Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

20/5/2016, Αποκαλυπτήρια Μνημείου στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών & Νεοζηλανδών: Από τον Δήμο Χανίων στα Τσικαλαριά

20.05.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 10:05

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 19/5/2016 στα Τσικαλαριά της Δ.Ε. Σούδας τα εγκαίνια του Μνημείου του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών (ANZAC) εις μνήμη της Μάχης της 42ης Οδού, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι η οδός Τσικαλαριών την περίοδο εκείνη αποτελούσε τη μοναδική διέξοδο προς τη Μαλάξα και σε αυτή βρίσκονταν στρατοπεδευμένες δυνάμεις των συμμάχων. Η Μάχη της τεσσαρακοστής δεύτερης (42ης) οδού ήταν μία άγρια αντεπίθεση από τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, ενάντια στον εχθρό και έγινε το πρωί της 27ης Μαΐου 1941. Κατά τη διάρκεια της Μάχης 200 και πλέον Γερμανοί σκοτώθηκαν, ενώ επιβραδύνθηκε η διαδρομή των Γερμανών προς Ανατολάς.

Με την παρουσία μας σήμερα εδώ η οδός Τσικαλαριών βρίσκει τη θέση, που της αξίζει στην πρόσφατη Ιστορία. Τα τελευταία χρόνια είμαστε σε στενή συνεργασία με τους βετεράνους και τους απογόνους τους, προκειμένου να τιμήσουμε τους ήρωες μας”, επεσήμανε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, γνωστοποιώντας ότι έπειτα από ενέργειες του και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατασκευάστηκε το μνημείο, που θα τιμά και θα θυμίζει την ηρωική μάχη της 42ης οδού.

Παρουσιάζουμε σήμερα το μνημείο, ανταποκρινόμενοι σε αίτημα, που είχε διατυπωθεί εδώ και χρόνια από όλες τις πλευρές, ενώ σε αυτό τοποθετήσαμε πλακέτα, που είχε χρηματοδοτηθεί κυρίως από δωρεές ιδιωτών των ελληνικών και κρητικών κοινοτήτων της Αυστραλίας και ειδικότερα των Φίλων του Καταπιστεύματος της 42ης Οδού καθώς και πληροφοριακές πινακίδες, προς τιμήν των ηρώων μας”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Μάλιστα ο κ. Βάμβουκας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τους ανθρώπους, που βρέθηκαν πριν από 75 χρόνια στην Κρήτη, τους Βετεράνους ήρωες, ευχαριστώντας τους θερμά για την προσφορά, την αυτοθυσία και τον αγώνα τους. “Είμαστε ευγνώμονες προς όλους εσάς, που αποδείξατε αγωνιζόμενοι ηρωικά την πίστη σας στις αξίες της ελευθερίας. Κάποιοι από εσάς μάλιστα δημιούργησαν στενούς δεσμούς φιλίας, που διατηρήθηκαν ζωντανοί στο πέρασμα του χρόνου και από τις δύο πλευρές. Για τον ηρωικό αγώνα σας στο πεδίο της Μάχης, το παράδειγμα και τη γενικότερη στάση ζωής σας, σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη και τις θερμές μας ευχαριστίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Γενικός Κυβερνήτη της Νέας Ζηλανδίας, Sir Jerry Mateparae, εκ μέρους της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρέσβης John Kittmer και ο Πρέσβης της Αυστραλίας, Τζον Γκρίφιν.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε τραγούδι Waiata από πολιτιστική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας, επίδειξη από την πολιτιστική ομάδα Maori Haka, κρητικοί παραδοσιακοί χοροί, καθώς και ριζίτικα τραγούδια από το Δημοτικό Σχολείο Τσικαλαριών.

Στο μεταξύ, εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Παρασκευή 20/5/2016, στις 18.00, στο Μνημείο Ελληνο – Νεοζηλαδών στην περιοχή του Γαλατά.

p1

p2

p3

p1

p6

p4

p5

p5

p6

p4