Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 24/08/2012 09:08

24/8/12 H εικαστική έκθεση «Ex Libris» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη των Χανίων

Την Τετάρτη 22 Αυγούστου έγιναν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του Χαράλαμπου Δερμάτη «Ex Libris» στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT 2012 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων», στον ανανεωμένο χώρο του Αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, παρουσία του Δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη, των Αντιδημάρχων Δ. Λειψάκη και Μ. Λιονάκη και πλήθους επισκεπτών.

 

Σχολιάζοντας την προσπάθεια που γίνεται από τη Δημοτική Αρχή για άνοιγμα των Δημοτικών Βιβλιοθηκών στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στην παράδοση, η προϊσταμένη των Δημοτικών Βιβλιοθηκών κ. Βιβή Χουδαλάκη τόνισε μεταξύ άλλων:

 

«Στη σημερινή εποχή οι Βιβλιοθήκες παύουν να είναι μοναχά χώροι συγκέντρωσης βιβλίων και δανεισμού. Είναι πολύ-χώροι, ανοίγονται προς τα έξω, συνεργάζονται με άλλους πολιτιστικούς φορείς και πραγματοποιούν ποικίλες εκδηλώσεις, δραστηριότητες και δράσεις για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του παιδικού όσο και του ενήλικου κοινού τους.

 

H Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Χανίων, με την αμέριστη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, έχει θέσει ως στόχο την αύξηση των αναγνωστών κάθε ηλικίας, την προώθηση των βιβλίων και του ανάγνωσης, την ελεύθερη και όσο το δυνατόν ευκολότερη πρόσβαση σε κάθε πηγή ενημέρωσης, ψυχικής και πνευματικής καλλιέργειας. Στο πλαίσιο αυτό συνεργαζόμαστε με  Πολιτιστικούς Φορείς,  ανθρώπους του Πνεύματος, Ιδρύματα, Σχολεία και Μουσεία για την πραγματοποίηση διαφόρων παρουσιάσεων και εκδηλώσεων. Αυτές θα πρέπει να γίνονται στους χώρους των Βιβλιοθηκών, αφού έτσι αυτές εξελίσσονται  και αναδεικνύονται.

 

Στα πλαίσια λοιπόν αυτών των συνεργασιών ξεκινήσαμε από την προηγουμένη χρονιά, συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης –Ελαιουργείον, διοργανώνοντας  εκθέσεις, που συνδυάζουν το βιβλίο με τις εικαστικές τέχνες».

 

Από την πλευρά του ο επιμελητής της έκθεσης κ. Ιωάννης Αρχοντάκης ανέφερε:

 

«Τα επιτοίχια εικαστικά βιβλία του Χαράλαμπου Δερμάτη ανοίγουν παράθυρα στην ιστορία της πόλης των Χανίων. Πολιτικοί , διανοούμενοι, κληρικοί , αγωνιστές και καθημερινοί άνθρωποι από το παρελθόν της πόλης προβάλλονται με τις μορφές , τα κείμενα τις δράσεις και τις επιπτώσεις που επέφεραν οι καθημερινές τους αποφάσεις στην τελική διαμόρφωση της ύλης και του πνεύματος στη πόλη που διατρέχουμε σήμερα. Ο Δερμάτης δεν απομονώνει τις πράξεις αλλά τις συνθέτει με το χρονικό τους εκτόπισμα, τις εξιδανικεύει και τις προβάλει με τη βαρύτητα που κατέχουν στην ιστορική τους στιγμή. Καταγράφει την ιστορία τόσο με την ελευθερία του εικαστικού παρατηρητή όσο και με την συμπάσχουσα ταύτιση του ενεργού πολίτη της πόλης.

 

Τέλος, ο δημιουργός Χ. Δερμάτης δήλωσε τα εξής:

«Τούτη η  έκθεση, μου έδωσε την ευκαιρία να συνυπάρξω ως καλλιτέχνης με τη μεγάλη συλλογή βιβλίων και αρχείων ιστορικής σημασίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων. Η ευγενική συνεργασία, η πρωτότυπη ιδέα και η ανθρώπινη φιλοξενία όλων των εργαζομένων είναι η απλή απόδειξη ότι το εγχείρημα πέτυχε και πρέπει ασφαλώς να συνεχιστεί… Ένα θερμό ευχαριστώ από καρδιάς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες της έκθεσης είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα έργα, να συζητήσουν με τον καλλιτέχνη και να ενημερωθούν για την ιδιαιτερότητα της τεχνικής, απολαμβάνοντας τοπικά εδέσματα και εκλεκτούς οίνους από το οινοποιείο Μανουσάκη.

Η έκθεση θα παραμείνει στο χώρο της Βιβλιοθήκης για ένα εξάμηνο , δηλ. μέχρι το Φεβρουάριο 2013 και είναι επισκέψιμη στο κοινό στο ωράριο της Βιβλιοθήκης:
Δευτέρα – Παρασκευή: 8π.μ. – 2μ.μ.
Δευτέρα και Πέμπτη : 6μ.μ. – 9μ.μ.
Σάββατο: 10π.μ. – 1μ.μ. ( από Σεπτέμβριο )
  
 

P1

p2

p3

p4