Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 23/03/2012 10:03

23/3/2012, Εκπροσώπηση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων σε Σεμινάριο Προετοιμασίας για Εκστρατεία: «Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεξαγωγή του τριήμερου σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Μαρτίου 2012, στη Βέροια, από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Future Library», με σκοπό να προετοιμάσει βιβλιοθηκονόμους από όλα τα μέρη της Ελλάδος για τη διεξαγωγή της καλοκαιρινής εκστρατείας, με τίτλο «Διαδρομές με Πυξίδα τη Βιβλιοθήκη», για μικρά και μεγάλα παιδιά. Στόχος της εκστρατείας είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία στους μελλοντικούς χρήστες των Δημοτικών και Δημοσίων Βιβλιοθηκών.

 

Το Δήμο Χανίων εκπροσώπησαν η Προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών, κα. Χουδαλάκη Βιβή, και ο βιβλιοθηκονόμος,  κ. Σατλάνης Ανδρέας.

 

Για τρεις ημέρες, 100 βιβλιοθηκονόμοι από 80 Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες, πλαισιωμένοι από μια πλειάδα εθελοντών, συναντήθηκαν στη φιλόξενη αγκαλιά της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας, γνωρίστηκαν, αισθάνθηκαν ότι δεν είναι μόνοι, δημιούργησαν δεσμούς, ενίσχυσαν τις γνώσεις τους, την αυτοπεποίθησή τους και μοιράστηκαν το όραμα του «Future Library» για ένα ελπιδοφόρο αύριο.

 

Με τα εφόδια, που απέκτησαν, θα μπορέσουν να συστήσουν μια κοινότητα βιβλιοθηκών μέσα στην οποία θα συνεργάζονται, θα μοιράζονται ανησυχίες, σχέδια και όνειρα, θα έχουν το θάρρος, τη θέληση αλλά και δεξιότητες και υποδομή για να δουλέψουν συλλογικά. Οι βιβλιοθήκες δεν θα αντιμετωπίζονται ως στεγνές, απόμακρες αποθήκες με βιβλία, αλλά ως τόποι συνάντησης και διάδρασης ανθρώπων και ιδεών, ως καταφύγια δημιουργικότητας και μάθησης. 

 

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επτά βιωματικά σεμινάρια για τους τρόπους και τις τεχνικές που οργανώνεται μια εκστρατεία, για τα μικρά μυστικά της αποτελεσματικής επικοινωνίας ενός γεγονότος στα ΜΜΕ, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παραδείγματα δράσεων που εμπλέκουν δημιουργικά στις εκδηλώσεις της βιβλιοθήκης τους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, ακόμη κι αν διαφέρουν πολιτισμικά, για θεατρικές και εκπαιδευτικές τεχνικές που απελευθερώνουν τη φαντασία και οξύνουν το δημιουργικό στοιχείο της ανάγνωσης ενός βιβλίου και της έννοιας της μάθησης. Τέλος, εκπαιδεύτηκαν στη χρήση του κοινωνικού δικτύου «Future Library» (http://www.futurelibrary.gr/) με σκοπό να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας.

 

Η καλοκαιρινή εκστρατεία είναι μόνο η αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, που ξεκινά από τις βιβλιοθήκες και θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Τη δημιουργική συνάντηση που προηγήθηκε, ακολουθεί μια σειρά δράσεων, μέσα στο 2012 (http://www.futurelibrary.gr/page/2012), που αποσκοπούν να φέρουν πιο κοντά τις βιβλιοθήκες και τις τοπικές κοινωνίες, σε ένα περιβάλλον δημιουργικότητας και συνεργασίας που θα αναζωογονήσει τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Οι βιβλιοθήκες θα συντονίσουν τις καλοκαιρινές εκστρατείες που θα διοργανώσουν οι δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών. Αυτό είναι το σύνθημα που μοιράζεται με όλο τον κόσμο το «Future Library» αυτό το καλοκαίρι.

p1

p2

p3

 p4