Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 07/05/2012 07:05

10/05/2012, Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία Ολυμπιακών Αγώνων «ΛΟΝΔΙΝΟ 2012»

Κάλεσμα προς όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας, εν όψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο, απηύθυναν σήμερα, Τετάρτη 9/5/2012, το πρωί, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δημήτρης Λειψάκης.  

Όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά η λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας και η τελετή αφής, «δύο σπουδαίων πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων, που σηματοδοτούν το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τα υψηλά ιδανικά», όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

«Στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας των Ολυμπιακών Αγώνων “ΛΟΝΔΙΝΟ 2012” και σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες εκδηλώσεις στην πόλη μας», πρόσθεσε ο κ. Σκουλάκης, τονίζοντας ότι δέκα διακεκριμένοι δημότες των Χανίων θα γίνουν λαμπαδηδρόμοι, κρατώντας την Ολυμπιακή Φλόγα και συνεισφέροντας με τον τρόπο τους στην μεταλαμπάδευση των πάντα επίκαιρων αξίων του Ολυμπισμού: του «ευ αγωνίζεσθαι» και της «ευγενούς άμιλλας».

 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Χανίων, Δημήτρης Λειψάκης, παρουσίασε τους λαμπαδηδρόμους, οι οποίοι είναι οι εξής: Χαράλαμπος Σφακιανάκης, πρωταθλητής Άρσης Βαρών, Πολυχρόνης Κουτσάκης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης - συγγραφέας, Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη, συγγραφέα, Γιάννης Φίλης, Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης, Μανούσος Μανουσάκης, σκηνοθέτης, Αντώνης Τσαπατάκης, πρωταθλητής ΑΜΕΑ κολύμβησης, Μιχάλης Αεράκης, ηθοποιός - καλλιτεχνικός Δ/ντής ΔΗΠΕΘΕΚ, Γιώργος Αρχοντάκης, Δ/ντής Νευροχειρουργικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», Αμαλία Μπασιά, Δ/ντρια ΘΧΠΧ - εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Κρήτης και Τόνια Μαχαίρα, πρωταθλήτρια κολύμβησης.

 

Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας θα ξεκινήσει στα Χανιά από τη συμβολή των οδών Κυδωνίας και Σ. Καρτάκη στις 10.02, ο δεύτερος δρομέας θα παραλάβει τη Φλόγα στη συμβολή των οδών Κυδωνίας και Παρθενίου Κελαϊδή στις 10.05, ο επόμενος δρομέας θα παραλάβει τη Φλόγα από την οδό Πειραιώς 17 και θα τη μεταφέρει έως την Πλατεία Τάλω για να καταλήξει στις 10.20 στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου, μπροστά από το Γυαλί Τζαμισί στο Παλιό Λιμάνι, όπου θα έχει στηθεί ο βωμός για την τελετή αφής. Θα ακολουθήσει μουσικοχορευτικό παραδοσιακό πρόγραμμα.

 

«Ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής, που προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής», πρόσθεσε ο κ. Λειψάκης,  επισημαίνοντας ότι το Ολυμπιακό φως θα διανύσει στην Ελλάδα συνολικά 2.900 χιλιόμετρα στα χέρια 490 λαμπαδηδρόμων. Αναλυτικά θα διασχίσει 26 Νομούς, 38 Δήμους και 40 πόλεις, θα φτάσει σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους, ενώ θα γίνουν και 34 τελετές αφής βωμών σε συγκεκριμένες πόλεις στη διάρκεια της διαδρομής.

p1

 

 


Λαμπαδηδρομία

Στα πλαίσια της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας των ΧΧΧ Ολυμπιακών Αγώνων «ΛΟΝΔΙΝΟ 2012» και σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Οργανωτική Επιτροπή των Ο.Α. «ΛΟΝΔΙΝΟ 2012» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Μαΐου 2012 Λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας και τελετή αφής στο Δήμο Χανίων.


Εννέα διακριθέντες Δημότες
θα γίνουν Λαμπαδηδρόμοι στις 11 Μαΐου 2012 κρατώντας την Ολυμπιακή Φλόγα (το κατεξοχήν σύμβολο της Ολυμπιακής ιδέας ) συνεισφέροντας με τον τρόπο τους στην μεταλαμπάδευση των πάντα επίκαιρων αξίων του Ολυμπισμού που κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες:

Το «Ευ Αγωνίζεσθαι » και την «Ευγενή Άμιλλα ».

Στον πρώτο άξονα εντοπίζονται οι αξίες της εντιμότητας, του σεβασμού των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των συναθλητών και της ισοτιμίας.

Στο δεύτερο άξονα περιέχονται οι αξίες της αριστείας, του ευγενικού συναγωνισμού ανάμεσα σε άτομα και λαούς, της τάσης για διάκριση και υπεροχή μακριά από κάθε αντιπαλότητα.

Ο Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής πού προωθεί και συνδυάζει σε αρμονικό σύνολο τις αρετές του σώματος και της ψυχής. Συνδέοντας τον αθλητισμό με τον πολιτισμό και την παιδεία, ο Ολυμπισμός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα τρόπο ζωής που στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για οικουμενικές αξίες.

Ο σκοπός του Ολυμπισμού είναι να θέσει παντού τον Αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου, ενθαρρύνοντας την δημιουργία μιας ειρηνικής κοινωνίας, η οποία ενδιαφέρεται για την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους τους Δημότες μας να συμμετέχουν σε αυτό το σπουδαίο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός το οποίο σηματοδοτεί το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τα υψηλά ιδανικά.


Αρχεία

  1. Λαμπαδηδρόμοι - Λονδίνο 2012