Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 06/03/2012 02:03

6/3/2012, «Πράσινο Φως» για τη Σύσταση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στον Δήμο Χανίων, Επισημάνσεις από Δήμαρχο Χανίων, κ. Σκουλάκη και Διοικητή Γ.Ν. Χανίων, κ. Δουλγεράκη, σε Συνέντευξη Τύπου

Τη σύσταση Κέντρου Υγείας στην αστική περιοχή του Δήμου Χανίων και συγκεκριμένα στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου, ως αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 στο πλαίσιο κοινής Συνέντευξης Τύπου στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων ο Δήμαρχος, Μανώλης Σκουλάκης και ο Διοικητής του Γ. Ν. Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης. Η σύσταση του Κέντρου Υγείας προβλέπεται στην κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κων/νος Ρόβλιας, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και ο Υπουργός Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό είχε μεταβεί την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα ο Δήμαρχος Χανίων, όπου και συναντήθηκε με τον Υφ. Οικονομικών, κ. Σαχινίδη, προκειμένου να λάβει την τελική υπογραφή για τη σύσταση του Κέντρου Υγείας.

Σημειώνεται ότι η συνολική δαπάνη για το εν λόγω έργο θα προσεγγίσει τα 3.750.000 €, με την ανέγερση του Κέντρου Υγείας και τον ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό του να εντάσσονται για χρηματοδότηση στις πιστώσεις του Π.Ε.Π. Κρήτης, ΕΣΠΑ 2007-2013.

 

Για προσωπικό στοίχημα και όνειρο πολλών δεκαετιών, που σταδιακά υλοποιείται, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων, αναφερόμενος στην ανέγερση του Κέντρου Υγείας, αστικού τύπου. «Πρόκειται για ένα έργο, που εδώ και δύο περίπου δεκαετίες ήθελα να επιτύχω για τον τόπο μας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουλάκης, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από τον ίδιο όσο και από τους συνεργάτες του, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το εν λόγω έργο και  να δοθεί το «πράσινο φως» για την ανέγερση της συγκεκριμένης δομής.

 

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, προκειμένου να προετοιμαστεί από πλευράς Δήμου ο φάκελος των μελετών και να ενταχθεί το έργο στο Ε.Σ.Π.Α., ενώ έχω λάβει τη διαβεβαίωση ότι οι απαιτούμενες πιστώσεις είναι ήδη δεσμευμένες», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τον Διοικητή, Χαράλαμπο Δουλγεράκη, και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου, καθώς και τους συνεργάτες του για τις προσπάθειες τους.

 

Μάλιστα, ο κ. Σκουλάκης απέδωσε μεγάλη σημασία και στο γεγονός ότι από την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιρίων  θα διαμορφωθεί ελεύθερος χώρος πρασίνου, έκτασης 6 περίπου στρεμμάτων, για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή, όπως αυτή του παλαιού Νοσοκομείου, που σήμερα ασφυκτιά.

 

Για επιτυχή επισφράγιση ενός αγώνα, που κράτησε ένα περίπου χρόνου, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Χαράλαμπος Δουλγεράκης, τονίζοντας ότι η συνεργασία του Νοσοκομείου με τον Δήμο Χανίων αποτελούσε χρέος για την τοπική κοινωνία. Μάλιστα, ο κ. Δουλγεράκης, χαρακτήρισε δύσκολο επίτευγμα τόσο την υπογραφή του νέο Οργανισμού για τη σύσταση του Κέντρου Υγείας όσο και τη δέσμευση των απαιτούμενων πιστώσεων.

 

«Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι το Γενικό Νοσοκομείο, όπως προβλέπεται στην Απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Δουγλεράκης, διευκρινίζοντας ότι ενδέχεται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Χανίων, προκειμένου να αναλάβουν οι υπηρεσίες του την υλοποίηση του έργου.

 

Στη δυσκολία του εγχειρήματος αναφέρθηκε από την πλευρά του και ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Χανίων σε θέματα υγείας, Γεώργιος Αρχοντάκης, τονίζοντας ότι η επιμονή και η προσπάθεια του Δημάρχου Χανίων οδήγησαν στο αίσιο αποτέλεσμα. 

 

Το Κέντρο Υγείας με τα αποκεντρωμένα ιατρεία του, όπως προβλέπεται στη σχετική Απόφαση, θα αποτελεί ενιαία Διεύθυνση και θα απαρτίζεται από Ιατρεία:

 

           Οικογενειακής Ιατρικής :

Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και Παιδιατρικής.

           Οδοντιατρείο 

           Ιατρεία όλων των λοιπών ειδικοτήτων, καθώς και εργαστήρια μικροβιολογίας και ακτινοδιαγνωστικής, που πλαισιώνονται από γιατρούς ειδικοτήτων του νοσοκομείου.

           Γραφείο Κοινωνικής Φροντίδας, που πλαισιώνεται από το προσωπικό των κλάδων Επισκεπτών-τριών Υγείας, Κοινωνικής Εργασίας και άλλων συναφών ειδικοτήτων.

           Γραφείο Γραμματείας, που πλαισιώνεται από το προσωπικό όλων των λοιπών κλάδων του ΚΥ.

 

 Μάλιστα, όπως ορίζεται στην Απόφαση Ιατρεία των ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας και Παιδιατρικής μπορεί να λειτουργούν και αποκεντρωμένα σε γειτονιές – συνοικίες της περιοχής ευθύνης του.

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας θα συσταθούν οι εξής νέες θέσεις εργασίας: 

Ι. ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥΚΑ

Α΄)ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

- Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας 5

- Παιδιατρικής 2

Β΄)ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

Οδοντίατροι 2

-Ακτινοδιαγνωστικής 1

-Μικροβιολογίας 1

-Καρδιολογίας 1

ΣΥΝΟΛΟ 12

ΙΙ. ΛΟΙΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

1.ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ

ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

Τρεις ( 3 ) θέσεις

ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ – ΤΡΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Μία ( 1 ) θέση

ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΜΑΙΩΝ - ΜΑΙΕΥΤΩΝ

Μία ( 1 ) θέση

ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μία ( 1 ) θέση

ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Μία ( 1 ) θέση

ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΡΑΔΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

Δύο ( 2 ) θέσεις

ΚΛΑΔΟΣ ΤΕ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Δύο ( 2 ) θέσεις

2. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕ

ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Δύο ( 2 ) θέσεις

ΚΛΑΔΟΣ ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ

Δύο ( 2 ) θέσεις

3. ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΕ

ΚΛΑΔΟΣ ΥΕ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ

Μία ( 1 ) θέση ( Γενικών καθηκόντων )

ΚΛΑΔΟΣ ΥΕ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Δύο ( 2 ) θέσεις ( Μεταφορέων ασθενών )

p1