Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 04/09/2012 02:09

4/9/2012, «Κέντρο Αναβίωσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων» στη θέση του πρ. Ρώσικου Στρατώνα μέσω ΕΣΠΑ: Από τη Δημοτική Αρχή Χανίων

Την ένταξη ενός ακόμα έργου στο ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτης και Νήσων Αιγαίου” πέτυχε η Δημοτική Αρχή των Χανίων. Πρόκειται για το έργο της Αποκατάστασης του κτιρίου του πρ. Ρώσικου Στρατώνα το οποίο θα αποκατασταθεί ώστε να στεγάσει στη θέση του ένα καινοτόμο Κέντρο Αναβίωσης Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.

Το εν λόγω έργο, το οποίο έχει προϋπολογισμό 237.982,74 ευρώ, είναι το 23ο έργο που εντάσσει, η Δημοτική Αρχή των Χανίων στο ΕΣΠΑ, από τις αρχές του 2011 έως σήμερα, με το συνολικό ποσό των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων προς το Δήμο Χανίων να ξεπερνά τα 41 εκατ. €.

Η αίτηση χρηματοδότησης του Δήμου μαζί με την ολοκληρωμένη μελέτη του έργου υποβλήθηκε στις 25 Ιουνίου 2012 προς την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία αφού μελέτησε το φάκελο, αποφάσισε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 21 Αυγούστου.

Ιστορικό κτίριο με νέα χρήση

Το κτίριο που θα ανακατασκευαστεί είναι ένα παραδοσιακό ισόγειο λιθόκτιστο κεραμοσκεπές κτίσμα, διαστάσεων 14,45 x 6,75 που βρίσκεται στο δυτικό ανάχωμα των Ενετικών Οχυρώσεων και αποτελούσε μέρος του Ρώσικου Στρατώνα. Σε αυτό προβλέπονται εργασίες αποκατάστασης και προμήθειας εξοπλισμού αυτού ώστε να δημιουργηθεί ένα πρότυπο "Κέντρο αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων" στο οποίο – μεταξύ άλλων – θα υπάρχει και θα λειτουργεί εργαστήρι εκμάθησης και αναβίωσης παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως π.χ. μαχαιροποιία και υποδηματοποιία.

Το εν λόγω ιστορικό κτίριο θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να αποτελεί επισκέψιμο χώρο όπου οι επισκέπτες - μέσα από ψηφιακό/ηλεκτρονικό υλικό θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία και τις τεχνικές των επαγγελμάτων αυτών.

Αναφερόμενος στο εν λόγω έργο ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, επισημαίνει ότι «μέσω της ανακατασκευής του κτιρίου του παλιού Ρωσικού Στρατώνα επιτυγχάνεται η διατήρηση της ιστορικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Χανίων ενώ παράλληλα αποκαθιστούμε και αναδεικνύουμε ένα διατηρητέο, παραδοσιακό κτίριο αποδίδοντας το στους δημότες και στους επισκέπτες του τόπου μας, μέσα από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πολιτιστικού χαρακτήρα».