Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2023

Παρουσίαση Πλατφόρμας Ανάπτυξης Δεξιοτήτων & Προώθησης της Απασχόλησης στον Δήμο Χανίων

23.02.2023 | Ώρα δημοσίευσης: 13:33

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ενημέρωση των στελεχών των κοινωνικών και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και των αιρετών εκπροσώπων, σχετικά με ένα καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο εργασιακής καθοδήγησης και προώθησης της απασχόλησης (διαδικτυακή πλατφόρμα https://mentoring.sw.hmu.gr). Το εν λόγω εργαλείο δημιουργήθηκε ως προϊόν του έργου "Κοινωνική Σύμπραξη Περιφέρειας Κρήτης «Αποκεντρωμένες προμήθειες τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής, Διοικητικές Δαπάνες και παροχή Συνοδευτικών Μέτρων 2018-2019", στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η συνάντηση αυτή είχε ως παράλληλο στόχο την εκπαίδευση από τα στελέχη του Πανεπιστημίου ενός αριθμού ωφελούμενων του προγράμματος ΤΕΒΑ στην αναζήτηση εργασίας ή εργασιακής καθοδήγησης, μέσω αυτής.   Η πλατφόρμα έχει ήδη συγκεντρώσει υψηλό ενδιαφέρον κεντρικών Δ/νσεων των αρμόδιων Υπουργείων μεταξύ των οποίων της διοίκησης της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ), ΕΟΠΠΕΠ, ΕΣΠΑ, κ.ά., καθώς χρησιμοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την αυτοματοποιημένη αντιστοίχιση ανέργων με εργοδότες, καθώς και ατόμων, που επιζητούν κατάρτιση και επαγγελματική καθοδήγηση με έμπειρους επαγγελματίες στον τομέα, που τους ενδιαφέρει. 

Το εργαλείο έχει εφαρμοστεί ήδη πιλοτικά στην Κρήτη σε ευάλωτες ομάδες ( ΕΚΟ), στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας Κρήτης με σημαντικά οφέλη στην επαγγελματική αποκατάσταση των χρηστών και με εξαιρετικές προοπτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης, τον στοχευμένο και χωρίς κόστος επαγγελματικό προσανατολισμό των ανέργων, την υποστήριξη του θεσμού της μαθητείας και γενικότερα τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.

Σε δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, επεσήμανε: «Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, την οποία διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και αφορά στη δημιουργία πλατφόρμας ανάπτυξης δεξιοτήτων απασχόλησης ανέργων του Δήμου Χανίων. Στην ημερίδα λαμβάνουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας σε όλες τις δομές, καθώς επίσης και άνεργοι της πόλης μας. Η πλατφόρμα έχει να κάνει με το πώς οι άνθρωποι, που δεν έχουν εργασία αυτή τη στιγμή, μπορούν να αναπτύξουν δεξιότητες αξιοποίησης εργαλείων, να μπορέσουν να μπουν στην πλατφόρμα και να έλθουν σε επαφή με ελεύθερους επαγγελματίες της πόλης μας, έτσι έτσι ώστε και εκείνοι να μπορέσουν να βρουν εργασία αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να αποκτήσουν το κατάλληλο προσωπικό ανάλογα με τις δεξιότητες, που ο καθένας θα παρουσιάσει. Οι εγγεγραμμένοι της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χανίων, που έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον, ανέρχονται στους εβδομήντα». 

«Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί τη δημιουργία του προγράμματος, που αποτελεί τμήμα του συνολικού προγράμματος του ΤΕΒΑ. Προβλέπεται στήριξη σε ευάλωτες ομάδες, που αναζητούν εργασία, προκειμένου να αναπτύξουν δεξιότητες με τη βοήθεια ειδικών επαγγελματιών, που αφιλοκερδώς προσφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.  Η πλατφόρμα είναι προσβάσιμη και δωρεάν για όλους», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής,  Λάμπρος Καμπουράκης.

Από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΕΛΜΕΠΑ, Μαρία Παπαδακάκη, τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα προγράμματα Επισιτιστικής Υλικής Βοήθειας, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης, με συμπραττόμενο ίδρυμα το ΕΛΜΕΠΑ. «Στο πλαίσιο των συνοδευτικών μέτρων, που έχουν ενεργοποιηθεί για την υποστήριξη των ευάλωτων ανθρώπων, δημιουργήθηκε μία πλατφόρμα, που έχει στόχο να υλοποιήσει την εύρεση εργασίας μέσα από δράσεις, που από τη μία βοηθούν στην καθοδήγηση των ανέργων για το πώς ακριβώς να αναζητήσουν εργασία και από την άλλη δίνουν πρόσβαση σε δυνατότητες απασχόλησης με έναν εύστοχο και έξυπνο τρόπο, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε η κα. Παπαδακάκη.

p1p2p3p4p5