Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2016

18/8/2018, Συνάντηση για το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Δήμου Χανίων μεταξύ Δημάρχου Χανίων κ. Τ. Βάμβουκα και Υπ. Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη

18.08.2016 | Ώρα δημοσίευσης: 03:08

Το όραμα της Δημοτικής Αρχής Χανίων μέσω ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού που έχει ήδη καταρτισθεί, παρουσίασε σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γεώργιο Σταθάκη κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείου του Δημάρχου Χανίων.

Ο κ. Σταθάκης άκουσε με ενδιαφέρον την πρόταση του Δημάρχου Χανίων και υπήρξε θετικός στο να συνδράμει για την προώθηση του αναπτυξιακού οράματος του Δήμου Χανίων.

Στην πρώτη προτεραιότητα βρίσκεται η χρηματοδότηση για την ανέγερση 10 σχολικών μονάδων στο Δήμο Χανίων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) προκειμένου να επιλυθούν οριστικά τα μεγάλα χρόνια προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο μας.

Η μέθοδος αυτή προτείνεται, καθώς εξασφαλίζει ταχύτητα, καλή κατασκευή και μακροχρόνια συντήρηση των κτιριακών υποδομών, όπως έχει άλλωστε αποδειχτεί σε άλλες περιοχές όπου έχει εφαρμοστεί με επιτυχία.

Παράλληλα αμφότεροι συμφώνησαν ότι είναι επείγουσα η επέκταση του Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων (κύτταρο ΔΕΔΙΣΑ) με τον Υπουργό να δηλώνει ότι θα μεριμνήσει για την χρηματοδότηση, την επίσπευση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, αλλά και όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για την όσο το συντομότερο δυνατόν εκτέλεση του έργου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επίσης τα θέματα:

  • Της χρηματοδότησης του έργου «Δρόμος σύνδεσης περιαστικών Δημοτικών Ενοτήτων της πόλεως Χανίων», μήκους 4,9 χλμ., συνολικού προϋπολογισμού περίπου13.5 εκ. ευρώ, ο οποίος θα αποσυμφορήσει σημαντικά το υφιστάμενο οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής της πόλης των Χανίων.

  • Το έργο αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων για το οποίο ο Δήμος Χανίων βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και συνεννόηση με τους καταστηματάρχες, ώστε να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες αναφορικά με την εκκένωση της, πριν από την έναρξη των εργασιών το Νοέμβριο του 2017.

  • Το έργο «Σύνδεση κόμβου Μουρνιών του Β.Ο.Α.Κ. με την πόλη των Χανίων» το οποίο μετά από μεγάλη και συστηματική προσπάθεια εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών του Δήμου και του ΟΑΚ εντάχθηκε πριν δύο μήνες στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο πριν την έναρξη υλοποίησης του.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε:

«Όπως μέχρι σήμερα η συμβολή του κ. Υπουργού ήταν σημαντική στο θέμα της Δημοτικής Αγοράς Χανίων και της εξασφάλισης των 5 εκ. ευρώ, του κόμβου Μουρνιών με τη συμβολή του για την ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, έτσι και σήμερα ζητάμε τη συνδρομή του σε ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά και αναπτυξιακά ζητήματα του Δήμου Χανίων. Ο σχεδιασμός μας θα αλλάξει ριζικά τον χάρτη της πόλης».

 

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης δήλωσε:

«Είχαμε μια εκτενή ενημέρωση για όλα τα σχέδια του Δήμου τα οποία αφορούν ένα πολύ πλατύ φάσμα σχεδιασμών για την παλιά πόλη, για την σύνδεση και την ανάπλαση μεγάλων περιοχών στα πλαίσια της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που προωθεί ο Δήμος. Ταυτόχρονα διερευνούμε όλα εκείνα τα μεγάλης προτεραιότητας έργα όπως είναι τα σχολικά κτίρια και άλλα τα οποία εν δυνάμει εντάσσονται και σε μια ευρύτερη χρηματοδότηση τύπου Γιούνκερ. Το άμεσης προτεραιότητας έργο είναι της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α και ταυτόχρονα να δούμε με πιο συγκροτημένο τρόπο πως μπορούν να προχωρήσουν τα άλλα μεγάλης πνοής έργα του Δήμου».

 

Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών, κ. Μιχάλης Βλαχάκης, Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Γιώργος Ξανθουδάκης, και οι συνεργάτες του Δημάρχου Χανίων κ. Κώστας Μπροκαλάκης και του Υπουργού κ. Ρόδης Λοχαϊτης.

Ακολουθεί το Υπόμνημα, που παρέδωσε ο Δήμαρχος Χανίων στον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Υπόμνημα Δημάρχου Χανίων

p1

p2