Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2010 | 25/06/2010 01:06

25/06/2010, Διαπολιτισμική διάδραση

Ο Δήμος Χανίων, η Κ.Ε.ΔΗ.Χ., το Κ.Α.Μ., το Πανεπιστήμιο του Chichester, o free103point9 και η Detour Collective οργανώνουν Διαπολιτισμική Διάδραση από 25 έως 27 Ιουνίου 2010 στο Μεγάλο Αρσενάλι και ώρα 20.30 – 23.30 με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο  εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι - Χανιά 2010».

 

Διαπολιτισμική διάδραση: Η συνάντηση δυο ζωντανών εγκαταστάσεων μέσα στα πλαίσια συγχώνευσης της τεχνολογίας με την τέχνη της ανθρώπινης κίνησης – δημιουργώντας ένα εναλλακτικό σύμπαν. Οι θεατές μπορούν να εισέρχονται και να φεύγουν από το χώρο ανά πάσα στιγμή καθ'' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.Το Σημείο Συνάντησης και το ChatRooms

Πρόκειται για μια διαπολιτισμική διαδραστική εγκατάσταση που παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα Detour Collective (καλλιτεχνικές παραγωγές με κίνηση και ψηφιακά μέσα), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Χανιά Καλοκαίρι 2010». Το συγκεκριμένο δρώμενο λαμβάνει χώρα στο Κ.Α.Μ. (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) και αποτελεί προφεστιβαλική εκδήλωση του φεστιβάλ του Δήμου Χανίων που ξεκινάει στις 28 Ιουνίου 2010.

Το  πρωτοποριακό και πειραματικό ύφος των δράσεων έχει ως κύριους άξονες τη διαπολιτισμική επικοινωνία, τις διαδραστικές εφαρμογές και τη γνωριμία του κοινού με νέες μορφές τέχνης, που χειρίζονται το σώμα σαν βασικό εργαλείο μελέτης μέσα από την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας («ChatRooms»), την επιρροή των εικαστικών τεχνών, της διαισθητικής ανατομίας και της αρχιτεκτονικής (“το σημείο συνάντησης”) και ηχοτόπιων (“Διαλογισμός για μια Αόρατη  Πόλη”.)  


Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την εκδήλωση online στις  ηλεκτρονικές  διευθύνσεις:

www.chania.gr

www.chiuni.ac.uk/chatrooms/

 

Το Σημείο Συνάντησης

διάρκεια 60

Ζωντανή εγκατάσταση: 25 και 27 Ιουλίου, 20:30 - 21:30

Εγκατάσταση: 26 Ιουλίου, 20:30 - 23:30

 

Το σημείο συνάντησης είναι μια εγκατάσταση που περιλαμβάνει συνεργασίες μεταξύ Αρχιτεκτονικής και σωματικής κίνησης.Η εγκατάσταση αυτή περιλαμβάνει ένα τετράγωνο δάπεδο 2mx2m και ένα ζωντανό στοιχείο πάνω σε αυτό, που αντιδρά σωματικά μέσα από μια πολυπλοκότητα κινήσεων και σχηματικών εναλλαγών εκφράζοντας έναν διαλεκτικό ρυθμό αλλοίωσης, αντανάκλασης και ανασύνθεσης της φόρμας.

Το σημείο συνάντησης* είναι ένα ‘πέρασμα’, ένας ‘τρίτος’ χώρος που δρα σαν μια αδιάσπαστη αλληλουχία δύο άλλων χώρων*. Αποτελεί τμήμα μιας σφαιρικότερης έρευνας που αφορά την τοποθέτηση- in situ- του ανθρώπου στο κέντρο της Αρχιτεκτονικής.

