Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2021

Ανοιχτά Πανιά 2021: Performance σύγχρονου χορού, χοροθεάτρου και μουσικής «Ad locum», στο Ρωσικό Στρατώνα και εκπαιδευτικό εργαστήρι για ενήλικες

29.07.2021 | Ώρα δημοσίευσης: 04:07

1

Από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο 2021 τα Χανιά υποδέχονται τον Πολιτισμό. 15 πρωτότυπες καλλιτεχνικές προτάσεις, με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δραστηριοποιούμενοι σε ποικίλα πεδία τεχνών, κάνουν πανελλήνια πρεμιέρα εδώ, στην καρδιά της Μεσογείου.

Τα Χανιά τους επόμενους μήνες θα κατακλυστούν από θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο, εικαστικά, λογοτεχνία, νέα μέσα-ψηφιακές τέχνες, παράλληλες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Εμβληματικοί χώροι της πόλης, από το ΚΑΜ ως την Πλατεία της Σπλάντζιας, από το Φρούριο Φιρκά μέχρι τον Δημοτικό Κήπο, από το Μουσείο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, ως τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, τον Ρωσικό Στρατώνα κ.ά., ετοιμάζονται να φιλοξενήσουν ξεχωριστές  καλλιτεχνικές δράσεις.

Επόμενη δράση:       

2

Ad locum 

2 – 3 – 4 Αυγούστου 2021, Ρωσικός Στρατώνας, δυτικά ενετικά τείχη (Ντάμπια) 

Ώρα έναρξης: 19:30 

Είσοδος ελεύθερη / Προκράτηση θέσης: chania-culture.gr 

Ad locum 

Το «ad locum» είναι μία performance με στοιχεία σύγχρονου χορού, χοροθεάτρου και μουσικής. Η δράση αφορά στον τρόπο δεσίματος, συσκευασίας  και μεταφοράς των αγαλμάτων από το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στο νέο. Τέσσερις χορεύτριες-performers  προσωποποιούν τα αγάλματα και τους μεταφορείς τους. Κατά τη μετακίνηση, τα αγάλματα διαφυλάσσουν την εντοπιότητά τους, αναζητώντας να εγκατασταθούν στο νέο τους «τόπο» και συλλέγοντας στοιχεία που καθορίζουν την ταυτότητά τους στο πέρασμα του χρόνου. 

Παράλληλα με την παράσταση θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο για ενήλικες, βασισμένο στον κινητικό και φωνητικό αυτοσχεδιασμό και στους τρόπους χορογραφικής και μουσικής σύνθεσης που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της παράστασης. 

Συντελεστές: 

Σύλληψη - χορογραφία: Έλενα Σταυροπούλου 

Χορεύτριες - performers: Όλγα Θεοφανοπούλου, Κωνσταντίνα Μικρούτσικου, Έλενα Σταυροπούλου, Μυρτώ Χαριτάκη 

Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Γκόνης 

Ενδυματολογική επιμέλεια: Σεβαστή Θεολόγη 

Σκηνογραφική επιμέλεια: Έλενα Σταυροπούλου 

Make-up artist: Λούλα Μιχελάκη 

Εκτέλεση παραγωγής: Αγγέλικα Σταυροπούλου 

 

Παράλληλες δράσεις 

• 4 Αυγούστου 2021 - Ανοιχτή συζήτηση μεταξύ συντελεστών και κοινού μετά το τέλος της παράστασης 

• 5 Αυγούστου 2021 -  Εκπαιδευτικό εργαστήριο για ενήλικες* 

Εργαστήριο κινητικού και φωνητικού αυτοσχεδιασμού στο πλαίσιο της παράστασης «ad locum» 

Στο εργαστήρι θα δουλέψουμε πάνω στον κινητικό και φωνητικό αυτοσχεδιασμό και στους τρόπους  χορογραφικής και μουσικής σύνθεσης. Θα αναζητήσουμε τη σχέση ήχου και κίνησης, τη χρονική στιγμή που συμβαίνει το εργαστήριο, στο συγκεκριμένο χώρο, με βάση την αισθητική και τη μεθοδολογία σύνθεσης της παράστασης «Ad locum». 

