Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2017

03/03/2017, Αντικατάσταση & εκσυγχρονισμός οδοφωτισμού σε όλο το Δήμο Χανίων – Σημαντική συνεργασία Δήμου Χανίων - Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

03.03.2017 | Ώρα δημοσίευσης: 01:03

Παρουσιάζουμε σήμερα μια σημαντική επιτυχία της δημοτικής μας αρχής την έναρξη της συνεργασίας του Δήμου μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού σε όλο το Δήμο Χανίων με λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Ενός έργου, που υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ με το οποίο θα επιτύχουμε εξοικονόμηση άνω των 700.000 ευρώ ετησίως και πολύ καλύτερη ποιότητα φωτισμού σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου μας”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 3/3/2017, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στο Δημαρχείο αναφορικά με το έργο της αντικατάστασης και του εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Σήμερα για μία ακόμα φορά εκπλήσσουμε ευχάριστα τους Δημότες μας αποδεικνύοντας με έργα, ότι η Δημοτική Αρχή Χανίων έχει καταφέρει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο και σε δύσκολες συνθήκες να βάλει τον Δήμο Χανίων σε αναπτυξιακή τροχιά με μακρόπνοο σχεδιασμό μεγάλων έργων υποδομής, που θα αλλάξουν τα Χανιά”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, γνωστοποιώντας ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και ένα περίπου χρόνο σε συνεργασία με τον Γ.Γ. του Δήμου, Δημήτρη Φραγκάκη.

 

Ο Δήμαρχος Χανίων κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης επεσήμανε ότι η παρούσα δημοτική αρχή αξιοποιεί τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στο Δήμο Χανίων, καθώς ήδη έχει κατατεθεί πρόταση, ύψους 31 εκ. ευρώ, για 8 νέα σχολεία και την ανακατασκευή και αναβάθμιση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας, ενώ στην παρούσα φάση η πρότασή αυτή αναμένεται να περάσει από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή Σ.Δ.Ι.Τ.

 

Είναι εξαιρετικά σπουδαίο το γεγονός ότι ο Δήμος Χανίων επιλέγεται από μία μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα να χρηματοδοτηθεί για ένα τόσο σημαντικό έργο. Είναι απόδειξη σοβαρότητας, συστηματικής δουλειάς και εξωστρέφειας. Είναι δείγμα του τρόπου με τον οποίο δουλεύει η δημοτική μας αρχή, βάζοντας στόχους και ολοκληρώνοντάς τους μεθοδικά. Είναι μία απόδειξη ότι τα Χανιά πλέον διεκδικούν και μπαίνουν στον χάρτη μεγάλων έργων, που αλλάζουν το Δήμο και την καθημερινότητα του πολίτη”, κατέληξε στην τοποθέτηση του ο κ. Βάμβουκας.

 

Είμαστε από τους πρώτους Δήμους της χώρας, που ήρθαμε σε απευθείας επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Συζητήσαμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες, που υπάρχουν για χρηματοδότηση μεγάλων έργων και καταθέσαμε αρκετές προτάσεις. Μετά από διαπραγματεύσεις, συμφωνήσαμε αμοιβαία να συνεργαστούμε στο έργο εκσυγχρονισμού του δημοτικού οδοφωτισμού των Χανίων”, τόνισε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Δημήτρης Φραγκάκης,προσθέτοντας “ένα τέτοιο μεγάλο, καινοτόμο και ακριβό έργο δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και η συνεργασία του Δήμου Χανίων με την EBRD δεν θα ήταν δυνατή αν δεν δουλεύαμε μεθοδικά, τεκμηριωμένα και με ανοιχτό μυαλό”.

 

Σημειώνεται ότι, όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, το δίκτυο οδοφωτισμού του Δήμου Χανίων είναι αρκετά παλιό και ενεργοβόρο. Η Υπηρεσία Ηλεκτροφωτισμού και τα στελέχη του Δήμου καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ένα δίκτυο, που εκτείνεται σε 7 πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και αφορά 110.000 μόνιμους κατοίκους και δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Ο φωτισμός των δρόμων αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από λαμπτήρες παλιάς τεχνολογίας, που έχουν υψηλή κατανάλωση ρεύματος άρα και υψηλό κόστος για το Δήμο και κατ΄ επέκταση για τους δημότες.

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης επέλεξε το Δήμο Χανίων και το Δήμο Πειραιά, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα πρώτα έργα αντικατάστασης δημοτικού φωτισμού στην Ελλάδα. Πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε επίσημα από την Τράπεζα η πρώτη φάση της συνεργασίας, που αφορά την αποκλειστική χρηματοδότηση από την πλευρά της των απαραίτητων μελετών με το ποσό των 92.000 ευρώ. Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και για το Δήμο Χανίων.

 

Η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει τον διαγωνισμό και την επιλογή αναδόχου, τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του έργου και τη σχετική σύμβαση συντήρησης του νέου οδοφωτισμού του Δήμου μας.

photo