Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

«Ανοιχτά Πανιά 2021»: «Στη σκιά του πλάτανου» - Mουσική πολυφωνική performance, στην Πλατεία του Υδραγωγείου, στη συνοικία της Σπλάντζιας, στα Χανιά

27.10.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 11:10

Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2021 τα Χανιά υποδέχονται τον Πολιτισμό. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα, εδώ στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά τους επόμενους μήνες θα κατακλυστούν από θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, λογοτεχνία, νέα μέσα-ψηφιακές τέχνες, παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το ΚΑΜ ως την Πλατεία της Σπλάντζιας, από το Φρούριο Φιρκά μέχρι τον Δημοτικό Κήπο, από το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, ως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον Ρωσικό Στρατώνα κ.ά., ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν ξεχωριστές  καλλιτεχνικές δράσεις.

Επόμενη δράση:

«Στη σκιά του πλάτανου» της ομάδας Lali Toupli 

Κλειστή αυλή βόρεια του ναού του Αγίου
Νικολάου -
Πλατεία του Υδραγωγείου, συνοικία της Σπλάντζιας, Χανιά

  • Μουσική πολυφωνική performance, 7 Νοεμβρίου 2021, 20:00, Είσοδος ελεύθερη
  • Εκπαιδευτικό εργαστήριο, 29-31 Οκτωβρίου 2021, Δωρεάν συμμετοχή

1


Στη σκιά του πλάτανου: Τόπος και μνήμη στη συνοικία της Σπλάντζιας

Mια μουσική πολυφωνική performance βασισμένη σε τραγούδια της Ελλάδας, της Μεσογείου και των Βαλκανίων τα οποία συνδιαλέγονται με μύθους, ιστορίες και μαρτυρίες από την ευρύτερη γειτονιά της Σπλάντζιας. 

Τα Χανιά αποτελούσαν πάντα ένα σταυροδρόμι πολιτισμών.  Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι, Εβραίοι, Αιγύπτιοι, Ευρωπαίοι, όλοι πέρασαν κάποια στιγμή από εδώ.

 

Όλοι τους άφησαν το ίχνος τους δημιουργώντας έτσι ένα περίτεχνο πολυπολιτισμικό μωσαϊκό που απλώνεται σε όλη την πόλη, στα κτίρια, στα τραγούδια, στη μουσική και στις ιστορίες της.

 

3 γυναίκες του σήμερα ψηλαφούν μέσω των αισθήσεων, των αφηγήσεων και της γυναικείας πολυφωνίας, την Ιστορία της γειτονιάς της Σπλάντζιας μέσα από τις ιστορίες των κατοίκων της, από το βαθύ παρελθόν έως το τώρα. Με τη βοήθεια 5 μουσικών επί σκηνής «παγιδεύονται» ανάμεσα σε προσωπικές μαρτυρίες, παραδοσιακά -και όχι μόνο- τραγούδια από όλη τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ιστορικά γεγονότα και ντοκουμέντα εποχής, με στόχο να ανακαλύψουν τη δική τους θέση απέναντι και μέσα σε έναν κόσμο που όσο και αν αλλάζει, μοιάζει να διαγράφει κύκλους γύρω από τον εαυτό του.

 

Μια παράσταση που μας καλεί στη γειτονιά της Σπλάντζιας γύρω από το σταθερό σημείο αναφοράς της, τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, να θυμηθούμε και να ανακαλύψουμε από την αρχή κομμάτια του εαυτού μας. Μυρωδιές, αισθήσεις, ακούσματα, γεύσεις, έρωτες, ιστορίες, δύσκολες εξομολογήσεις, παραμύθια και δοξασίες, αλήθειες και μύθοι ζωντανεύουν το κοινό βίωμα με τους ανθρώπους του παρελθόντος και μας οδηγούν να οραματιστούμε αυτούς του μέλλοντος.

