Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2022

Ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη στο Πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου

28.03.2022 | Ώρα δημοσίευσης: 11:03

Στο Πολιτικό Μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022, στους Τάφους των Βενιζέλων, στον Προφήτη Ηλία Χανίων, παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», παρευρέθηκε επίσης ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νίκος Παπαδάκης.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, στον λόγο που εκφώνησε με το πέρας την επιμνημόσυνης δέησης, ανέφερε:

«Πριν από 86 χρόνια, τον Μάρτιο του 1936, τα Χανιά υποδέχονταν για τελευταία φορά το μεγάλο τους τέκνο. Σε αυτό εδώ το ιστορικό τοπόσημο, στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία, στο ηρωικό Ακρωτήρι, σχεδόν 40 χρόνια νωρίτερα (το 1897) είχε πάρει το επαναστατικό βάπτισμα, αγωνιζόμενος με το τουφέκι και την πένα για την ελευθερία και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Εδώ, σε ένα σημείο στρατηγικό, από όπου μπορούσε να εποπτεύει την πόλη των Χανίων, τον κάμπο της Κυδωνίας, το Κρητικό πέλαγος. Σε έναν τόπο που όλες αυτές τις δεκαετίες έχει αναδειχθεί σε πανελλήνιο προσκύνημα.

Το 1910 ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέλαβε ένα καχεκτικό, φοβικό, διεθνώς ανυπόληπτο κρατίδιο και πολύ γρήγορα πέτυχε να αλλάξει τον χάρτη της χώρας μας χαράσσοντας με αποφασιστικά βήματα την πορεία της εθνικής ολοκλήρωσης, να τη θωρακίσει θεσμικά, να πραγματοποιήσει επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, να τη μεταβάλλει σε μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. 

Οξυδερκής και διορατικός, ήταν μια προσωπικότητα πολυσύνθετη, εκρηκτική. Βρέθηκε απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις που καταδίκαζαν την Ελλάδα στην καθυστέρηση. Αγωνιζόταν με πάθος για ό,τι πίστευε, με κάθε τίμημα, δεν επέτρεπε σε τίποτα να θολώσει τη μεγάλη εικόνα για να γίνει προσωρινά αρεστός, αδιαφορούσε για το πολιτικό κόστος.   

Συνδύαζε το όραμα με τον ρεαλισμό και, έχοντας ξεκάθαρη αντίληψη της εκάστοτε ισορροπίας δυνάμεων, αξιοποιούσε κάθε ευνοϊκή συγκυρία για να προωθήσει τα εθνικά δίκαια. Ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής του ήταν η σύναψη συμμαχιών. Οι κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα είχαν στρατηγικό βάθος και κάθε φορά βρισκόταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Αν και πρωθυπουργός μίας μικρής χώρας, με την προσωπική ακτινοβολία του είχε αναδειχθεί σε ισότιμο συνομιλητή των ηγετών των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής του. 

Η Μικρασιατική Καταστροφή, πριν από ακριβώς έναν αιώνα, αποδεικνύει δυστυχώς, με τον πλέον τραγικό για τον ελληνισμό τρόπο, τι συνέβη όταν έλειψε ο στρατηγικός εγκέφαλος, όταν οι αντίπαλοί του που τον διαδέχθηκαν πορεύτηκαν χωρίς συμμάχους, χωρίς στρατηγική σκέψη, χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα. 

Αλλά αρκεί κανείς να σκεφτεί την καταλυτική συμβολή του Βενιζέλου στην ευτυχή κατάληξη του Κρητικού ζητήματος και να κοιτάξει ανατολικότερα, διαπιστώνοντας με μελαγχολία τι συνέβη στην άλλη μεγαλόνησο, με το Κυπριακό να αποτελεί μία οδυνηρή ιστορία χαμένων ευκαιριών.   

Κυρίες και κύριοι,

Τον τελευταίο μήνα η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αποτροπιασμό την εγκληματική ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και την τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία που μας συγκλονίζει. Σήμερα αποκτούν ξεχωριστή σημασία τα μηνύματα και οι συμβολισμοί που εκπέμπονται από εδώ, από τους Τάφους των Βενιζέλων. 

Ο Βενιζέλος είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρος από ποτέ. Η φιλελεύθερη πολιτική του φιλοσοφία, η στρατηγική του σκέψη, τα μεγάλα που πέτυχε, τα έργα του, οι μεταρρυθμίσεις, τα νομοθετήματά του που είναι ακόμα σε ισχύ, ακόμα και τα λάθη του·  η προσωπικότητά του, η ανθρώπινη διάστασή του, οι παρακαταθήκες του, συνιστούν ένα ηγετικό πρότυπο ακατάλυτο, πηγή έμπνευσης για όλους. Και με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να επισημάνω το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και την ανάδειξη της πολιτικής κληρονομιάς του μεγάλου Έλληνα πολιτικού.

Σήμερα, τιμούμε επίσης τη μνήμη του Σοφοκλή Βενιζέλου, ο οποίος στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια άφησε το στίγμα του ως πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών. Υπήρξε ένας διαλλακτικός πολιτικός με σημαντική προσφορά στην Ελλάδα.   

Σας ευχαριστώ».

p1

p2

p3

p4

Αρχεία

  1. politiko_mnimosuno_1