Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2015

27/3/2015, Επαφές Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, στην Αθήνα για σημαντικά ζητήματα του Δήμου

27.03.2015 | Ώρα δημοσίευσης: 09:02

Την παρέμβασή του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργου Σταθάκη, προκειμένου να μπουν σε τροχιά υλοποίησης σημαντικές παρεμβάσεις (οδικό δίκτυο, σχολεία, κ.α.), που μπορούν να αλλάξουν την εικόνα και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Χανίων, καλύπτοντας ελλείψεις του παρελθόντος, ζήτησε ο Δήμαρχος, κ. Τάσος Βάμβουκας, κατά τη συνάντηση, που είχε σήμερα, Πέμπτη 26/3/2015, με τον κ. Σταθάκη στο Υπουργείο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, κ. Δημήτρης Φραγκάκης, τέθηκε το ζήτημα της αναπαλαίωσης του εμβληματικού και ιστορικής σημασίας κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς, το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Ο Δήμαρχος Χανίων επεσήμανε ότι ήδη έχει αποσταλεί στην Περιφέρεια Κρήτης αίτημα και σχετικό τεχνικό δελτίο, προκειμένου να εγκριθεί χρηματοδότηση και να προχωρήσει η αποκατάσταση των εκτεταμένων φθορών και να αρθεί η ετοιμορροπία του κτηρίου. “Μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι η συνολική παρέμβαση στη Δημοτική Αγορά για την οποία υπάρχει, ώριμη μελέτη”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βάμβουκας.

Παράλληλα, πολύ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης τέθηκε και η κατασκευή δέκα (10) νέων σχολικών κτηρίων, Α’ βάθιας και Β’ βάθιας εκπαίδευσης, μέσω ΣΔΙΤ, καθώς, όπως επεσήμανε ο κ. Βαμβουκας, ελλείψεις του παρελθόντος και καθυστερήσεις των προηγούμενων δεκαετιών στέρησαν από τα Χανιά σημαντικά κονδύλια σε αντίθεση με τους άλλους Νομούς της Κρήτης. “Η κατασκευή μέσω Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα θα εξασφαλίσει ταχύτητα, ποιότητα και σωστή συντήρηση”, τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων και πρόσθεσε ότι “έχει ήδη υποβληθεί αίτημα προς το Υπουργείο και την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, στο οποίο καταγράφονται οι ανάγκες και η ενδεικτική κοστολόγησή τους”.

Για πρώτη φορά τέθηκε εκ μέρους του Δήμου Χανίων το σημαντικό ζήτημα της κατασκευής Περιφερειακής οδού εντός των ορίων του Δήμου, που θα ενώνει τις περιοχές των δημοτικών ενοτήτων Βαμβακόπουλου, Ελευθερίου Βενιζέλου και Σούδας, καθώς, όπως τονίστηκε, πρόκειται για ένα έργο πνοής για τον Δήμο Χανίων, που θα αποσυμφορήσει σημαντικά την πόλη. Το εν λόγω έργο διαθέτει οριστική εγκεκριμένη μελέτη, το κόστος κατασκευής μαζί με το κόστος των απαλλοτριώσεων υπολογίζονται σε 20 εκ. Ευρώ, ενώ έχει υποβληθεί σχετική τεχνική μελέτη από τον ο.Α.Κ.

Επίσης έγινε αναφορά στο οδικό έργο σύνδεσης του ΒΙΟΠΑ με το επιχειρηματικό πάρκο Χανίων, τη σημαντική αυτή παρέμβαση στο περιαστικό τμήμα του Δήμου, που εφόσον υλοποιηθεί, θα διευκολύνει την πρόσβαση προς τη Δ. Ε. Κεραμιών από και προς την πόλη των Χανίων, τη Σούδα και τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες, καθώς επίσης θα αλλάξει την εικόνα και την αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Η διευκόλυνση των διαδικασιών χωροθέτησης για τη δημιουργία Καταδυτικού Πάρκου στα όρια του Δήμου ήταν ένα ακόμη από τα θέματα της συνάντησης με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Στο τραπέζι τέθηκε από τον κ. Βάμβουκα η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται σημαντικά μνημεία της πόλης των Χανίων, τα οποία έχουν κηρυχτεί ετοιμόρροπα, όπως το Ρολόι του Δημοτικού Κήπου, το παλιό Δημαρχείο στο Συντριβάνι και τα Νεώρια.

Στη συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκε και ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, ο κ. Σταθάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αρτιότητα των προτάσεων από πλευράς Δήμου, τις οποίες χαρακτήρισε συγκροτημένες και ενδιαφέρουσες, δεσμευόμενος ότι αυτές θα εξεταστούν άμεσα από τους αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου.

Σημειώνεται ότι συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, Παναγιώτη Βασιλείου, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν εκκρεμή θέματα, που αφορούν τον Δήμο Χανίων, όπως η επιδοτούμενη αγορά, ύψους 500.000 ευρώ, του νεοκλασικού κτιρίου επί της οδού Τζανακάκη για την μετεγκατάσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

Τέλος, στη σειρά επαφών, που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο Δήμαρχος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου συναντήθηκαν με τον Γ.Γ. Εμπορίου, Αντώνη Παπαδεράκη, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αρμοδιότητας του, όπως οι λαϊκές αγορές, το υπαίθριο εμπόριο, και ζητήματα προστασίας καταναλωτή.

 

p1