 

Ημερομηνία και ώρα παράστασης: Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021, 20:00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά, χωρίς διάλλειμα

Τόπος διεξαγωγής παράστασης: Κλειστή αυλή βόρεια του Ιερού Ναού, Αγίου
Νικολάου - Πλατεία του Υδραγωγείου, Συνοικία της Σπλάντζιας

Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης: chania-culture.gr/event/ste-skia-tou-platanou 

Η χρήση μάσκας στην εκδήλωση είναι υποχρεωτική για όλους.

 

Συντελεστές:

 

Επί σκηνής
Lali Toupli (Ευτυχία Τσουκαλά, Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου)  

Και οι μουσικοί:

Φάνης Καρούσος (σαντούρι, ούτι, πολίτικο λαούτο, κιθάρα, φωνή), Ελευθερία Μπλαζάκη (ακορντεόν, μπεντίρ, φωνή), Ισίδωρος Βαρδαρός (βιολί), Ανθή Φουρκή (παραδοσιακά κρουστά), Γιάννης Παπατζανής (φωνή)

 

Έρευνα υλικού: Lali Toupli, Σταύρος Δημητρακόπουλος

Δραματουργία: Ρία Μεντηλίδου, Lali Toupli

Σκηνοθεσία: Ρία Μεντηλίδου

Σκηνικός χώρος – Ενδυματολογία: Ευτυχία Τσουκαλά Ενορχήστρωση – Μουσική επιμέλεια: Φάνης Καρούσος

Φωνητική διδασκαλία: Σοφία Σαρρή

Επιμέλεια κίνησης: Χρυσούλα Φλαμπούτογλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλένα Κατρανίδου

Οργάνωση παραγωγής: Lali Toupli, Θοδωρής Θεοδωρίδης

Εκτέλεση παραγωγής: BEHOLD AMKE

Ευχαριστούμε τους: Μανούσο Δασκαλογιάννη, Σόλωνα Κατσικανδαράκη, Μανούσο Δασκαλάκη, Νίκο Γιακουμάκη, Στέλιο Γρηγοράκη, Νίκο Μπλαζάκη, Κυριάκο Ελευθεριάδη, Μαριαλένα Κοτσάκη, Σάββα Καζούλη, Πάνο Ιωαννίδη & Θέατρο ΚΑΤΩ, Μικρό Εργαστήρι, Κρεμάστρες, Μυρτώ Λάβδα και όλους τους ανθρώπους που μοιράστηκαν τις  ιστορίες τους μαζί μας.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ

Η ομάδα Lali Toupli είναι ένα γυναικείο φωνητικό σύνολο που ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο Κρήτης. Δημιουργήθηκε το 2018 με την performance ‘’Mια Ιστορία τραγουδώ’’, σε concept και επιμέλεια του Γιάννη Παπατζανή που έλαβε χώρα σε ΚΑΠΗ του Δήμου Χανίων. Πριν απ’ αυτό δίδασκε πολυφωνικά τραγούδια στους κύκλους σεμιναρίων ‘’Η Τέχνη του Ρυθμού στην εκπαίδευση’’ σε όλη την Κρήτη. Η ομάδα με κάθε αφορμή επιδιώκει τη σύμπραξη και τη συνδημιουργία με μουσικούς, εικαστικούς και άλλους καλλιτέχνες. Το σύνολο αποτελείται από τις Αλίκη Ατσαλάκη, Κατερίνα Ζαχαροπούλου και Ευτυχία Τσουκαλά.

 

Παράλληλες δράσεις / Εκπαιδευτικά Προγράμματα:

 

Τριήμερο εργαστήριο για ενήλικες «Από το βίωμα στην παράσταση: Τόπος και μνήμη στη συνοικία της Σπλάντζιας»

  • Παρασκευή 29, Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

 

Στο τριήμερο αυτό εργαστήριο θα ανακαλύψουμε αφηγηματικούς τρόπους και μηχανισμούς ώστε να μετατρέψουμε προσωπικές ιστορίες ή βιώματα σε παραστάσιμο γεγονός.

