Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2018

19/10/2018, Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

19.10.2018 | Ώρα δημοσίευσης: 12:10

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018 η εκδήλωση μνήμης, με θέμα: “100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”, που διοργάνωσαν ο Δήμος Χανίων και το Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης”.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνός, και Κισσάμου, κ.κ. Αμφιλόχιος, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, η Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευρωβουλευτές, Βουλευτές, πρώην Υπουργοί, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Δημοτικοί & Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της πόλης, η Πρόεδρος του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης”, Κατερίνα Μητσοτάκη, μέλη της οικογένειας του τιμώμενου και πλήθος κόσμου.

Κατά το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε μπροστά από την πατρική οικία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ.κ. Δαμασκηνού, ενώ ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια και η ονοματοδοσία της οδού από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον Δήμαρχο Χανίων, Τάσο Βάμβουκα.

Ο κ. Βάμβουκας στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τονίζοντας χαρακτηριστικά “συγκεντρωθήκαμε για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή σε ένα άξιο τέκνο του τόπου μας, στον μεγάλο πολιτικό, που διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο με την υπ΄ αριθμ. 600 Απόφασή, που έλαβε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, ενέκρινε τη μετονομασία του συγκεκριμένου τμήματος της οδού Ακρωτηρίου, που οριοθετείται από τη διασταύρωση με την οδό Δαγκλή (πλατεία Ιωάννη Μουντάκη) έως τη διασταύρωση με την οδό Ελ. Βενιζέλου (προς Κουνουπιδιανά), σε οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 12/2017 εισήγηση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων και την υπ΄ αριθμ. 13/2018 θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής για την ονομασία και μετονομασία οδών και πλατειών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης” και πρόσθεσε “σήμερα, όλοι εμείς εδώ με την παρουσία μας στη σεμνή αυτή τελετή των αποκαλυπτηρίων της πινακίδας, που φέρει το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πράττουμε το αυτονόητο ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της διαδρομής μιας διεθνούς κύρους προσωπικότητας, που η Ιστορία έχει κατατάξει πλέον στο πάνθεον των μεγάλων και άξιων πολιτικών”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον τρόπο του ήταν ο ίδιος ένας δρόμος. Και δρόμος σημαίνει να πατάς καλά στο έδαφος, να είσαι γειωμένος στην πραγματικότητα, να είσαι ρεαλιστής, να λες την αλήθεια. Δρόμος σημαίνει ότι πρέπει να απολαμβάνεις τις κατηφόρες, αλλά να αντέχεις και στις ανηφόρες. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέρασε από πάρα πολλές ανηφόρες στη ζωή” και πρόσθεσε: “δρόμος, όμως, σημαίνει να μπορείς κυρίως να φτάνεις στον προορισμό σου. Και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφτασε στον προορισμό του. Όχι μόνο στον τελικό στόχο, που είχε θέσει να γίνει Πρωθυπουργός της Ελλάδας, αλλά έφτασε κυρίως στον προορισμό της μεγάλης, της σχεδόν καθολικής αναγνώρισης του έργου του από φίλους, αλλά και από πολιτικούς αντιπάλους”.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης “σκέφτομαι πόσο επίκαιρη είναι σήμερα η δική του ξεχωριστή πολιτική παρακαταθήκη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε ένας άνθρωπος βαθιά δημοκράτης. Γνώριζε πολύ καλά, όμως, ότι το δέντρο της δημοκρατίας πρέπει να ποτίζεται συνεχώς και ότι το μίσος, ο λαϊκισμός, η μισαλλοδοξία, ο διχασμός είναι χαρακτηριστικά της φυλής μας, τα οποία μας συνοδεύουν, δυστυχώς, διαρκώς στην ιστορική μας διαδρομή και πρέπει να πολεμιούνται. Πρέπει να πολεμιούνται, όχι με τα ίδια λόγια αλλά με τη λογική, με την πειθώ, με τα επιχειρήματα. Αυτό έκανε πράξη και στην κοινοβουλευτική του διαδρομή. Διότι υπήρξε ο μεγαλύτερος -κατά την άποψή μου- κοινοβουλευτικός άνδρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…”.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» συντόνιζε ο γνωστός δημοσιογράφος, Πάσχος Μανδραβέλης. Στον σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης”, Κατερίνα Μητσοτάκη, ευχαρίστησε όλους όσους έδωσαν “το παρών” και ιδιαιτέρως τον Δήμο Χανίων για την Απόφαση της Ονοματοδοσίας, ενώ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ημέρα γιορτή για την οικογένεια.

