γυναίκες, που το επιθυμούν, να υποβληθούν δωρεάν στις προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι οι συμμετοχές θα μπορούν να δηλώνονται στην κεντρική Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου –Γραφείο Πρόληψης & Προαγωγής Δημόσιας Υγείας, στα ΚΑΠΗ, καθώς και στα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι».

 

«Θέλουμε να δώσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο προτεραιότητα στην εξέταση γυναικών με μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, λόγω γεωγραφικών, κοινωνικοοικονομικών και άλλων φραγμών. Παράλληλα, πρόκειται για μία μεγάλη ανακούφιση του γυναικείου πληθυσμού του Δήμου μας, που δοκιμάζεται από την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων.

 

Στον στόχο των εξετάσεων, που είναι η προαγωγή και προστασία της υγείας των πολιτών  αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης. «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, που έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στα τρία Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων», υπογράμμισε ο κ. Δουλγεράκης, χαρακτηρίζοντας δίκαιες τις παρεμβάσεις του Δημάρχου Χανίων τόσο για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος στον «Καλλικρατικό» Δήμο Χανίων όσο και της χρηματοδότησης του από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 

«Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, μέσω της Μαιευτικής Κλινικής και του Κυτταρολογικού Τμήματος θα αναλάβουν τη  δωρεάν εξέταση των γυναικών, που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Δουλγεράκης, διαβεβαιώνοντας ότι θα εξεταστούν όλες οι γυναίκες, που θα υποβάλλουν το σχετικό αίτημα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδια για θέματα κοινωνικής πολιτικής, Χρυσούλα Χατζηδάκη, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα υγείας του Δήμου Χανίων, Γεώργιος Αρχοντάκης, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, Στέλιος Κουφάκης, ο Γ. Διευθυντής της Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γεώργιος Δασκαλάκης, γιατροί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων.   

p2

p1