Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

26/8/2015, Ανοίγει τις «πύλες» του ο «Αγροτικός Αύγουστος» στα Χανιά: από 28 Αυγούστου έως 1η Σεπτεμβρίου

26.08.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 02:08

Με κεντρικό θέμα “Όταν η παράδοση πιστοποιείται”

Η φετινή διοργάνωση του Αγροτικού Αυγούστου είμαι βέβαιος ότι θ' αποτελέσει ένα σταθμό στον επαναπροσδιορισμό της έκθεσης, που ήταν απαραίτητος, και θα μας δώσει την ευκαιρία να εξάγουμε συμπεράσματα χρήσιμα για τις επόμενες διοργανώσεις”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Τετάρτη 26/8/2015, στο Δημαρχείο, από τον Δήμαρχο Χανίων, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, και τον Πρόεδρο του Ε.Β.Ε.Χ., Γιάννη Μαργαρώνη, σχετικά με τη διοργάνωση της 17ης Έκθεσης Κρητικών Προϊόντων “Αγροτικός Αύγουστος 2015”.

Η διοργάνωση του φετινούΑγροτικού Αυγούστου”, θέλαμε ως δημοτική αρχή να έχει πραγματική φυσιογνωμία έκθεσης τυποποιημένων τοπικών αγροτικών προϊόντων και να ξεφύγει από τη λαϊκή αγορά, που είχε καταλήξει να είναι επί των ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, διευκρινίζοντας ότι πέρυσι από τα 98 περίπτερα μόνο τα 48 είχαν αγροτικά προϊόντα, ενώ υπήρχε και πλήθος από άσχετα προϊόντα, όπως παρμπρίζ αυτοκινήτων, μαξιλάρια, είδη μασάζ, κ.λ.π.

Ο Δήμαρχος Χανίων στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι τα κριτήρια, που τέθηκαν, ήταν κατά προτεραιότητα ποιοτικά και όχι ποσοτικά, ενώ τέθηκε και πλαίσιο διαφανούς διαχείρισης των οικονομικών συναλλαγών της έκθεσης.

Αναφορικά με τη χωροθέτηση του “Αγροτικού Αυγούστου” ο κ. Βάμβουκας παρατήρησε ότι η αρχική επιλογή του χώρου ήταν η Δυτική Τάφρος, η οποία δεν επελέγη τελικά, λόγω των ακυρώσεων, που προέκυψαν μετά την αναστάτωση στην αγορά, ενώ και η επιλογή της πλατείας Κατεχάκη στο λιμάνι, συνάντησε τις αντιρρήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. “Θεωρήσαμε ως την καλύτερη λύση την επιλογή της Πλατείας 1866 για πολλούς λόγους. Η πλατεία αυτή, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, πρόσφατα δέχτηκε τη φροντίδα της νέας δημοτικής αρχής με την απομάκρυνση 4 περιπτέρων, που αποτελούσαν για χρόνια εστία πραγματικής και οπτικής ρύπανσης. Είναι μία από τις 3 κεντρικές πλατείες της πόλης μας, που για χρόνια είναι υποβαθμισμένη εξ' αιτίας της εγκατάλειψης και της παραβατικότητας, που παρατηρείται, και αξίζει μιας καλύτερης μεταχείρισης, ενώ η έκθεση θα μας δείξει ένα άλλο πρόσωπο αυτής της σημαντικής πλατείας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων. Μάλιστα, ο κ. Βάμβουκας διευκρίνισε ότι θα ληφθούν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο σημείο, ώστε να πραγματοποιείται απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή.

Όσον αφορά τη μετάθεση του χρόνου πραγματοποίησης της έκθεσης στο τέλος Αυγούστου, πρέπει να υπολογίσουμε ότι δεν είναι λογικό να συγκεντρώνουμε όλες τις δραστηριότητες μας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και το πρώτο του Αυγούστου, που ούτως ή άλλως η πόλη είναι ασφυκτικά γεμάτη, αλλά πρέπει να επιδιώκουμε τη δημιουργία γεγονότων και σε ενδιάμεσες περιόδους, ώστε να προσελκύουμε κοινό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κατά την ημέρα των εγκαινίων επιπλέον έχει ληφθεί υπόψη η έλευση μεγάλου κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι της Σούδας”, κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Βάμβουκας.

Την πρόταση της καθιέρωσης μιας ενιαίας έκθεσης, στην οποία θα προβάλλονται όλα τα τυποποιημένα προϊόντα της Κρήτης, προκειμένου αυτά να αναδειχθούν διεθνώς υποστήριξε από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, χαρακτηρίζοντας τη χωροθέτηση της διοργάνωσης στην Πλατεία 1866 ως “την πιο κατάλληλη επιλογή, που έγινε ποτέ, καθώς από το κέντρο των Χανίων κατευθύνονται οι επισκέπτες της πόλης προς το λιμάνι”.

 

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα μόνιμο εκθετήριο, στο οποίο να φιλοξενούνται τόσο η διοργάνωση του Αγροτικού Αυγούστου όσο και άλλες κλαδικές εκθέσεις”, επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ., Γιάννης Μαργαρώνης, τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο συμπορεύεται με τις αλλαγές, που εφαρμόστηκαν στη φετινή διοργάνωση του “Αγροτικού Αυγούστου”.

 

Σημειώνεται ότι η 17η Έκθεση Κρητικών Προϊόντων, με κεντρικό θέμα: “Όταν η παράδοση πιστοποιείται”, θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 28 Αυγούστου μέχρι και την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου, ενώ ο κύκλος δράσεων της περιλαμβάνει έκθεση κρητικών προϊόντων ποιότητας, βραδιά γευσιγνωσίας, ημερίδα με θέμα την πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων, καθώς και πολιτιστικές βραδιές.

p1

p2

 

p3

 

p4

 

p5