Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

10/11/2016, Παρουσίαση της μελέτης ανάπλασης της Ακτής Παπανικολή – Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Αλλάζουμε ουσιαστικά την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Νέας Χώρας, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή”

10.11.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 08:11

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 10/11/2016, από το Τμήμα Μελετών και Δημοτικής Περιουσίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χανίων στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 5ου Γυμνασίου Νέας Χώρας (πρώην ΑΒΕΑ) η πρόταση της μελέτης Ανάπλασης της Ακτής Παπανικολή, στην περιοχή της Νέας Χώρας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία λαμβάνεται υπόψη μεταξύ άλλων η έντονη κίνηση στην περιοχή από κάτοικους και τουρίστες, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, η γειτνίαση με τη θάλασσα, η προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, κ.α., η οδός Παπανικολή προτείνεται να γίνει οδός μικτής χρήσης οχημάτων και ποδηλάτου (cycle street), ενώ στην περιοχή επέμβασης θα εκτελούνται σε διαφορετικές στάθμες οι δραστηριότητες στο επίπεδο της παραλίας και της πόλης. Μία ενδιάμεση ζώνη θα διαχωρίζει αλλά και θα συνδέει τις δύο αυτές περιοχές, με ράμπες κατάλληλων κλίσεων και για την εξυπηρέτηση ατόμων ΑμεΑ.

Λίγο πριν τη συμβολή της οδού Παπανικολή με τη Μονή Γωνιάς δημιουργείται μια μικρή πλατεία, με καθιστικούς χώρους, χώρους φύτευσης, κ.α.  

Στην οδό Παπανικολή διατηρείται η υπάρχουσα στάθμευση Α.ΜΕ.Α.,τοποθετείται εξοπλισμός για στάθμευση ποδηλάτων (bike racks), ενώ προβλέπονται θέσεις στάθμευσης/τροφοδοσίας των επιχειρήσεων και συμπληρωματικές θέσεις για ΑΜΕΑ στις παρόδιες οδούς Πετρώφ, Σκίνερ και Χάου. 

Ειδικότερα, στη μελέτη προτείνονται:

  • εργασίες καθαιρέσεων και αποξήλωσης
  • εργασίες μετατόπισης στύλων ΟΤΕ και ΔΕΗ 
  • εργασίες σκυροδεμάτων
  • εργασίες επιστρώσεων
  • εργασίες, που αφορούν στην κατασκευή και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού
  • απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες 
  • εργασίες  κατασκευής δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης, ομβρίων
  • φύτευση και άρδευση των προτεινόμενων και υπαρχόντων τμημάτων πρασίνου.

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, επισημαίνει ότι η ανάπλαση της Ακτής Παπανικολή στη Νέα Χώρα αποτελεί ένα μεγαλόπνοο έργο, που οραματίστηκε και σχεδίασε η παρούσα δημοτική αρχή, με τη βασική συνδρομή του Τμήματος Μελετών και Δημοτικής Περιουσίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. “Με την ανάπλαση της Ακτής Παπανικολή αλλάζουμε ουσιαστικά την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Ν. Χώρας, ενώ σε συνδυασμό με τη δημιουργία των υποδομών εκείνων, όπως ποδηλατόδρομου, ραμπών για ΑΜΕΑ, μιας μικρής πλατείας, κ.α., αναβαθμίζουμε στο σύνολο της τη συγκεκριμένη περιοχή”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας, γνωστοποιώντας ότι ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων. Μάλιστα, στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής είναι η δημοπράτηση του έργου να γίνει άμεσα. “Στις προτεραιότητες μας είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας, γι΄ αυτό και οι ενέργειες μας επικεντρώνονται στην αξιοποίηση των πολλών αναξιοποίητων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, που διαθέτει ο τόπος μας και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς, που έχει μεγαλύτερη αξία”, επισημαίνει ο Δήμαρχος Χανίων, ευχαριστώντας παράλληλα τους υπαλλήλους του Τμήματος Μελετών και Δημοτικής Περιουσίας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για την πολύτιμη συνδρομή τους.

Στην παρουσίαση της μελέτης παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, Αντιδήμαρχοι των Χανίων, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών και Ξενοδόχων της Ν. Χώρας, Παναγιώτης Κόρακας, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Μορφωτικού Συλλόγου της Νέας Χώρας, Τάσος Δημολίτσας, καταστηματάρχες και κάτοικοι της περιοχής, με τους οποίους επακολούθησε συζήτηση.