Απευθύνεται σε: Nέους 18+ και οποιονδήποτε ενήλικα με ενδιαφέρον για την κίνηση, την μουσική και τον αυτοσχεδιασμό. 

Το εργαστήριο καθοδηγείται από τη δασκάλα χορού-χορογράφο-χορεύτρια, Έλενα Σταυροπούλου και τον μουσικό-συνθέτη-δάσκαλο μουσικής, Αλέξανδρο Γκόνη.  

Ημερομηνία διεξαγωγής εργαστηρίου: Πέμπτη 5 Αυγούστου 

Ώρες εργαστηρίου: 10:00-14:00 

Τόπος διεξαγωγής: Ρωσικός Στρατώνας 

Δωρεάν συμμετοχή / Προκράτηση θέσης για το εργαστήριο: chania-culture.gr 

https://form.jotform.com/212093487136053 

*Απαραίτητη προϋπόθεση η παρακολούθηση της παράστασης. 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Έλενα Σταυροπούλου είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο «Performance» από το London Contemporary Dance School - The Place. Συνεργάστηκε ως χορεύτρια με την Jasmin Vardimon Company-London με τις παραγωγές «Yesterday», «7734» και την όπερα «Tanhauser» στο Royal Opera House. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις της Hellenic Dance Company σε χορογραφίες των: RootlessRoot, Jasmin Vardimon, Νανά Βάχλα, Martha Graham. Χόρεψε μεταξύ άλλων στα: «Eyes in the colours of the rain» - RootlessRoot, «Around» και «Sunday» - Λία Τσολάκη, «City to city cabaret» -Seke Chimutengwende, «Bodies in urban spaces» - Willy Dormer, «Dourgouti Island Hotel» και «Trainspotting Korinth» - Urban Dig Project. Έχει χορογραφήσει και χορέψει σε δικά της projects και σε συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων στα: Future Library Unconference 2013, Athens Video Dance Project, Tidal flow – Contemporary Art Exhibition, «Persephone» - Art63, Ραντεβού με το σώμα - Βρυσάκι. Επιμελείται της κίνησης σε επαγγελματικές παραστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, θεατρικές ομάδες και τη χορωδία Opus Femina. Διδάσκει σύγχρονο χορό στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Dancing to Connect» του Onassis Stegi και σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού. Διδάσκει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης το μάθημα της «Κίνησης» για ενήλικες και εφήβους και στον παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο «Η Φωλιά του Παιδιού» στα Χανιά. Επιπλέον, έχει κάνει μουσικές σπουδές (πιάνο - θεωρία μουσικής - αρμονία) και ασχολείται με το τραγούδι. Είναι μέλος του γυναικείου φωνητικού συνόλου Opus Femina και τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

---

Ο Αλέξανδρος Γκόνης σπούδασε τσέλο και μουσική θεωρία στο Ωδείο του Φίλιππου Νάκα, καθώς και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ολλανδία πάνω στη Σύνθεση και στη Διεύθυνση Ορχήστρας στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης (Koninklijk Conservatorium, Den Haag), όπου και συνέχισε με μεταπτυχιακό πρόγραμμα . Παράλληλα με τις σπουδές του, έχει δουλέψει ως συνθέτης και μουσικός σε θεατρικές παραγωγές και συναυλίες στην  Ελλάδα,( Εθνικό Θέατρο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας, Θέατρο Βασιλάκου, Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη, Θέατρο Πόρτα κ.α.) και στην Ολλανδία (Korzο Theatre, Nutshuis Den Haag, Splendor Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven κ.α.).

 

 

Αρχεία

  1. anoixta_pania_logo-01