Η συγκεκριμένη εγκατάσταση μελετάει το σύνολο συνθηκών, τις καταστάσεις που επέρχεται το εν κινήσει σώμα σε ένα περιορισμένο χωρικό πεδίο και εγείρει ερωτήματα που αφορούν την συνδιαλλαγή του και τις αντιδράσεις του σε σχέση με το χώρο και το χρόνο. Το σώμα αποτελεί βασικό όργανο και αντικείμενο έρευνας  στη συνδιαλλαγή αυτή και λειτουργεί σαν μέσο ως προς την αναζήτηση μιας σωματικής ταυτότητας (πολιτισμική, κοινωνική) εστιάζοντας σε  έννοιες, χωρικές μορφές και κινήσεις που υποδηλώνουν στοιχεία εξισορρόπησης,  γεωμετρικής αφαίρεσης, συμμετρίας και ασυμμετρίας μέσα από το  ρυθμό της επανάληψης.Σε έναν χώρο, μέσα στο οποίο ένα τετράγωνο πάτωμα 2χ2 γίνεται ο ιδιαίτερος χώρος, μια ενότητα ένα  προστατευτικό κύτταρο, μια φιγούρα , υφίσταται εντός ενός μεταλλασσόμενου εκλεπτυσμένου τοπίου, το οποίο συγκρατεί η παραδίδει την ισορροπία σε ένα αέναο κύκλο μεταβαλλόμενης φόρμας στο χρόνο και στο χώρο.Ερμηνεία: Αλίκη ΧιωτάκηΣχεδιασμός εγκατάστασης: Μαρία ΑνδρουλάκηΚείμενα και σχέδια: Αλίκη Χιωτάκη, Μαρία Ανδρουλάκη

 

ChatRooms

Διάρκεια τρεις ώρες κάθε μέρα

25-27 Ιουλίου, 20.30 - 23.30

 

Το ChatRooms είναι μια τηλεματική διαδραστική παραστατική εγκατάσταση (telematic performative installation) που συνδέει, μέσω του Διαδικτύου, δυο παράλληλες εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Αγγλία, χρησιμοποιώντας τον ψηφιακό αντικατοπτρισμό ως μια μορφή επικοινωνίας.

20.30 – 21.30: Οι σωματικές εικόνες δύο χορευτών καταγράφονται μέσω βιντεοκάμερας σε πραγματικό χρόνο μια στην Αγγλία και μια στην Ελλάδα ταυτόχρονα. Στη συνέχεια, οι ερμηνευτές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους διαχειριζόμενοι τις ψηφιακές τους εικόνες που να αλληλεπικαλύπτονται πάνω σε μία οθόνη προβολής, δημιουργώντας ένα εικονικό χορευτικό ντουέτο.21.30 – 22.30: Μετά την παράσταση, οι Άγγλοι θεατές μπορούν να αντικαταστήσουν τον χορευτή που βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου του Chichester (Αγγλία) και να αλληλεπιδράσουν με τον ερμηνευτή στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (KAM). Είστε ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσετε.22.30 – 23.30: Έλληνες θεατές μπορούν να κλείσουν διαθέσιμο χρόνο, προκειμένου να συμμετέχουν ενεργά, αντικαθιστώντας τον χορευτή που βρίσκεται στο χώρο του ΚΑΜ και μέσω κινητικού αυτοσχεδιασμού να αλληλεπιδράσουν με τον ερμηνευτή στο Πανεπιστήμιο του Chichester.Conceptor: Αικατερίνη Ντινοπούλου Σκηνοθεσία / Χορογραφία: Αικατερίνη Ντινοπούλου Καλλιτέχνης Διαδραστικού Βίντεο: Neil Bryant, Αικατερίνη Ντινοπούλου Ερμηνευτές: Μυρτώ Γκουζέλου, Lori Oregan

Τεχνική Υποστήριξη: Francis Vernon, Natalie Rowland, Μανώλης Ποντικάκης

 

Διαλογισμός για μια Αόρατη  Πόλη

Διάρκεια τρεις ώρες κάθε μέρα 25-27 Ιουλίου,  20.30 - 23.30

H τηλεματική ηχητική performance από την Dalot, με τίτλο Διαλογισμός για μια Αόρατη  Πόλη, είναι ένα ημι-αυτοσχεδιαστικό τοπίο που θα πλαισιώσει ηχητικά όλη την εκδήλωση και τις τρεις μέρες. O Διαλογισμός για μια Αόρατη  Πόλη  περιλαμβάνει ζωντανή αναμετάδοση ήχων του περιβάλλοντος από το αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης, φωνές και αφηρημένα ρυθμικά μοτίβα.Καλλιτέχνης Διαδραστικού Ήχου: Dalot (Μαρία Παπαδομανωλάκη)

photo