Είσοδος      |     
Ενημέρωση
Αρχείο ΔΤ 2011

19/9/2011, Εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς ΙΧ (22 Σεπτεμβρίου): Από το Δήμο Χανίων και τους ΠοδηΛάτρεις

19.09.2011 | Ώρα δημοσίευσης: 09:09

Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) και της πανευρωπαϊκής Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου), ο Δήμος Χανίων διοργανώνει μαζί με τους «ΠοδηΛάτρεις», και με τη συμμετοχή του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων, από κοινού δράσεις για την ανάδειξη της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη των Χανίων. Στις δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, κλείσιμο της οδού Τζανακάκη για τα ΙΧ, ποδηλατοπορεία και δωρεάν μετακίνηση πολιτών με τα αστικά λεωφορεία. Ταυτόχρονα ο Δήμος Χανίων, θέτει υπό την αιγίδα του και τον ποδηλατικό αγώνα που θα διεξαχθεί - για πρώτη φορά φέτος– στην Παλιά Πόλη των Χανίων με διοργανωτή τον ποδηλατικό Σύλλογο «ΤΑΛΩΣ/ANEK LINES».

 

Ειδικότερα, το πρόγραμμα των σχεδιασθέντων δράσεων που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011, έχει ως εξής:

         15.30 – 17.00: Ποδηλατικός αγώνας (σιρκουί) στην Παλιά Πόλη των Χανίων - υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων – και με διοργανωτή τον ποδηλατικό Σύλλογο «ΤΑΛΩΣ/ANEK LINES». Μετά το τέλος του ποδηλατικού αγώνα θα υπάρξει βράβευση των νικητών και απονομή επαίνων από το Δήμο Χανίων στο χώρο της πλατείας της Δημοτικής Αγοράς. 

         18.00-20.00: Κλείσιμο οδού Τζανακάκη για τα αυτοκίνητα (από το ύψος του Δημοτικού Κήπου μέχρι τη Δημοτική Αγορά) – Διοργάνωση στο χώρο μουσικών και άλλων δρωμένων για μικρούς και μεγάλους σε συνεργασία με τους ΠοδηΛάτρεις.

         18.00-20.00: Δωρεάν μετακίνηση όλων των πολιτών με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ Χανίων.

         19.30: Ποδηλατοπορεία στην πόλη των Χανίων - υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Δήμου Χανίων – και με διοργανωτή τους ΠοδηΛάτρεις, η οποία θα ξεκινήσει και θα τερματίσει στην οδό Τζανάκάκη.

Ο Δήμος Χανίων, οι «ΠοδηΛάτρεις» και το Αστικό ΚΤΕΛ καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτές τις δραστηριότητες που διοργανώνονται – για πρώτη φορά από κοινού – στα Χανιά στέλνοντας το μήνυμα ότι «η εβδομάδα κινητικότητας δίνει τη δυνατότητα σε τοπικές αρχές και πολίτες να αναδείξουν τις πολλές θετικές συνέπειες άλλων μέσων μεταφοράς, πέραν των ΙΧ».

Σύμφωνα με το Γ.Γ. του Δήμου Χανίων κ. Γαβριήλ Κουρή, «οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την προώθηση της Εναλλακτικής Κινητικότητας μέσω της χρήσης ενεργειακά αποδοτικών εναλλακτικών μέσων - έναντι των αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης - ως καθημερινού τρόπου μεταφοράς των πολιτών στην πόλη μας, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα πρώτο βήμα για να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία, ότι η μετακίνηση πεζών, ποδηλατών και  μέσων μαζικής συγκοινωνίας πρέπει να αποτελούν – ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως τα Χανιά - πρώτη προτεραιότητα αλλά και εναλλακτικό και φιλικό προς το περιβάλλον, τρόπο ζωής».

Από την πλευρά τους οι ΠοδηΛάτρεις «καλούν όλους τους κατοίκους της πόλης να χρησιμοποιήσουν για τις μετακινήσεις τους εκείνη την ημέρα λεωφορεία, ποδήλατο ή να κινηθούν πεζή, να φανταστούν τη συγκεκριμένη οδό σαν να ήταν πεζόδρομος και να την χαρούν με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους χωρίς την ύπαρξη ΙΧ, το άγχος και τον κίνδυνο της κυκλοφορίας έστω και για δύο μόλις ώρες μέσα σ ένα έτος»

Στις εκδηλώσεις μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι το επιθυμούν, έχοντας μαζί τους ποδήλατά, παιδικά καροτσάκια, αναπηρικά αμαξίδια, πατίνια και κάθε όχημα, το οποίο δεν απαιτεί καύσιμα για τη λειτουργία του.    

Η αίτηση συμμετοχής του Δήμου Χανίων στην Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο 2011 έχει αναρτηθεί στην σχετική ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: