Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 28/12/2012 03:12

28/12/12, Από το Δήμαρχο Χανίων : Eπισκέψεις για ευχές σε Κοινωνικές Υπηρεσίες και Προνοιακά Κέντρα

Εθιμοτυπικές επισκέψεις σε  Κοινωνικές Υπηρεσίες και Προνoιακά Κέντρα της πόλης μας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς,  πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012 το πρωί, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης,  συνοδευόμενος  από   Αντιδημάρχους  και Δημοτικούς συμβούλους του Δήμου  .

Ειδικότερα, ο κ. Δήμαρχος,  επισκέφθηκε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Χανίων, το Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων Κρήτης, τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΗΦΑΜΕΑ

 «Την ώρα που οι κοινωνικές και προνοιακές δομές σε εθνικό επίπεδο -  λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύει η χώρα μας -  αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους και πολλές  απειλούνται με διακοπή εξαιτίας της αδυναμίας χρηματοδότησής τους από την κεντρική εξουσία, η Δημοτική Αρχή Χανίων, θα  εντείνει τις προσπάθειες της και θα συνεχίζει να στηρίζει  τις  δομές  αυτές , τόνισε χαρακτηριστικά ο  κος Σκουλάκης .

 

Λειτουργία προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για άτομα με πρόβλημα εξάρτησης .

 

Κατά την επίσκεψη στον ΟΚΑΝΑ , ο Δήμαρχος Χανίων , ανέφερε την  λειτουργία ενός καινοτόμου Προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και των μελών των οικογενειών τους στο οποίο  προχώρησε  ο Δήμος Χανίων,σε συνεργασία με το  τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον ΟΚΑΝΑ" .

 Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων  θα  υλοποιήσει  το πρόγραμμα που φέρει τον  τίτλο «Προαγωγή Αυτοβοήθειας Χανιών» και  στοχεύει μεταξύ άλλων: 

- Στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης, 

- Σε δράσεις προσέγγισης και ευαισθητοποίησης χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών στο δρόμο (street-work), 

- Σε δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την έννοια και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων σε στελέχη υπηρεσιών υγείας και στο γενικό πληθυσμό του δήμου Χανίων. 

- Στην ανάπτυξη περαιτέρω συνεργασίας με τις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στα Χανιά όπως π.χ. τη μονάδα χορήγησης Υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόληψης κατά των ναρκωτικών, τις ψυχιατρικές υπηρεσίες του ΓΝ Χανίων.

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος θα είναι ο κ. Φοίβος Ζαφειρίδης, ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχολογίας, ενώ οι κύριοι άξονες των δράσεων του καινοτόμου αυτού Προγράμματος αφορούν:

*τη λειτουργία Ημερήσιου Κέντρου Υποστήριξης 

*την ατομική συμβουλευτική/υποστηρικτική

*την ομαδική συμβουλευτική/υποστηρικτική

*την οικογενειακή συμβουλευτική/υποστηρικτική

*τη διασύνδεση με ομάδες αυτοβοήθειας

*την υποστήριξη σε ιατρικά, νομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα

*την υποστήριξη στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξη

*την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων εκμάθησης Η/Υ και ξένων γλωσσών

*την εθελοντική δράση στην τοπική κοινότητα

* την ενημέρωση και παροχή τεχνογνωσίας για την αυτοβοήθεια σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και σε φοιτητές.

P1

P2

P3

P4

p5