Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2013

18/10/2013, Υπογραφή ένταξης του έργου "Ολοκλήρωση δικτύων ακαθάρτων Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας" στο ΕΣΠΑ: από τον Περιφερειάρχη Κρήτης---- και επιθεώρηση έργων στην Παλιά Πόλη των Χανίων

18.10.2013 | Ώρα δημοσίευσης: 02:10

Υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 18/10/2013, το πρωί, στο Δημαρχείο Χανίων από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η ένταξη της Πράξης "Ολοκλήρωση δικτύων ακαθάρτων Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας Δ. Χανίων" στον Άξονα Προτεραιότητας "07 - Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής στην Περιφ. Κρήτης" του Ε.Π. "Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου". Η συγκεκριμένη Πράξη, συνολικού προϋπολογισμού 6.135.600.00 €, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

 Στο πλαίσιο του έργου προβλέπονται οι εργασίες ολοκλήρωσης των βασικών δικτύων ακαθάρτων της Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας, που αποσκοπούν τόσο στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής όσο και στη μείωση της ρύπανσης των θαλάσσιων ακτών της, που είναι βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία και χαρακτηρίζονται από έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

 Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου αποτελούν τα υπολειπόμενα δευτερεύοντα δίκτυα ακαθάρτων, καθώς και ορισμένα τριτεύοντα δίκτυα (κυρίως σε πυκνοδομημένες περιοχές), εντός της Δ.Ε. Νέας Κυδωνίας, ώστε το υλοποιημένο ποσοστό δικτύου ακαθάρτων στην περιοχή να πλησιάσει το 90%. Το αποχετευτικό δίκτυο, που θα κατασκευασθεί, θα είναι συνολικού μήκους περίπου 28.500 μέτρων, με δευτερεύοντες και τριτεύοντες αγωγούς βαρύτητας ακαθάρτων στις Δημοτικές Κοινότητες Γαλατά και Δαράτσου και στην Τοπική Κοινότητα Σταλού και τριτεύοντες αγωγούς ακαθάρτων στην Τοπική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας. Σημειώνεται ότι η χρονική διάρκεια υλοποίησης της πράξης είναι είκοσι (20) μήνες.

 “Πάντα χαιρόμαστε όταν υπογράφουμε έργα και ειδικά έργα, που αφορούν το περιβάλλον”, τόνισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή της Ν. Κυδωνίας, το οποίο θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της. Μάλιστα, ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχει εγκατασταθεί και ο εργολάβος, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

 “Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη σημερινή επίσκεψη του Περιφερειάρχη Κρήτης στον Δήμο μας και την υπογραφή της Απόφασης ένταξης ενός σημαντικού έργου της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. στο Ε.Σ.Π.Α. Πρόκειται για τμήμα της αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κυδωνίας, που καλύπτει μία ολόκληρη περιοχή, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα”, τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, συγχαίροντας την ίδια στιγμή τόσο την Πρόεδρο όσο και τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. για την προσπάθεια τους.

 Από την πλευρά της η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Νίκη Αποστολάκη, ευχαρίστησε τόσο τον Περιφερειάρχη Κρήτης όσο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθεια για την ένταξη του δικτύου αποχέτευσης στο ΕΣΠΑ, προστατεύοντας το βόρειο θαλάσσιο μέτωπο και εξυπηρετώντας τους κατοίκους, σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι”.

 Επιθεώρηση έργων στην Παλιά Πόλη των Χανίων

 Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης και η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασσωτάκη, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Χανίων, Αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου επιθεώρησαν έργα, που εκτελεί ο Δήμος Χανίων, με τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

 Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων αυτοψία στο έργο “Κατασκευή Σύγχρονων Δικτύων Υποδομής στο Κεντρικό Τμήμα της Παλιάς Πόλης – Διαμόρφωση και Αποκατάσταση Οδών”, καθώς και επιθεώρηση του έργου “Αποκατάσταση και Διαρρύθμιση του κτιρίου του Παλαιού Τελωνείου για τη δημιουργία Κέντρου Πολλαπλών Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων”.

 “Επιθεωρήσαμε τα έργα, στα οποία χρειάζεται παρέμβαση από πλευράς της Περιφέρειας, ενώ σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία θα επιλύσουμε τις όποιες εκκρεμότητες έχουν προκύψει, καθώς πρόκειται για σημαντικά έργα” υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης, αναφερόμενος στην εξέλιξη των εργασιών και γνωστοποιώντας ότι ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού, κα. Μενδώνη.

 Αναφορικά με το ζήτημα, που έχει προκύψει με το Ναυτικό Μουσείο ο Περιφερειάρχης Κρήτης διαβεβαίωσε ότι θα επιδιωχθεί η ένταξη του συνόλου του έργου στο Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να ολοκληρωθεί “το μεγάλο αυτό έργο, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του Φρουρίου Φιρκά, για την περιοχή των Χανίων”, τόνισε ο κ. Αρναουτάκης.

 Την πεποίθηση του ότι θα συνεχιστεί κανονικά η εκτέλεση του έργου “Κατασκευή Σύγχρονων Δικτύων Υποδομής στο Κεντρικό Τμήμα της Παλιάς Πόλης – Διαμόρφωση και Αποκατάσταση Οδών” εξέφρασε και ο Δήμαρχος Χανίων, έπειτα από την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης, ενώ και για το ζήτημα, που έχει προκύψει με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης τονίστηκε ότι ο Δήμος Χανίων θα συνεπικουρεί τις ενέργειες της Περιφέρειας Κρήτης.

 Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στο Δημαρχείο Χανίων αναφορικά με την πρόοδο των έργων του Δήμου Χανίων και της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κατά την οποία εκφράστηκε, τόσο από τον Περιφερειάρχη όσο και από τα στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, η σαφής ικανοποίηση για την πρόοδο των έργων που υλοποιεί ο Δήμος Χανίων μέσω του ΕΣΠΑ και ειδικότερα του ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου

π1

π2

π3