Ο Δήμαρχος Χανίων στην ομιλία του επεσήμανε μεταξύ άλλων:Ήταν ηθική μας υποχρέωση, να αποδώσουμε σαν τοπική κοινωνία και όχι μόνο, εδώ στη γενέτειρά του τη δέουσα τιμή στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον μεγάλο πολιτικό ηγέτη, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τη στάση και τις αποφάσεις του σε κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, ως ένας εκ των πρωταγωνιστών. Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, πάνω από πολιτικές τοποθετήσεις, αναγνωρίζοντας αυτή την οφειλόμενη τιμή, αποφάσισε τόσο την ονοματοδοσία της οδού “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”, στην οποία βρεθήκαμε προηγουμένως, όσο και τη διοργάνωση της παρούσας εκδήλωσης, που είναι αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”.

Ο κ. Βάμβουκας κάνοντας μια προσωπική παρένθεση αναφέρθηκε και στις μαρτυρίες από τον πατέρα του για τον τιμώμενο, με τον οποίο, όπως γνωστοποίησε, βρέθηκε μαζί στο ίδιο κελί μελλοθανάτων στις φυλακές της Αγυιάς, το τελευταίο εξάμηνο της Γερμανικής κατοχής.

Ο Δήμαρχος Χανίων έκανε αναφορά και στη συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης” και άλλους φορείς για την υλοποίηση της πρότυπης οικολογικής δράσης, με τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση, από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη». “Πρόκειται για την τελευταία επιθυμία του τιμώμενου, του οποίου η αγάπη για την Κρητική Φύση είναι γνωστή, που στόχο έχει την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής”, τόνισε ο κ. Βάμβουκας, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, δανειζόμενος μια φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με ιδιαίτερη αξία για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες: “Ονειρεύομαι μια Ελλάδα, που να πρωτοπορεί και να ανταγωνίζεται αποτελεσματικά τις υπόλοιπες χώρες, όχι μια Ελλάδα, που να στηρίζεται στις παλιές δόξες, που έχει, ή να επαιτεί εν ονόματι της ιστορίας της”.

Ακολούθησε η προβολή βίντεο – αφιερώματος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και η ομιλία του καθηγητή Ιστορίας, Γιώργου Δερτιλή, με αναφορές στον πρωταγωνιστικό ρόλο του τιμώμενου την περίοδο 1943 - 1944, που είχε ως αποτέλεσμα να αποφευχθεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη.

Η Βουλευτής Α΄ Αθηνών, Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας «ο Καζαντζάκης είχε πει ότι είναι μεγάλη ευθύνη να είσαι κρητικός. Και πράγματι, η κρητική παράδοση της γενναιότητας και της λεβεντιάς, του θάρρους, της περηφάνιας και του φιλότιμου, είναι για κάθε κρητικό φορτίο τιμής και καθήκον του. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αυτό το ηθικό πρόταγμα το ακολούθησε. Τιμούσε τον λόγο του. Τιμούσε τους φίλους του. Στεκόταν απέναντι στην ευθύνη. Και είχε και περίσσεια φρόνηση. Είχε, κυρίως, την αρετή να κοιτάζει μπροστά. Για τη χώρα, αλλά και για την πατρίδα του την Κρήτη. Άλλωστε εδώ λάμβανε τις αποφάσεις, εδώ ερχόταν όταν ήταν με τα κάτω του, όταν ήταν προβληματισμένος. Γύριζε στην Κρήτη για να πάρει δυνάμεις. Για να δει τους φίλους του. Για να μάθει τι συμβαίνει. Για να του δώσουν εκείνοι τη δύναμή τους και για να τη μεταφέρει πάλι πίσω”.

Παράλληλα, η κα. Μπακογιάννη τόνισε μεταξύ άλλων ελάχιστοι πολιτικοί ήταν τόσο ρηξικέλευθοι όσο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Πήρε πολλές αποφάσεις και πολλές από αυτές πολύ δύσκολες και αντιδημοφιλείς. Γι’ αυτό και λέγανε αυτά που λέγανε για τον Μητσοτάκη, όταν προέβλεπε διάφορα πράγματα. Το ίδιο έκανε και στην Κρήτη. Άφησε ένα έργο τεράστιο...”.

Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στον συναισθηματικό δεσμό που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τους ανθρώπους του τόπου του, στην υπερηφάνειά του για την καταγωγή του, την Κρήτη και τα προϊόντα της.

Η εκδήλωση μνήμης ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=N1wnAqBWAx8&feature=youtu.be μπορείτε να παρακολουθήστε την ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Τ. Βάμβουκα, στο θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης".

p1

p2

p3

p4

p4

p4

p5

p4

p4

p5

p5

p6

p6