Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

14/9/2018, Δήμαρχος Χανίων, Τ. Βάμβουκας: “Ως δημοτική αρχή έχουμε τη βούληση να μπει ένα τέρμα στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων”

14.09.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 03:09

Ως δημοτική αρχή έχουμε τη βούληση να μπει ένα τέρμα στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Πρόκειται για ένα θέμα, που μας αφορά όλους, γι΄ αυτό και από αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Είναι υποχρέωσή μας να συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά και οι συμπολίτες μας, δείχνοντας την απαραίτητη ευαισθησία για τους τετράποδους φίλους μας”. Στην τοποθέτηση αυτή προχώρησε σήμερα, Παρασκευή 14/9/2018, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε στον χώρο του Δημοτικού Κτηνιατρείου, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

Ο κ. Βάμβουκας παρατήρησε ότι ο Δήμος έχει την υποχρέωση εκ του Νόμου να λειτουργεί και να προβαίνει μόνο σε νόμιμες ενέργειες, μέσα από δαιδαλώδεις Νόμους, ενώ η σχετική υποχρέωση του έχει ανατεθεί, χωρίς ωστόσο να έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα εφόδια. “Παρόλα αυτά προβαίνουμε σε συγκεκριμένες ενέργειες και προγραμματίζουμε νέες, αποσκοπώντας στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος με προτεραιότητα τα ίδια τα ζώα, αλλά και τις επιπτώσεις του ζητήματος στην κοινωνία, την οικονομία και στην αισθητική της πόλης μας”, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Δεν ενεργούμε μικροπολιτικά, εκμεταλλευόμενοι τα φιλοζωικά αισθήματα και τις ευαισθησίες σημαντικής μερίδας συμπολιτών. Αντίθετα, ενεργούμε στο πλαίσιο του ισχύοντος νομικού πλαισίου με βασικό γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης και διαβίωσης των αδέσποτων ζώων. Επιζητούμε τη συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους, των οποίων το ρόλο αναγνωρίζουμε, ωστόσο δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποκύψουμε σε οποιεσδήποτε πιέσεις”, παρατήρησε ο κ. Βάμβουκας.

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρευρέθηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Σταύρος Φιωτάκης, ο Δήμαρχος Χανίων παρουσίασε επιγραμματικά τις ενέργειες, που έχουν προωθηθεί αναφορικά με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του Δημοτικού Κτηνιατρείου, η σύσταση της πενταμελούς επιτροπής, η ενεργοποίηση συνεργείου περισυλλογής ζώων, η πρόσληψη κτηνιάτρων έως το 2017 και οι διαδικασίες πρόσληψης δύο νέων, τα προγράμματα εθελοντικών στειρώσεων, ενημέρωσης στα σχολεία, κ.α.

Οι νέες δράσεις από πλευράς του Δήμου, όπως γνωστοποίησε ο κ. Βάμβουκας, αφορούν στην ανάθεση σύνταξης επιστημονικής μελέτης προσδιορισμού του πληθυσμού των αδέσποτων, στην ολοκλήρωση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Κτηνιατρείου, στην ενίσχυση της περίθαλψης αδέσποτων ζώων, στην εδραίωση προγραμμάτων εθελοντικών στειρώσεων, μέσω των φιλοζωικών συλλόγων, στην προβολή του ζητήματος, μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σποτ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της 5μελούς Επιτροπής, Γεώργιος Μαυρολέων, αναφέρθηκε στον κοινό στόχο όλων των εμπλεκομένων, τονίζοντας ότι τα θέματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι πολλά, ώστε να εκπληρωθεί και ο ρόλος της Επιτροπής.

Πρόκειται για μια νέα αρχή, η οποία θα στηρίζεται στη συνεργασία και στον διάλογο, όπως εξήγγειλε ο Δήμαρχος Χανίων. Θα βρισκόμαστε πλάι και δίπλα στη δημοτική αρχή αναφορικά με τις δράσεις μείωσης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά απέναντι σε δράσεις, που μας βρίσκουν αντίθετους. Πρέπει να δούμε το μέλλον, χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν”, τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, μέλος της 5μελούς Επιτροπής, Νατάσσα Μπομπολάκη.

Βρισκόμαστε στο πλευρό του Δήμου, οφείλουμε να στηρίξουμε τον εθελοντισμό στα θέματα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, γι΄ αυτό και θα παράσχουμε κάθε δυνατή βοήθεια, επιστημονική ή άλλη, στην 5μελή Επιτροπή”, τόνισε η Θεοδώρα Γαβριήλ, εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο Κρήτης.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=WpAie-xNYe8 μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση του Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα.

p1

p2