Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

22/05/2021, Στις εκδηλώσεις μνήμης των πεσόντων Τσικαλαριών και Γαλατά, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης

22.05.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 09:05

Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνημείο πεσόντων της 42ης οδού στα Τσικαλαριά, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης χθες Παρασκευή, 21/05/2021. Τον Δήμαρχο συνόδευσαν οι Αντιδήμαρχοι Μιχάλης Τσουπάκης και Στέλιος Μιχαηλάκης.  

«Το πρωί της 27ης Μαϊου 1941, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί μαζί με ντόπιους, αντεπιτέθηκαν με γενναιότητα στον εχθρό στη Μάχη της τεσσαρακοστής δεύτερης (42ης) οδού. Έδωσαν ξανά την ελπίδα στους μαχόμενους και έκριναν τη σωτηρία χιλιάδων στρατιωτών», είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων, στον λόγο που εκφώνησε με το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της μάχης των Τσικαλαριών στην πορεία των γερμανικών στρατευμάτων προς τα ανατολικά. 

Στη συνέχεια το ίδιο απόγευμα, ο Δήμαρχος Χανίων παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνημείο των 267 πεσόντων, Ελλήνων και συμμάχων, στον Γαλατά, μαζί με την Αντιδήμαρχο, Ελένη Ζερβουδάκη. 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε πως: «Στη Μάχη της Κρήτης, βασικό κεφάλαιο αποτελεί η εξαήμερη σκληρή μάχη του Γαλατά, μια από τις μεγαλύτερες και πιο δραματικές όλων των επιμέρους μαχών. Σύμμαχοι και εχθροί συμφώνησαν πως η “Μάχη του Γαλατά” ήταν η “Μάχη της Κρήτης”». 

Και στις δυο εκδηλώσεις με το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, κατατέθηκε στεφάνι από τον Δήμο Χανίων στη μνήμη των πεσόντων. 

Στις εκδηλώσεις, οι οποίες αποτέλεσαν μέρος των επετειακών εορτασμών για τα 80 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, παρόντες ήταν οι εξοχότατοι Πρέσβεις της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά στην Ελλάδα, εκπρόσωποι  ένοπλων δυνάμεων της Ελλάδας και των συμμαχικών χωρών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και θεσμών. 

Η κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων αναμένεται αύριο Κυριακή, με την παρέλαση των σημαιών των πολιτιστικών και παραδοσιακών συλλόγων στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων το πρωί και με την τελετή λήξης στο αεροδρόμιο του Μάλεμε το απόγευμα. 

1

2

3

4

5

Αρχεία

  1. tsikalaria_galatas4