Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2010 | 29/09/2010 01:09

29/09/2010, Προβολή Εξαιρετικών ταινιών αρχιτεκτονικών έργων στο ΚΑΜ "'Ενα πρόγραμμα αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης για όλους"

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων), στο πλαίσιο του κύκλου «Γεγονότα Αρχιτεκτονικής» και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο (IFA) και την ΕΡΤ, ξεκινά την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου στις 20:30 την προβολή ταινιών με σύγχρονα και ιστορικά αρχιτεκτονικά έργα, ταινίες που έχουν γυριστεί με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας.

Το ΚΑΜ επιχειρεί χρόνια τώρα να υπηρετήσει έναν αρχιτεκτονικό πολιτισμό, εστιάζοντας στο χώρο όλες τις πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις των εκδηλώσεων του ανθρώπινου πολιτισμού, προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος των πολιτών, αυτές τις συνδυασμένες πολύτιμες για την καθημερινότητά τους πολιτισμικές εκφάνσεις.

Γνωρίζετε καλά ότι η αρχιτεκτονική σήμερα συζητιέται με τους όρους που κάποια αρχιτεκτονικά έργα καθιερώνουν με την ιδιαίτερη παρουσία τους ή σε σχέση με το έργο κάποιων μεμονωμένων αρχιτεκτόνων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν γυριστεί κι αυτές οι ταινίες που θα παρουσιαστούν στο ΚΑΜ. Είναι μια πρόσφορη λύση, μια λύση όμως που περιορίζει την αρχιτεκτονική στις μεμονωμένες περιπτώσεις δεσμεύοντας την ακτινοβολία τους σ’ ένα περιορισμένο κοινωνικό βάθος ενός ουσιαστικού αρχιτεκτονικού πολιτισμού που είναι το ζητούμενο για αρχιτέκτονες και πολίτες.

Επιχειρώντας να διευρυνθεί αυτή η ακτινοβολία σ’ ένα ευρύτερο ιστορικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, στο παρόν και στο παρελθόν, θα πραγματοποιηθούν σύντομες εισηγήσεις ή και εισαγωγικές διαλέξεις ώστε να πολλαπλασιαστεί η επιρροή αυτής της ακτινοβολίας στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο.

Το ΚΑΜ στην προσπάθειά του αυτή πέτυχε μετά από συνεννοήσεις με το Γαλλικό Ινστιτούτο (IFA) και την ΕΡΤ να εξασφαλίσει την προβολή στα Χανιά 43 ταινιών με σύγχρονα και ιστορικά αρχιτεκτονικά έργα, ταινίες που έχουν γυριστεί με τη βοήθεια και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας. Οι ταινίες αυτές, παρόλο το εξειδικευμένο θέμα τους, απευθύνονται σε κάθε καλλιεργημένο άτομο που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον της καθημερινότητάς του, τον πιο αψευδή μάρτυρα της στάθμης του πολιτισμού μας, αλλά βεβαίως και στους αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στην Κρήτη, στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και ιδιαίτερα τους φοιτητές του τμήματος αρχιτεκτόνων.

Ορισμένες από αυτές τις ταινίες έχουν προβληθεί στο Μουσείο Μπενάκη πριν από μερικούς μήνες με τη φροντίδα της Άννας Σκιαδά, που πήρε πρώτη αυτή την πρωτοβουλία μέσα του Ε.Ι.Α.

Οι προβολές στο ΚΑΜ, με υπότιτλους στα ελληνικά, έχουν οργανωθεί σε 3 μεγάλες ενότητες με έργα οργανωμένα σε συγγενείς σχετικά ομάδες.

Πρόθεση του ΚΑΜ είναι να προηγείται της προβολής μια σύντομη παρουσίαση των έργων από συναδέλφους αρχιτέκτονες που θα έχουν προετοιμαστεί γι’ αυτό το σκοπό, με στόχο να γίνεται καλύτερα αντιληπτό το έργο και να οργανώνεται μετά ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των θεατών –που θα διευθύνεται από τον εκάστοτε υπεύθυνο συνάδελφο- με σχόλια και παρατηρήσεις.

Τα έργα που έχουν επιλεγεί γι’ αυτή την πρώτη ενότητα προβολών και οι μέρες προβολής τους είναι οι εξής:

Αρχιτέκτονες               Έργα

 

                               ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΟΜΗΣΗ

C. Ledoux                 Το Βασιλικό Αλατορυχείο στην Arc et Senans

Gaudin                     Το “familistere” στη Guise, μια “cite radieuse” του 19ου αι.

 

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου, 20:30

Επιμέλεια: Δημήτρης Αντωνακάκης & Αμαλία Κωτσάκη

                                       ΚΤΗΡΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ

O. WAGNER               Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη Βιέννη, 19ος αι.

F. L. WRIGHT             Το κτήριο Johnson

 

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, 20:30

Επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη

 

 

ΚΑΤΟΙΚΙΑ

P. CHAROEAUT          Το γυάλινο σπίτι

J. PROUVE                Το σπίτι του Jean Prouve

 

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, 20:30

Επιμέλεια: Κωστής Μαυρακάκης

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ

W. GROPIUS              Το Bauhaus στο Dessau

A. SIZA                     Η Σχολή Siza

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, 20:30 

Επιμέλεια: Οδυσσέας Σγουρός

 

 

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ - ΓΡΑΦΕΙΑ

                               Η σοκολατοποιΐα Menier, 19ος αι.

F.L.WRIGHT              Το κτίριο Johnson  

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου, 20:30

Επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη

 

                                       ΚΤΗΡΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ

P. ZUMTHOR              Οι πέτρινες θέρμες

A. AALTO                  Το Δημοτικό Κέντρο στο Saynatsalo

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, 20:30

Επιμέλεια: Οδυσσέας Σγουρός

Οι ημερομηνίες της δεύτερης ενότητας προβολών θα ανακοινωθούν στις αρχές Δεκεμβρίου 2010.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι  εκτός Χανίων συνάδελφοι, το ΚΑΜ θα βρίσκεται στη διάθεσή τους στο e-mail:npapadoulaki@yahoo.com ώστε να βρεθεί η καλύτερη και οικονομικότερη διαμονή τους.

poster