Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2012 | 30/10/2012 02:10

30/10/2012, Καινοτόμες πρωτοβουλίες Δήμου Χανίων στον Τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής: Επισημάνσεις Χ. Χατζηδάκη σε συνέδριο

Τις καινοτόμες δράσεις που υλοποιεί ο Δήμος Χανίων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδια σε θέματα Κοινωνικής Πολιτικής & Παιδείας, Χρυσούλα Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πλαίσιο του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Εκλεγμένων Γυναικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού «Η ΑΘΗΝΑ», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 19-21 Οκτωβρίου 2012, στο Ηράκλειο.

Η κα Χατζηδάκη,  στην εισήγησή της, αφού επεσήμανε ότι «η Δημοτική Αρχή των Χανίων, αναγνωρίζοντας τις δυσβάσταχτες συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας,  επιχειρεί να μετριάσει την αρνητική επίδρασή της στη ζωή των συμπολιτών μας με κάθε πρόσφορο μέσο», τόνισε ότι η «Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας και η Κοινωφελής Επιχείρηση, με τη συνδρομή εκατοντάδων εθελοντών του νεοσύστατου Γραφείου Εθελοντισμού,  που προσφέρουν ανιδιοτελώς στους συνανθρώπους μας, καθώς και χορηγών-υποστηρικτών, επιχειρηματιών και απλών Χανιωτών, οργανώνουν μια σειρά από δομές και δράσεις, προκειμένου να ανακουφίσουν κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού».

Η Αντιδήμαρχος Χανίων, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που ήδη στηρίζει 310 οικογένειες συμπολιτών μας και των τριών νέων ΚΑΠΗ στα όρια του Καλλικρατικού Δήμου, τη στήριξη λόγω καθυστέρησης χρηματοδότησης του «Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Ελ. Βενιζέλου», και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», στα προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης και Επιμόρφωσης για  παιδιά ΑΜΕΑ και κρατούμενους στις φυλακές, στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας καθώς και  Πρόληψης Υγείας και πρόσκαιρης φιλοξενίας αστέγων, προσφύγων και εξαρτημένων, που επιτυγχάνεται με την άριστη συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Δημοτικού Γηροκομείου.

«Ακόμα και σε αρμοδιότητες πάγιες ή καθορισμένες, σαν την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων  και σε δομές παλιές και κοινές, όπως τα ΚΑΠΗ, οι Παιδικοί Σταθμοί και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, επιχειρούμε στον Δήμο Χανίων να προσφέρουμε το “κάτι παραπάνω”. Έτσι, δεν περιοριζόμαστε στην καθημερινή συμβουλευτική υποστήριξη ατόμων και οικογενειών και την παραπομπή τους σε αρμόδιες υπηρεσίες, στον έλεγχο και την έκδοση διοικητικών πράξεων, τη χορήγηση βιβλιαρίων σε ανασφάλιστους και την καταβολή εφάπαξ επιδομάτων, αλλά φροντίζουμε για την απόδοση των προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας στους δικαιούχους όλου του νομού, και, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίνουμε ειδικές επιχορηγήσεις σε οικογένειες με έκτακτες ανάγκες υγείας.

Η Αντιδήμαρχος Χανίων, έκανε επίσης, ιδιαίτερη μνεία στην παροχή δωρεάν εξετάσεων προληπτικού ελέγχου σε 800 γυναίκες του Δήμου μας, στη μείωση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς,  τη δημιουργία Σχολών Γονέων, την διοργάνωση δράσεων κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, μεταξύ των οποίων φιλανθρωπικά παζάρια, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων και ειδών πρώτης ανάγκης που διατίθενται σε κοινωνικές δομές και άτομα που τα έχουν ανάγκη.

«Στον τομέα της πρόνοιας ενισχύουμε οικονομικά και με είδη πρώτης ανάγκης τα υφιστάμενα συσσίτια της πόλης, ενώ πραγματοποιούμε και συσσίτιο για 70 οικογένειες σε Δημοτική Ενότητα του Δήμου μας. Επίσης, έχουμε ενταχθεί σε χρηματοδοτική δράση του ΕΣΠΑ, για την υποστήριξη του συσσιτίου της τοπικής Μητρόπολης, τη λειτουργία τού Κοινωνικού Παντοπωλείου και τη δημιουργία Ξενώνα Αστέγων, Γραφείου Διαμεσολάβησης και λαχανόκηπου κι έχει εγκριθεί η συμμετοχή μας σε άλλο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά στον εφοδιασμό με τρόφιμα κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών που βρίσκονται σε ένδεια, τα οποία θα διανεμηθούν το αργότερο μέχρι τα Χριστούγεννα», επεσήμανε ακόμη η κα Χατζηδάκη.

Ενώ πρόσθεσε ότι  «ενισχύουμε με σημαντικά χρηματικά ποσά κοινωνικές δομές, ιδρύματα και οργανώσεις όπως η ΕΛΕΠΑΠ, το ΚΗΦΑΠ “Μεγαλόχαρη”, το Σωματείο ΑΜΕΑ και το ΚΗΦΑΑΜΕΑ, με τα οποία μάλιστα συχνά συνεργαζόμαστε σε προγράμματα και δράσεις. Επιπρόσθετα, ενισχύουμε οικογένειες με έκτακτες ανάγκες υγείας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και περιορίζουμε στο μισό τα Δημοτικά Τέλη για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με Αναπηρία,  με εισόδημα μέχρι 25.000 €. Υλοποιήσαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά πρόγραμμα παιδικών καλοκαιρινών κατασκηνώσεων στον Καλαθά, ενώ η Κοινωφελής Επιχείρηση διέθεσε περίπου 1000 εισιτήρια ελευθέρας εισόδου σε ΑΜΕΑ και φορείς που στηρίζουν ευάλωτες ομάδες για τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου και 2500 δωρεάν εισιτήρια για προβολές στον Δημοτικό Κινηματογράφο “Κήπος” σε ηλικιωμένους του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” κι ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, μείωσε το κόστος του εισιτηρίου για άτομα άνω των 60 ετών, για μαθητές και φοιτητές και διοργάνωσε εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό»

Στηρίζοντας τους οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου μας, ιδρύσαμε νέες δομές, όπως το Κοινωνικό Φροντιστήριο, προκειμένου να παρακολουθούν δωρεάν φροντιστηριακά μαθήματα και μαθήματα ξένων γλωσσών 124 παιδιά άπορων οικογενειών, ενώ διατέθηκαν δωρεάν και σχολικά είδη. Επίσης, έχουμε δρομολογήσει τη δημιουργία δυο ακόμα νέων δομών, προορισμένων για την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών και τον Ξενώνα Αστέγων. Ο πρώτος έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 800.000 €, για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων και ο δεύτερος έχει επίσης ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ», τόνισε ακόμη η κα Χατζηδάκη και κατέληξε:

«Αντιλαμβάνεστε, πως είναι δεδομένη η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να οργανώσει την κοινωνική πολιτική στα Χανιά με σχέδιο και όραμα, καθώς θεωρούμε την πρόνοια, την υγεία και την κοινωνική προστασία δημόσια αγαθά που οφείλουμε να προσφέρουμε στους πολίτες. Ειδικά στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, συνιστά μέλημά μας η στήριξη και ανακούφιση του δοκιμαζόμενου πληθυσμού και κυρίως η ενίσχυση των ασθενέστερων και των ευάλωτων ομάδων».

p1