Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 09/07/2012 05:07

09/07/2012, Συνεχίζονται οι καλοκαιρινές δραστηριότητες στις Παιδικές – Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Συνεχίζονται οι καινοτόμες καλοκαιρινές δραστηριότητες στις Παιδικές – Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων οι οποίες υλοποιούνται στα πλαίσια της εκστρατείας «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» που υλοποιεί ο δήμος Χανίων - μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του - με το δίκτυο «Future Library», που στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο πλαίσιο αυτό, την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη δημιουργικές δραστηριότητες στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου των Χανίων με τίτλο: «Μονοκονδυλιές: Εμπνεόμαστε από τα σχέδια του Πικάσο και δημιουργούμε τα δικά μας σχέδια με μονοκονδυλιές» και «Μια φορά την εβδομάδα με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη!

 Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι εν λόγω δράσεις:

1η Δράση: «Μονοκονδυλιές: Εμπνεόμαστε από τα σχέδια του Πικάσο και δημιουργούμε τα δικά μας σχέδια με μονοκονδυλιές»

ΦωτογραφίεςΣτόχος της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν η κατάκτηση δεξιοτήτων γραφής. Εμψυχωτές ήταν  ο κ. Καψοκαβάδης Αλέξανδρος και η κα Πανηγυράκη Αννα, που ανέφεραν μεταξύ άλλων: «Μιλήσαμε στα παιδιά για το μεγάλο ζωγράφο και δείξαμε τα πιο  σημαντικά έργα του μέσα από τη συλλογή των βιβλίων της Βιβλιοθήκης και αυτά που προσκομίσαμε.  Είδαμε με τα παιδιά στον προτζέκτορα της Βιβλιοθήκης μονοκονδυλιές που ζωγράφισε ο Πικάσο. Τους εξηγήσαμε   πως βασικός κανόνας της μονοκονδυλιάς είναι να σχεδιάζεις ολόκληρο το θέμα σου χωρίς να αφήνεις το μολύβι από το χέρι σου. Κατόπιν μοιράσαμε  χαρτιά και μαρκαδόρους και ζητάμε να ζωγραφίσουν τις δικές τους μονοκονδυλιές. Τα προτρέψαμε  να διαλέξουν να φτιάξουν ένα πρόσωπο ή ένα ζώο ή έναν άνθρωπο. Την ώρα που τα παιδιά  έφτιαχναν τις μονοκονδυλιές τους, προβάλαμε στον προτζέκτορα τα σχέδια του Πικάσο για να παρατηρούν την τεχνική του.

Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό, ήταν ενημερωμένα για το έργο του μεγάλου ζωγράφου, δημιούργησαν τις δικές τους μονοκονδυλιές και τέλος ακολούθησαν συγκεκριμένες οδηγίες που τους διαβάσαμε χωρίς να σηκώσουν πάλι το μολύβι από το χαρτί, εκτός κι αν οι οδηγίες το υπαγόρευαν και τέλος τα έργα των παιδιών στόλισαν τη Βιβλιοθήκη».

 Λίγα λόγια για τους εμψυχωτές μας…

 ΦωτογραφίεςΠανηγυράκη Αννα: Χανιώτισσα ζωγράφος. Συνεργάστηκε με τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη σε έκθεση ζωγραφικής στο Τελωνείο Χανίων, με τίτλο « Η τέχνη ενάντια στον πόλεμο ». Τα έργα της εμπνέονται από τη φύση, το περιβάλλον της, αλλά και από πορτρέτα ή προβλήματα που βασανίζουν τον κόσμο.

 Καψοκαβάδης Αλέξανδρος: Ζωγράφος-Καθηγητής Καλών Τεχνών. Σπούδασε στις Η.Π.Α. και στο Πολυτεχνείο Κρήτης.Ζει και εργάζεται στα Χανιά. Ενδιαφέρεται η τέχνη να στέλνει κοινωνικά και πολιτικά μυνήματα όπως έργα εναντίον του πολέμου, της κοινωνικής δυστυχίας και της ανισότητας. Τοπία και ρομαντισμός είναι ένα άλλο μέρος της εργασίας του, όπως και η μοντέρνα τέχνη.

 

2η Δράση: «Μια φορά την εβδομάδα με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη.

ΦωτογραφίεςΗ δράση αυτή ήταν η πρώτη από τις εβδομαδιαίες συναντήσεις στη Βιβλιοθήκη, μαμάδων ή μπαμπάδων με τα μωρά τους για ανάγνωση βιβλίων. Στόχος, της συγκεκριμένης δραστηριότητας, είναι η Βιβλιοθήκη να διευρύνει τον κύκλο των χρηστών στους οποίους απευθύνεται. Προτείνει και καλλιεργεί στους νέους γονείς την ιδέα να διαβάζουν στα παιδιά τους, ήδη από πολύ μικρή ηλικία, συνδυάζοντας την ανάγνωση με το παιχνίδι. Απευθύνεται σε μωρά 2-4 ετών με τους γονείς τους, μια φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής καμπάνιας, στο χώρο της Παιδικής-Εφηβικής Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Κήπου. Σε αυτή τη δράση κάθε γονιός  επιλέγει ένα βιβλίο και  βρίσκει μια θέση αναπαυτική  για να διαβάσει το βιβλίο στο παιδί του.  Τα βιβλία που προτείνονται είναι κατάλληλα για αυτές τις ηλικίες, αναδεικνύουν βασικές έννοιες όπως το μέσα και το έξω, το πάνω και το κάτω, βιβλία με ζώα και ήχους κ.α.

Τα μωρά, ο μικρός Νικόλας με τη μαμά του και ο Μανωλάκης με τη γιαγιά του, έγιναν οι πρώτοι μας αναγνώστες και  εγκαινίασαν τον όμορφο διαμορφωμένο χώρο της παιδικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Χανίων στο Δημοτικό Κήπο!!!

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