Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

6/11/2011, «Σημαντικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

06.11.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 07:11

Η μεγάλη σημασία του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την προάσπιση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε το Σάββατο 5/11/2011 - στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων – από το Δήμο Χανίων, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας» (ΕΕΤΔ), που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων - για πρώτη φορά - ως «Πόλη 12 Αστέρων».

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι κ.κ. Μόσχος Γεώργιος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Παιδιού, Σαγιάς Ιωάννης, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Τομέα Ποιότητας Ζωής και Αργυροπούλου – Χρυσοχοΐδου Αγγελική, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

image1

Ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γ. Μόσχος στην εισήγηση του αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τα παιδιά, σε αυτά που πρέπει να κάνουν η Πολιτεία και οι πολίτες, για να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των παιδιών. Ταυτόχρονα, εξήρε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η βία και η παραμέληση στην οικογένεια, η βία μεταξύ συνομηλίκων και ο ρατσισμός υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα κενά της Πολιτείας, παρεμβαίνοντας έγκαιρα, προληπτικά αλλά και υποστηρικτικά στα παιδιά που έχουν την ανάγκη τους.

Στη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα Διαχείρισης      και προστασίας του Περιβάλλοντος αναφέρθηκε ο Συνήγορος Περιβάλλοντος κ. Ι. Σαγιάς, ο οποίος επισήμανε πως «η ανεξάρτητη Αρχή στηρίζει τη διαμεσολαβητική της προσπάθεια σε 3 βασικούς πυλώνες: α) στην προστασία του περιβάλλοντος ή αλλιώς στο δικαίωμα να ζεις σε ένα υγιές περιβάλλον, β) στην πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία και γ) στην συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων- δικαίωμα διαβούλευσης». Παράλληλα σημείωσε ότι «ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να βοηθήσει στην ορθή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ φορέων και πολιτών, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για την αναγκαιότητα συνεργασίας σε διοικητικό επίπεδο, διαμεσολαβώντας και προτείνοντας λύσεις». Η ελεύθερη πρόσβαση στους κοινόχρηστους χώρους, η ποιότητα του πόσιμου νερού, η ρύπανση των υδάτινων πόρων καθώς και η σωστή διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων ήταν μεταξύ των ζητημάτων στα οποία δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τον κ. Σαγιά.

 

image2

Στο ρόλο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος της επιτροπής κα. Α. Αργυροπούλου – Χρυσοχοΐδου. Όπως τόνισε «η ΕΕΔΑ αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η βασική ιδέα που ενέπνευσε τη δημιουργία της ΕΕΔΑ είναι η παροχή συμβουλευτικής στήριξης στην κάθε κυβέρνηση και την διοίκηση για τη χάραξη σωστής κεντρικής πολιτικής όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαρκής παρακολούθηση των εξελίξεων που σχετίζονται με αυτά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και η ενημέρωση της κοινής γνώμης αναφορικά με τα δικαιώματα και τους κινδύνους παραβίασής τους. Σκοπός της ΕΕΔΑ είναι η συνεχής επισήμανση σε όλα τα όργανα της Πολιτείας της ανάγκης αποτελεσματικής κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των διαβιούντων στην Ελληνική Επικράτεια».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Μ. Σκουλάκης, χαιρετίζοντας την ημερίδα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζοντας πως «ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι καθοριστικός διότι, ως θεσμός βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε, κοντά στην κοινωνία. Και παρά τις δραματικές περικοπές που υφίσταται σήμερα η Αυτοδιοίκηση στα έσοδά της, με εμφανείς συχνά δυσκολίες, ωστόσο καταφέρνει, ακόμη τουλάχιστον, σε αξιοπρεπές θα έλεγα επίπεδο, να φανεί συνεπής στην υποχρέωσή της να διασφαλίζει τα κοινωνικά δικαιώματα, να προωθεί  τις ίσες ευκαιρίες για όλους, να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες και να συντηρεί δομές αλληλεγγύης».