 

Το βασικό σημείο σύνδεσης όλων, θα είναι ιστορίες ή βιώματα που σχετίζονται με σημεία της πόλης των Χανίων. Μια “πολιτισμική προσωπική ανασκαφή” στα Χανιά όπου ο καθένας με το δικό του τρόπο έχει δημιουργήσει μοναδικές, προσωπικές διαδρομές και αναμνήσεις.

 

Παράλληλα θα μελετήσουμε μέσω τραγουδιών πώς λειτουργεί η ανθρώπινη φωνή ως τρόπος αφήγησης και συσχέτισης με το εκάστοτε περιβάλλον, πώς  μεταδίδονται τα βιώματά μας μέσω του κοινού τραγουδίσματος.

 

Τι και πώς αφηγείται το τραγούδι; Πώς εμείς μπορεί να αποτελούμε ενδιάμεσους μιας μεγαλύτερης Αφήγησης που πιθανόν δεν γνωρίζουμε ούτε οι ίδιοι;

 

Χρησιμοποιώντας θεατρικές τεχνικές εμψύχωσης ομάδας, αφηγηματικές τεχνικές, δραματουργικά εργαλεία του θεάτρου ντοκιμαντέρ και του devised  theatre (θέατρο της επινόησης) και ασκήσεις και πράξεις πολυφωνίας, το εργαστήριο σκοπό έχει να ολοκληρωθεί με μια σύντομη, site-specific περιπατητική performance ανοιχτή προς το κοινό, την τρίτη και τελευταία μέρα των συναντήσεών μας, προσφέροντας έτσι σε κάθε συμμετέχοντα την ευκαιρία για μια λοξή ματιά στην αυτονόητη πόλη.

 

Σχεδιασμός εκπαιδευτικού προγράμματος: Ρία Μεντηλίδου, Μαριλένα Κατρανίδου, Αλίκη Ατσαλάκη

Συντονισμός – Εμψύχωση εκπαιδευτικού προγράμματος: Αλίκη Ατσαλάκη,  Μαριλένα Κατρανίδου

 

Απευθύνεται σε: Ακολουθώντας τη φιλοσοφία της ενδυναμωτικής για την κοινότητα λειτουργίας  της τέχνης, οι συναντήσεις είναι ανοιχτές προς κάθε ενήλικα ανεξαρτήτως προηγούμενης καλλιτεχνικής εμπειρίας.

 

Ημερομηνιες και ώρες διεξαγωγής εργαστηρίου: Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, 17:00-20:00, Σάββατο 30 Οκτωβρίου, 11:00-14:00 και Κυριακή 31 Οκτωβρίου, 11:00-14:00

Τόπος διεξαγωγής για το εργαστήριο: Ναός του Αγίου Ρόκκου, Κλειστή αυλή βόρεια του ναού του Αγίου Νικολάου - Πλατεία Υδραγωγείου, συνοικία της Σπλάντζιας 

Δωρεάν συμμετοχή / Δήλωση ενδιαφέροντος για το εργαστήριο:  

https://form.jotform.com/212985809288069 

 

*Ιδανικά, η συμμετοχή στο εργαστήριο κρίνεται απαραίτητη και τις 3 ημέρες λειτουργίας του. Σε περίπτωση που κάποιος μπορεί να παραβρεθεί μόνο σε κάποια από αυτές, η παρακολούθησή του παραμένει εφικτή, αρκεί να υπάρχει εκ των προτέρων ενημέρωση για τις μέρες και ώρες που ενδιαφέρεται, επισημαίνοντάς το στα σχόλια της φόρμας.

*Η συμμετοχή των ενηλίκων στο εργαστήριο γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών.

 

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους.

Αρχεία

  1. anoixta_pania_platanos_socialmedia_post