Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 24/07/2012 02:07

24/7/2012, "Διαδρομή του ψωμιού, διπλοφουρνίζω το ψωμί και τρώω παξιμάδι": Δράση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων

Στα πλαίσια της καλοκαιρινής εκστρατείας «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» των Παιδικών  - Εφηβικών Βιβλιοθηκών του Δήμου Χανίων, παιδιά επισκέφτηκαν την Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012  τους Κυλινδρόμυλους Κρήτης και ενημερώθηκαν για τη διαδρομή του ψωμιού, από το ψωμί στο παξιμάδι με εμψυχωτή την κ. Κατερίνα Κουρκουτάκη.

Το πρόγραμμα που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παιδιά ξεκινάει με παιχνίδι αφής, δηλαδή σε ένα γάντι υπάρχουν μια φρυγανιά, ένα παξιμάδικαι ένα κομμάτι ψωμί ,στη συνέχεια γίνεται μια συζήτηση σχετικά με το παξιμάδι και τον τρόπο παρασκευής του.

Στην συνέχεια τα παιδιά γίνονται ντετέκτιβ και λύνουν γρίφους, οι οποίοι αφορούν το νονό του παξιμαδιού (Πάξαμος), τα υλικά και τους τύπους των αλευριών για την παρασκευή του παξιμαδιού, τα σχήματα (ντάκους και κουλούρες), το ποιοί έτρωγαν ή είχαν σαν κύρια τροφή το παξιμάδι και τα νησιά με τα έθιμά τους (οι λύσεις βρίσκονται στην αίθουσα).

Τέλος κάνει την εμφάνισή της η πυραμίδα της υγιεινής διατροφής και γίνεται ένα παιχνίδι που τα παιδιά τοποθετώντας διάφορα τρόφιμα, μαθαίνουν ποια τροφή είναι καλό να τρώμε κάθε μέρα, ποιά λίγες φορές την εβδομάδα και ποιά μια φορά το μήνα.

Τα παιδιά κεράστηκαν διάφορα είδη παξιμαδιού και ένα δωράκι με προϊόντα των Κυλινδρόμυλων Κρήτης περίμενε το καθένα κατά την αποχώρησή τους.

p1

p2

p3